Г-н Ангелов, започна дългоочакваното Председателство. Оправдава ли засега очакванията? Кулминацията

...
Г-н Ангелов, започна дългоочакваното Председателство. Оправдава ли засега очакванията? Кулминацията
Коментари Харесай


Г-н Ангелов, започна дългоочакваното Председателство. Оправдава ли засега очакванията?
Г-н Ангелов, стартира дълго чаканото Председателство. Оправдава ли към този момент упованията?

Кулминацията на Председателството, доколкото аз разбирам, е ремонтът на една административна постройка, в тази ситуация на НДК. Ремонтът е подготвен, очевидно Председателството върви добре. За страдание истината е малко по-тъжна. Въпросният съюз се ръководи от страна, която се намира в мониторинг. Тя не е в цялостна степен член на Съюза. Тези въпроси, може би, българският политически хайлайф трябваше да сложи - по кое време ще бъдем признати в Шенген, ще бъдем ли признати и по кое време в Еврозоната. Може би тези неща трябваше да се опитат да вземат решение, а не ориста на Западните Балкани, която в никаква степен не зависи от България.

Не е ли значима тематиката за Западните Балкани? Според мен това е един от методите България да се наложи като водач в района?

Не. За България е значима нейната персонална вероятност. Не смятам, че България може да реши ориста на страни като Сърбия, в случай че щете и Албания. Приемането на тези страни въобще не е на дневен ред, не е част от даже средносрочната вероятност на европейския съюз. Той има доста по-сериозни проблеми. Излизането на Англия няма да може да бъде обезщетено с приема на Албания. Много по-важно е от тук нататъка по какъв начин ще се развият връзките с Велобритания, тя към момента е значим геополитически фактор, значим геополитически състезател.

Полското държавно управление приказва за референдум през лятото за това дали Полша да остане в Европейския съюз. Този съюз има екзистенциален проблем дали ще продължи да съществува. И в случай че продължи да съществува - за какво? На това би трябвало да отговори господин Юнкер. А не да изяснява, че харесва България тъй като харесва Бойко, шопска салата и луканка. Аз не чаках да чуя това.

А какво очаквахте?

Очаквах да чуя вероятността пред България, вероятността пред Съюза. Очаквах съществени политически изявления. Такива лиспват.  Това, че господин Туск прочете една страница на български език е прочувствено. Но от това не следва безусловно нищо. Като наличие това бяха общи приказки. България би трябвало да чака напълно други неща - да посочи личния си статут, какво ще вършим ние. Нашата стопанска система по какъв начин ще се развива? Ще бъдем ли признати в Шенген и по кое време? Ще бъдем ли признати в Еврозоната и по кое време? 

А България има ли въобще потенциал за това Председателство, съгласно Вас?

То и еврочиновниците, които пристигнаха и ще идват, са тотално неподготвени. Те приказват за ракия, шопска салата и луканка. Така че ние не сме сложени пред нуждата да бъдем готови. За какво да бъдем готови? Да дадем луканка? Ще намерим луканка. Има в комерсиалната мрежа луканка, на господин Юнкер може да му бъде нарязана луканка мигновено. Това е едно предизвикателство, което смятам, че ние елементарно можем да преборим.

Така казано, наподобява, че отлично се оправяме.

С луканката - да, само че с шопската салата наподобява продуктите ще бъдат от други краища на континента. Юнкер ни слага в доста мъчно състояние - той желае артикули отвън сезона за шопска салата. Разбирате ли вие пред госпожа Павлова какви геополитически провокации пораждат? Ние би трябвало да се активизираме като нация и да се преборим като народ с неналичието на домати през януари.

А в случай че оставим страната настрани, българските политически партии имат ли потенциал за говорене и мислене по съществени тематики?

Ако имаха потенциал, явно страната ни нямаше да се намира в това положение. " Партии "... За някои структури, като да вземем за пример ГЕРБ, " партия " е мощно казано. Една група от рентиери и роднините им не може да бъде наричана " политическа партия ". Поради тая причина продължаваме да приказваме за шопска салата и луканка.

ГЕРБ са доста горди, че са постигнали непоклатимост. Сякаш и опозицията им оказва помощ и не клати много-много стабилността?

Стабилност в какво? Падението е нормализирано. Продължава си с цялостна мощ. И виждам, че опозицията не е безпределно недоволна. Говорят се едни общи приказки... В това отношение господин Ахмед Доган е прав - сега няма политически индивид, който да е квалифициран за властта, който в действителност да желае властта. Българска социалистическа партия за власт не приказват.

А защо приказват?

За балдъзата на Делян Добрев. Сигурно сходна шуробаджанащина би трябвало да бъде разобличавана, само че значими са аргументите, поради които се е стигнало до нея. А тях никой не желае да ги дискутира. Така както се разпределят ресурските в България, даже 50% растеж годишно да се реализира, това надали ще засегне повече от 1% от популацията. Останалите 99% няма да схванат, че е имало растеж - всичко се разпределя сред малко на брой.

Как си представяте сериозния политически диалог. За какво би трябвало да се приказва, с цел да се трансформират нещата?

Първо би трябвало да се изградят стопански цели. Какъв вид стопанска система би трябвало да развива тази страна? Основата на стопанската система е собствеността. Трябва да забележим какво е отношението към държавната благосъстоятелност. То е меко казано погрешно. Ще дам един образец - откакто чешката страна взема решение да продаде своето поделение ЧЕЗ-България, за какво Националната електрическа компания не си приготви оферта и да си го изкупи назад?

Държавата не беше доста добър притежател, когато го продаде.
``
Това кой го споделя? Как можеш да бъдеш неприятен притежател на един монопол и да го прехвърлиш в частни ръце? Очевидно прокуратурата споделя друго - щом има повдигнати обвинявания, значи договорката има проблем. Не е ли разумно да си го купи отново страната? За мене е. Но това е въпрос на политическа визия.

Друг образец ще дам - лечебните заведения. Това, което незабавно би трябвало да се направи е да се приключи финансирането на частни лечебни заведения. Ако вие се чувствате задоволително богат и считате, че в частна болница ще си платите по-добра услуга, заповядайте в частна болница, платете си. Тази частна болница ще си заплати налог върху облагата, която е осъществила и всичко ще е наред. Но тия пари, които всички ние наливаме в тая здравна каса, би трябвало да отидат в държавните и общински лечебни заведения, където ние и децата ни да си получим гратис опазване на здравето. То не е гратис, а е това, за което сме си платили. 

Изглежда въпросът е дали здравето е стока или главно човешко право.

За мен не е стока. Нито здравето, нито образованието могат да бъдат бизнес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР