- Г-н Асланов, местните избори приключиха, а резултатът за БСП

...
- Г-н Асланов, местните избори приключиха, а резултатът за БСП
Коментари Харесай

БСП вече я няма в половин България

- Г-н Асланов, локалните избори завършиха, а резултатът за Българска социалистическа партия даде съображение на водача на партията Корнелия Нинова да e удовлетворена от представянето. Има ли съображение за това?

- Местните избори са особени с това, че резултатите се поддават на разтегливи тълкования. Дават съображение на всеки участник да показва по този начин нещата, че включването му в изборите да е триумф. Корнелия Нинова има съображение да е удовлетворена. Ако сравнението обаче е с локалните избори през 2015 година От тази позиция чисто количествено Българска социалистическа партия в този момент е подобрила присъединяване си в локалната власт. Привлякла е повече гласове за листите за общински съветници, без значение от това, че не участваше независимо, а в коалиция. Увеличила е и броя на определените общински кметове. И не на последно място партията връща позиции в огромни градове – четири регионални центъра.

От количествена позиция Българска социалистическа партия не може да не е удовлетворена от представянето си на изборите. Но с тази спогодба – поначало партията си сложи минимална цел, което се случва за първи път. Тя авансово си сложи задачата да загуби, само че с по-малко от преди. Така беше дефинирано. Образно казано, в случай че употребяваме спортната терминология, Българска социалистическа партия влезе в мач и сподели: „ Този път ще паднем не с 5 на 0, а с 5 на 2 “.

Резултатът от изборите би трябвало да се огледа и от друга позиция. За първи път се случват някои феномени в историята на демократичните избори за тази партия. В 7 области тя няма нито един определен кмет, в други седем – има единствено по един. Имам поради общинските кметове. Това е половин България. На процедура в половин България Българска социалистическа партия я няма като партия. Което трансформира характера й. Партията не може към този момент да се назовава всеобща.

Имаше обществени изявления от представители на партийното управление, че времето на всеобщите партии е отминало, че партиите би трябвало да са от електорален вид и прочие Не знам дали тази посока не е мечтаната за развиването, само че по този начин се трансформира и характерът на партията, и зачертава една дългогодишна история. И освен историята на Българска социалистическа партия, само че и на лявото придвижване, което постоянно се е стремяло да бъде всеобщо.

- Тоест това е?

- Това е резултатът от тези избори, върху който би трябвало доста задълбочено да се мисли и да се бие паника. Българска социалистическа партия занапред, в случай че не направи нещо в тази връзка, тя авансово се помирява със загубата и на идните парламентарни избори, тъй като е ясно, че не може да ги завоюва. Когато и да са те.

Има и още неща, които се случиха за първи път. В общини, изключително в Северозападна България, Българска социалистическа партия не е отстъпвала властта от 1989 година Сега се случи. Говоря за по-малки общини, в които партията бе освен най-влиятелната политическа мощ, само че и единствена. Бедни общини, в които живеят хора с демографски профил, присъщ за лявото. Българска социалистическа партия излезе и от тях. Няма община в България след този избор, в която да се каже – тук партията в никакъв случай не е губила избори.

В една община тя в никакъв случай не е печелила – Пловдив, само че към този момент няма и община, където да не е губила избори. Ако е начало на нова наклонност, то буди сериозна паника за съществуването на тази партия.

И още една наклонност. Виждаме, че след дъното през 2015 година, преди този момент парламентарните през 2014-а, само че това беше резултатът от кабинета „ Орешарски “, Делян Пеевски и прочие, в Българска социалистическа партия имаше напредък и сила. И позитивна роля изигра, несъмнено, и Корнелия Нинова. Левицата в идващите години имаше напредък и си върна ролята на основен политически фактор в страната. От 2016 година от президентските избори до момента обаче на всичките си явявания на избори тя бележи наклонност на отлив на гласове. Дори и в границите на тази година се случи – два пъти. След актуалните избори гласовете са с 20 000 по-малко. Постоянна наклонност.

- Но управлението на партията не го ли схваща, регистрира...? Или пък се успокоява с обстоятелството – вкара още един евродепутат, взе регионален град и прочие

- Чух и сериозна нотка във връзка с евродепутатите и работата им. Но анализът, който прави партията, е подсказан и от изявите на представителите на управлението по медиите. Опитвам се да показва различен разбор и в случай че се вземе поради от позиция на обстоятелства, би трябвало да провокира паника. Положението не е чак толкоз положително, нито пък вероятностите.

Оттук нататък, в случай че погледът е извърнат към бъдещето, са идващите парламентарни избори. Никой не знае по кое време ще са те. Привидно наподобява, че ще са постоянни през 2021 година Не съм сигурен.

- Защо не сте сигурен?

- Резултатът от завършилите избори вещае огромни турбуленции във властта и идни земетресения.

- В каква посока ги виждате тези земетресения?

- Нестабилност на държавното управление и ръководещото болшинство. Ще стартира проблематично ръководство в редица общини, включително и огромни градове. Партия ГЕРБ към този момент не разполага с уюта на монополист на локалната власт, както беше. Силно е притисната. В огромните градове се случиха процеси, които в предишното не можеха да станат. Например – в София имаше ляво-дясно обединяване против ГЕРБ, случи се и на други места. Това вещае разлюляване на стабилността на локалната власт, което ще се трансферира и към централната. Особено на фона на съществуващите проблеми сред съдружните сътрудници във властта. Никой не знае – предварителните парламентарни избори могат да дойдат и доста бързо. Затова би трябвало да се обърне внимание, тъй като трендовете за Българска социалистическа партия не са положителни.

Не споделям обаче темперамента на някои представители на левицата, че решението незабавно е в оставка на водача. Ако се желае, то не е поради представянето на изборите, тъй като Българска социалистическа партия в доста сложни условия направи обилни неща. Ситуацията беше комплицирана – без финанси, дотация, промени се Изборният кодекс за следващ път, обезсмисли се правото на преференциален избор, анулира се машинното гласоподаване, да не приказваме за безобразния метод на организацията на изборите и всеобщите порочни практики, които видяхме за следващ път. Сега към този момент те удариха дъното. Връх на всичкото беше невиждано ниската изборна интензивност, което беше реакцията на хората към ширещото се съмнение на изборния развой. И въобще отдалечаването на хората от институциите, властта и политиката.

- Какво би трябвало да направи Българска социалистическа партия тогава?

- Българска социалистическа партия не направи национална акция. Нямаше и общи послания за разбирането на Българска социалистическа партия за общинската власт. Какво цели тя от позиция на нейната идеология. Случи се по този начин – да вземем за пример в София, теренът беше конфискуван от други участници. Борис Бонев мина надалеч по-наляво от партията. Той стартира да приказва за цената на публичния превоз, за подвижността и за екологията, за жилищната политика на общината, което е процедура на левите партии по света. За това, че хората са плебеи на банките до живот, с цел да имат жилище. Общината нито е участник на този пазар, нито поставя някакви грижи за тези, които не могат да си разрешат жилище.

Стана едно безредно, неорганизирано говорене или скупчване на друг вид послания. Над всичко беше и посланието - „ всички против ГЕРБ “, което на доста места принуди хора от Българска социалистическа партия да влязат в тежки взаимни отстъпки със съвестта си и убежденията си. Не всички го направиха. Защото не може да има безпринципни решения в политиката. Всичко това също се случва за първи път и си заслужава да се поговори по него.

- Преди малко казахте за ГЕРБ и за тяхно оттегляне от позициите им в локалната власт. В народен мащаб картата се оказва към този момент много шарена...

- Почти съм сигурен, че локалната власт не е сложена на постоянни основи. По доста аргументи. В това число и заради ниската изборна интензивност. Тази власт нормално постоянно се е чувствала най-близо до хората, а в този момент те я наказаха с ненадмината ниска изборна интензивност. Тоест към този момент не я усещат толкоз близка. Тя е толкоз далечна, колкото и всички останали управляващи, което вещае неустойчивост. Едно устойчиво ръководство се крепи и на институциите, само че и на общините. Не може да имаш неустойчивост долу и да очакваш непоклатимост горе. И че горе няма да се разклати. Не е повода в разнообразието. Проблемът е, че болшинствата ще бъдат безпринципни. Обединение нормално се случва към кмета, само че то става с тежки взаимни отстъпки и, несъмнено, корупционни практики.

- А къде виждате мястото на Мая Манолова, която получи не дребна поддръжка в София и сподели, че не желае тя да бъде изхабена и да отиде напразно?

- Трябва време и да следим какво ще се случи. Но не чакам Мая Манолова да се върне в Българска социалистическа партия. Защото ще изпита мъчително на гърба си неприятното възприятие, че сменяйки един сюжет с различен непрестанно, може да не бъде чак толкоз топло призната назад. Никой не й е затворил вратата на партията, несъмнено. Може да се върне и да вземе присъединяване във вътрешнопартийния живот. Като че ли упоритостите й са по-високи.

Тази дистанцираност от Българска социалистическа партия, която Манолова показва по време на акцията, подразни доста от нейните гласоподаватели. Тя получи доста повече гласове, в сравнение с партията би могла да вземе, само че не получи всички от Българска социалистическа партия. Не всички, които са дали гласа си за общинската листа на левицата, са дали своят вот за Манолова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР