- Г-жо Йорданова, на финалната права сме на третите за

...
- Г-жо Йорданова, на финалната права сме на третите за
Коментари Харесай

Преговорите за правителство ще са много тежки

- Г-жо Йорданова, на финалната права сме на третите за тази година парламентарни избори. И от изследването на „ Екзакта ”, което публикувахте преди няколко дни, се вижда, че още веднъж ще забуксуваме в задънена улица. Така ли е? *

- Да, има чувство за буксуване. Усещаме отмалялост и съмнение в хората, които интервюираме сега. За разлика от предходните избори - и напролет, и през лятото, когато несъмнено имаше високи упования за смяна, в този момент прочувственият избор сякаш не е определящ. Това в известна степен е ограничаване пред новите обединения, които всекидневно се показват най-добре на „ гребена " на прочувствена вълна. В този смисъл „ ИТН ” не проправиха задоволително необятен и лек път пред идната нова групировка „ Продължаваме промяната ”. Липсата на прочувствена вълна и свръхочаквания прави нещата много по-трудни.

Българите наподобяват още веднъж обезверени. Изконсумирана беше силата на митингите. В нашите проучвания, които включват освен закрити, само че и открити въпроси, научаваме доста за мотивацията на гласоподавателя. Повечето българи сега мислят, че политическият нарцисизъм на нашия хайлайф е взел връх над съпричастността към проблемите на хората. Хората упрекват полиците, че се занимават само с това да се рекетират взаимно и не мислят за тежките рецесии. Споменават се трите значими рецесии, пред които сме изправени.

- Кои са те?

- Здравната, енергийната и икономическата. Ръстът на цените, омаломощаването на бизнеса, нерешителността да се вземат решение здравните проблеми в тяхната остра фаза и да се пресече всеобщото разпространяване на коронавирус, са извънредно значими въпроси за решение. Две трети от българите са мощно разтревожени от разпространяването на коронавирус през тази четвърта вълна. Поне една трета от хората се тормозят да вземат участие в избори в пика на коронавирус вълната. Как чакаме това да остане без електорални последици? Освен всичко това, под половината българи наблюдават с интерес акцията, а останалите декларират, че всъщност не виждат да има акция. Всичко това кара жителите да бъдат доста внимателни и уклончиви, когато приказват с нас за електоралните си планове. Те бързат да стартират диалога си с думите, че са безпределно разочаровани от политиката и политиците.

В няколко следващи проучвания питаме „ Кой носи главно виновността за това, че не се сътвориха в границите на последните два Народното събрание постоянни постоянни държавни управления? ”. Най-масовият отговор е – виновността е на всички политици и на всички партии, които бяха показани в последните два състава на Народно събрание. Опитите на самите политици да вменяват виновността на други  конкретни политици и партии, явно не съумяват, тъй като в всеобщите показа е отговорен всеки един от депутатите в последните два Народното събрание. Мисля, че резултатите на идния парламентарен избор ясно ще покажат кои са осъдените за перманентната изборна акция, в която попадна страната ни от началото на тази тежка година.

В рамките на актуалната акция долавяме съществени отрицателни сигнали, идващи от хората. Нисък интерес към акцията, извънредно високо отрицание на политиците – виждаме по какъв начин порастват отрицателните оценки даже към най-одобряваните до момента политически лица у нас. Това са прекомерно разнообразни трендове спрямо изборите през април и през юли. Ако предходните летни месеци бяха по-спокойни от позиция на разпространяването на коронавирус болестта, сега записваме единствено за две седмици растеж от над 13% в каузи на българите, които декларират, че се тормозят дали няма да се заразят, в случай че отидат да гласоподават в изборния ден.  Към 5 ноември 33% от българите се тормозят да не се заразят с коронавирус, когато отидат до урните. В началото на акцията, през октомври, този дял беше 20% - доста по-нисък. Затова екипът на " Екзакта " е на мнение, че заявеното желание да се гласоподава е една доста условна големина. Деклариращите сега подготвеност да гласоподават и на двата типа избори са 57- 58 %. 

У хората трайно намира място разбирането, че политическото съсловие от ден на ден сплотява хора с лични егоистични подбуди, които подценяват, подценяват и неглижират проблемите на елементарния човек и ги посочват единствено с популистки и рекламни цели.

- Предвид казаното от Вас, не ни ли чакат огромни изненади в неделя?

- Преди всичко би трябвало да се опитаме да отговорим на въпросите – кои са най-сигурните и твърди гласоподаватели при всевъзможни обстоятелства и кои гласоподаватели се въздействат от конюктурни съображения и прехождат от една групировка в друга без особени морални терзания?

Без никакво подозрение обичайните партии владеят твърдите ядра на електората си и за разлика от останалите партии, те нямат за задача в късото време до вота да активизират своите гласоподаватели, тъй като те към този момент са свръхмобилизирани. Говоря за гласоподавателите на Българска социалистическа партия, на ГЕРБ и на Движение за права и свободи. Ако някой има подозрение каква роля изигра номинацията на господин Карадайъ от Движение за права и свободи, то към този момент е видно, че той мобилизира електората му.

При ГЕРБ от началото на акцията протичат и други процеси. ГЕРБ освен има високо мобилизиран електорат, само че и успява през последните седмици да го разшири. ГЕРБ връща към себе си гласоподаватели, които на предходните два вота се усещаха разочаровани и избраха да не гласоподават.

- Но по какъв начин се случва, откакто имаше такова огромно отчаяние от ръководството на Борисов и партията му?

- Възниква известна носталгия по спокойствието и реда, колкото и провокативно да звучи това. Хората изживяват всекидневно напрежението от една истерична политическа връзка сред водещи фигури в политическия ни живот. Вече стана част от политическото всекидневие на хората да научават за искрите, които прехвърчат сред някогашния министър председател и сегашния президент, който е и в качеството си на претендент за нов президентски мандат. Всичко това изнервя безпределно доста ситуацията и хората стартират да се питат не черпят ли в действителност политически сили и сила тези двама политици и хората към и зад тях от сходно гневно противостоене? От сходна обстановка губят на първо място партиите на смяната и се лимитира опцията за сполучливо развиване и показване на нови политически планове.

- Каква коалиция е допустима в бъдещия парламент за постоянен кабинет?

- Една от аргументите за спада на интензивността е точно недоверието, че има задоволително политически играчи, които истински желаят у нас да има консенсусно ръководство в името на най-важното и в изискванията на тежки рецесии. Хората не проумяват нежеланието на политическия хайлайф да се захване за работа и да взема решение проблемите им без да ги занимава със своите комплекси и предубеждения. Българите настояват, че проблемите лавинообразно нарастват и в това време от ден на ден се замитат... По тази причина хората позволяват, че политиците ни към този момент се оказват неспособни да отличат публичния интерес и да го слагат над тясно партийния и персоналния. И да, упованията за договарянията за новата власт са, че те за следващ път ще бъдат комплицирани и сложни.

Вариантите за съставяне на кабинет след вота не са доста и не са никаква загадка. Българска социалистическа партия става непренебрежим фактор във всяка една последваща управническа формула, което е и обяснението за цялостната готовност на електората на тази партия. Социолог съм от дълги години, само че рядко съм виждала толкоз мобилизиран електорат на Българска социалистическа партия, колкото е сега. Българска социалистическа партия ще играе значима роля в договарянията без значение дали те ще се водят към ГЕРБ като доста евентуална първа политическа мощ на изборите, или от друга групировка, която се афишира за смяна на управническия модел на ГЕРБ.  Коректността  към данните ни изисква да загатна, че „ Продължаваме промяната ” напълно не отстои на пренебрежимо дребна разлика от ГЕРБ и е по-вероятно да се пребори за второто място в сравнение с да успее да нападна първото. В опитите си да върви напред, обаче новата групировка действително увлича от ден на ден гласоподаватели, като прибавя и преходен избор.

Ако Политическа партия поемат като втора партия мандата за съставяне на ново постоянно държавно управление, можем да чакаме, че задачата им ще бъде да се „ облегнат ” на досегашните партии на митинга. Без подозрение в този развой доста значима роля ще играе " Демократична България " преди всичко, само че и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ към този момент вършат свои предложения за договаряния в сходен формат. В случай, че ИБГНИ попадне в Народното събрание, което напълно не е изключено поради уменията на водачите на тази партия да вършат акция, ще има и договаряния с тях.

- Изводът от диалога ни е – след два избора още веднъж сме пред бетониране на така наречен партии на статуквото, отвън " Продължаваме промяната ".

- Политическа партия е нов политически план, който несъмнено е обвързван с имената на двама министри от служебния кабинет назначен от Румен Радев. Не са вероятни съпоставения сред тях като нов политически субект и Има Такъв Народ, които овладяха политическата сцена на последните два вота. Сега от Има Такъв Народ се отдръпна най-вече конюнктурният им електорат. Той  в огромната си част се прибра назад в предходните си партии. Тук обаче е нужно да се направи едно значимо конкретизиране - Има Такъв Народ не загуби поддръжката от характерния си електорат - младежи на възраст под 30 година Нашите данни от актуалното проучване демонстрират, че измежду тях, партията на Трифонов продължава да бъде първа политическа мощ. Младите хора са подвластни по-скоро на фенски настройки, в сравнение с строго политически.

- А по отношение на другата линия на изборите в неделя – гласуването за президент?

- По отношение на този избор също не е изключително елементарно да се планува какъв брой бързо ще настъпи развръзката. В момента данните от последното ни проучване не дават съображение да твърдим, че може да имаме определен президент на първи тур. Доста по-сигурни сме по това, че в случай че се стигне до балотаж, на него с първи резултат влиза Румен Радев, което е разумно и поради трайно високия му рейтинг на утвърждение.

Данните, които представихме преди два дни, са много благонадежден ориентир, защото  са преизчислени на база на твърдо решилите да гласоподават и избралите към този момент кого ще поддържат за президент. На балотажа против Румен Радев отива проф. Анастас Герджиков. Разликата сред тях би била от порядъка на 20% преднина за Радев. Има индикации, че Радев получава безрезервна поддръжка от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и доста висока от тези на Политическа партия. Над три четвърти от последователите на Има Такъв Народ също го поддържат. Крайният резултат от президентската конкуренция при балотаж ще зависи от твърдите електорати зад двамата претенденти, както и от готовността им да отидат за повторно да гласоподават.

------------------

*Изследването е проведено  в интервала от 29 октомври-5 ноември измежду 1025 пълнолетни българи в 123 гнезда в 91 обитаеми места на страната. Използвана е двустепенна извадка с квота по съществени социално-демографски параметри, методът е директно полустандартизирано изявление „ лице в лице ”. Максималната неточност при сходни проучвания при 50-процентните дялове е плюс -минус 3%. Изследването е финансирано със лични средства на „ Екзакта Рисърч Груп ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР