Г-н Апостолов, АББ има водеща позиция при инфраструктурата за зареждане

...
Г-н Апостолов, АББ има водеща позиция при инфраструктурата за зареждане
Коментари Харесай

Развитието на зарядната инфраструктура за електромобили е тясно свързано с изграждането на нови енергийни мощности

Г-н Апостолов, АББ има водеща позиция при инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили и взе участие интензивно както в създаването на нови технологии, по този начин и във внедряването им. Какво е темпото на внедряване на зарядна инфраструктура в Европа? Достатъчно положително ли е и кои са главните проблеми пред разширението на мрежата?
АББ „ Електрическа подвижност “ е световен водач на пазара на зарядни станции за електрически транспортни средства и от опита и наблюденията ни можем да кажем, че внедряването на зарядна инфраструктура се развива с положителни темпове и е директно обвързвано с повишението на търсенето на електрически транспортни средства на пазара за нови коли. В последните години АББ усили индустриалния си потенциал в сегмента на бързозарядните DC станции, като по този метод може да отговори на нарасналото търсене на пазара. Основен проблем за разширението на мрежите от зарядни станции се явява положението и свободната мощ на наличната електропреносна и разпределителна мрежа в обособените местоположения и обекти, на които биха могли да бъдат конфигурирани зарядни станции.
Къде е България по отношение на другите европейски страни в развиването на инфраструктурата за електрически транспортни средства? 
В България всеобщото развиване на зарядната инфраструктура стартира преди към 8 – 9 години и за този интервал в страната са конфигурирани стотици зарядни станции от всички видове (AC и DC станции). Може да се каже, че в цялата страна има положително покритие от налични зарядни точки според от търсенето на сходна услуга по места и като цяло развиването дава отговор на трендовете в останалите европейски страни.
Много специалисти споделят, че най-големият проблем не е самото създаване на зарядните станции, а зареждащата инфраструктура – остаряла архитектура и технология, които не разрешават слагане на задоволително бързозарядни станции по бензиностанциите и така нататък Съгласни ли сте с тази теза?
В огромна степен точно това е възпиращ фактор за разширението на мрежата от зарядни станции в страната. Оразмеряването на електрическата мрежа все още, в който е изграждана, не планува задоволително свободна електрическа мощ, която да бъде употребена за зареждане на електрически транспортни средства. От там и броя на бързозарядните станции в крайпътни и други отдалечени местоположения е лимитирана.
Кои са другите проблеми, които да задържат достатъчното развиване на зарядна инфраструктура в България?
Известна пречка съставляват законовите разпореждания и нуждата от голям брой документи и разрешителни за слагане на зарядна станция на дадена локация. В избрани случаи бюрократичните пречки могат да забавят плановете с месеци.
Според новите европейски правила, част от „ Подготвени за цел 55 “, през 2030 година би трябвало да има по една зарядна станция за електрически автомобил с мощ 400 kW на всеки 60 км по маршрутите на главната мрежа TEN-T. Според Вас изпълнима ли е тази цел и по какъв начин ще се отрази на пазара на електрически коли в околните години?
Подобна цел е изпълнима, само че с цел да се случи, е нужна още свободна електрическа мощ на местата, на които няма налична такава. Тя може да пристигна с инсталирането на ВЕИ наоколо. Облекчаване на бюрократичните пречки при построяването на планове за зарядна инфраструктура също би спомогнало в осъществяването на сходна амбициозна цел.

Що се отнася до пазара на електрически транспортни средства – реализирането на поставената цел и съществуването на задоволителен брой зарядни станции по главните транспортни посоки несъмнено ще подтиква продажбите, защото в известна степен ще отпадне терзанието на клиентите да употребяват този метод на напредване на дълги дистанции заради липса на задоволителен пробег и благоприятни условия за зареждане.
Как се трансформира междинната скорост на зареждане на наличната инфраструктура у нас?
Средната скорост на зареждане непрекъснато нараства – това се дължи на инсталирането на нови и по-мощни станции, което от своя страна е подбудено от нарасналото търсене на електрически транспортни средства и фактът, че новите генерации електрически коли имат опцията да зареждат с все по-голяма мощ.
Хъбовете за супербързо зареждане ли са бъдещето на инфраструктурата за електрически автомобили? Ще ги срещаме ли все по-често?
Поне що се отнася до зареждането отвън градовете – да, това е бъдещето. Хъбовете за супер бързо зареждане с огромен брой зарядни точки и опция за зареждане на повече транспортни средства по едно и също време ще обезпечат еластичност и успеваемост при потреблението на електрическите автомобили на дълги дистанции.
Темата с домашните зарядни станции набира известност в България. Според Вас ще си сложат ли българите зарядна станция в гаража/мазето и къде е АББ на този пазар – какви разработки имате за този вид зарядни станции?
АББ разполага с цялостна гама от зарядни станции за домашна приложимост, покриваща всички вероятни сюжети и условия на клиента. Поставянето на такава зарядна станция и мощността и значително зависят от техническите характерности на инсталацията в дома или гаража/мазето. Все повече са клиентите, които избират сходен вид зареждане и този пазарен сегмент следва да се разраства.
АББ си партнира с различен водач в електромобилността – мрежата на Eldrive – какво още да чакаме от работата ви дружно?
Нашите сътрудници от Eldrive са най-големият инсталатор и оператор на зарядна инфраструктура на АББ в България. До този миг имаме стотици конфигурирани зарядни станции в тяхната мрежа и упованията са за още. Партньорството ни постоянно се е стремяло към обезпечаване на качествена услуга за клиентите и налично зареждане в интерес на развиването на електромобилността, по този начин ще бъде и за напред.
В България към момента няма финансови тласъци за хората, които желаят да си закупят електрически автомобил. Като експерти, смятате ли, че е време да се вкарат такива и ще подкрепят ли за развиването на електромобилността у нас? Какъв е опитът от чужбина?
Опитът от чужбина демонстрира, че сходни финансови тласъци подготвят хората по-масово да се извърнат към електрическите транспортни средства като метод за напредване. Въпреки всичко, доста значим е методът, по който се оферират финансовите тласъци и хората, към които са ориентирани, защото за момента множеството модели електрически автомобили си остават неособено налични за всеобщия консуматор – това е обосновано най-много от стандарта на живот в България и междинните приходи на популацията.
Как се развиват зарядните станции със зелена електрическа енергия в България? Очаквате ли те да набират известност измежду тези консуматори, за които основна движеща мощ за потреблението на електрически автомобил е опазването на околната среда?
Комбинацията от зарядни станции и произвеждане на електрическа сила от възобновими източници е извънредно добър ход за понижаване на въглеродния отпечатък от електрическите автомобили. Един подобен план е в ход сега в България, във Велико Търново, където наш сътрудник създава заряден хъб с няколко зарядни станции от всички налични модели на АББ. Станциите и паркоместата за зареждане са ситуирани под заслон с фотоволтаични панели, силата от които ще се употребява при зареждане. Очаква се хъбът да проработи през първата половина на 2024 година
Как ще наподобява зарядната мрежа в България след пет години?
Очакванията са за голям напредък в бранша, тъй че след пет години зареждането на електрически автомобили в България ще бъде още по-добре обезпечено, с доста на брой нови и по-мощни зарядни станции на повече местоположения.
Какви са бъдещите проекти на АББ „ Електрическа подвижност “ за развиването на мрежата в България?
Плановете на АББ „ Електрическа подвижност “ за развиване на зарядната мрежа в България включват взаимни планове с актуалните ни сътрудници, както и с евентуални нови такива. Целта е да се реализира оптимално качество и техническа обезпеченост на услугата зареждане на електрически транспортни средства, както и да се разшири обсегът от местоположения с конфигурирани зарядни станции. АББ „ Електрическа подвижност “ непрекъснато работи за поощряване и разпространение на електромобилността и това ще продължи и в бъдеще с доста нови начинания и планове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР