- Г-жо Йончева, преди няколко дни обявихте, че скандалният аудиозапис

...
- Г-жо Йончева, преди няколко дни обявихте, че скандалният аудиозапис
Коментари Харесай

Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

- Г-жо Йончева, преди няколко дни обявихте, че скандалният аудиозапис с гласа на премиера Бойко Борисов от юни месец, в който сте упомената, че ще " изгорите ", е достоверен. А проучването е направено в авторитетна американска лаборатория. Има ли някакво развиване по случая, имам ли отзвук от Европа и Европарламента, където членувате?

- Председателят на Европейския парламент (ЕП) Сасоли е осведомен със случая и ме посъветва да осведомявам и белгийската полиция. Предоставям детайлности и на евродепутатите и водачите на политическите групи. Но дано да напомня обстоятелствата. Американски специалисти потвърдиха, че на въпросния аудиозапис е точно гласът на Борисов. Анализът бе изработен по моя самодейност от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory /BAFL/.  За записа писаха английският вестник „ Гардиън “, който излезе със заглавие, че българският министър-председател може да бъде разследван. Статия  по тематиката имаше и в „ Еuractiv “.

Тази лаборатория работи с американското министерство на правораздаването, с ФБР и експертизите й се употребяват от съдилищата в Съединени американски щати. Експертизата и анализите са в размер от 34 страници и потвърждават, че в записа няма следи от монтаж и че е гласът е на Бойко Методиев Борисов.

- Какво следва оттук нататък? Ще има ли някакви последици за Борисов в европейски подтекст? Особено на фона на митингите против него в България и настояването за оставка.

- Още когато излезе аудиозаписът осведомих и службите за сигурност, тъй като сме задължени да го създадем като евродепутат, когато има някаква опасност към нас. А в този запис има опасност към мен, че министър-председател на една европейска страна е подготвен да направи всичко, с цел да ме “изгори “. В Екологичен потенциал се смята, че народен представител, работещ под опасност, може да компрометира работата на самия парламент. Службата за сигурност към Народното събрание също ме посъветва да се обърна към полицията.

- Това значи ли, че в действителност белгийската полиция проверява премиера  Борисов?

- Подала съм сигнал. Предоставила съм и американския разбор, който удостоверява, че гласът е на Борисов.

Това, което е значимо да се знае, че европейските водачи са осведомени доста добре какво съставлява господин Борисов, знаят неговата биография. Информирани са за равнището на корупция в България по високите етажи на властта. В случая с този запис доста ясно се демонстрира, че у нас няма разделяне на управляващите, разбираме по какъв метод се ръководи една европейска страна. Как се дават поръчки, с цел да бъде погубен един предприемач, по какъв начин се дават поръчки, с цел да бъде погубен политически съперник.  На процедура той е моментна картина на протичащото се в България и може би по тази причина по този начин шокира и нас българите, макар че знаем какво се случва. В едни 6 минути виждаме какъв брой брутално се ръководи страната.

Затова би трябвало съобщим всичко на европейските политици и на политическите лидери в Екологичен потенциал. Важно е да представим обстоятелствата и доказателствата по какъв начин се ръководи България. Оттук насетне тези водачи би трябвало да намерят нужните механизми, с цел да се предотврати подобно ръководство. Като се споделя, че Европа поддържа Борисов, не е правилно. Подкрепя го Европейската национална партия, която господства в Екологичен потенциал и Европейската комисия. Какво се получава - Манфред Вебер, който е водач на ЕНП, в разгара на митингите поздрави Борисов за битката му с корупцията. Нещата са толкоз цинични.

Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат разкрити неговите корупционни практики, зависи доста от Европа. Когато дадем достоверна информация за протичащото се у нас, когато и тя стане обществена посредством европейските медии, тогава самите евролидери, в това число и в ЕНП, ще бъдат политически дискредитирани, когато подкрепят Борисов и партията му ГЕРБ. 

- Но да не би да би трябвало да разчитаме извън да има сериозен отпор против Борисов, с цел да падне той от власт?

- Важна е вътрешната борба в България, тъй като ако всички хора, възмутени от ръководството, излязат на улицата, то не може да се задържи. Разбирам, че една част от хората в България са изплашени и не смеят да излязат, тъй като не знаят по какъв начин това ще се обърне против тях. А друга част не са сигурни, че митингите ще доведат до рухването на държавното управление на Борисов. Затова и виждаме, че в демонстрациите вземат участие доста младежи, които учат и работят в чужбина и заради ковид и ваканцията са се върнали в България. Тези хора знаят не само какво е върховенство на закона, само че и че за него би трябвало да се бориш.

Европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични правила. Затова обаче ще им изпратя и на тях доказателствата с какви способи Борисов упражнява властта.

Една година се пробвам в извънредно значимата за България комисия в Екологичен потенциал – комисията за вътрешна сигурност и върховенството на закона (ЛИБЕ), да давам информация за всички кавги в страната, за най-наболелите проблеми и прочие Това струпване даде опция да убедим всички политически групи, без ЕНП, септември месец да има чуване за България за нарушаването на върховенството на закона и то да е пред еврокомисар. Дълга и сложна борба, тъй като ЕНП блокира всичко.

Имах 40-минутна двустранна среща при започване на месец юни с еврокомисаря Вера Юрова и тя ме убеди, че мониторингът не е свален за България. Но това, което успяхме евродепутатите от левицата да извоюваме, е в новия механизъм за върховенството на закона, който ще следи всички страни-членки на Европейски Съюз, към този момент да включва както наблюдаване на корупцията, по този начин и медийната обстановка. 

Водим там борбата, тъй като в България няма действително разделяне на управляващите. Внесох 6 сигнала в българската прокуратура, в това число и за по този начин наречената къща в Барселона, за което има следствие в Испания.

- Какво се случва с тези сигнали?

- Нямам никакъв отговор. Както и по всички останали сигнали.

- А до каква степен стигна следствието против вас за „ пране на пари “ от банкрутиралата КТБ?

- Това следствие за „ пране на пари “ е че „ съм знаела или че съм предполагала, че средствата, които употребявам през КТБ, са нечисти пари “. В това ме обвинява прокуратурата и то за периода 2013 година, когато банката е функционирала и е била под надзора на съответните държавни институции. Обвинението се крепи на две свидетелски показания. То беше повдигнато няколко месеца преди да получа опасност в Народно събрание, че в случай че не се откажа от следствието за къщата в Барселона, ще ми бъде повдигнато обвиняване.

- Да се върнем към аудиозаписа с гласа на Борисов. Странни са реакциите, както на представители на ГЕРБ, по този начин и на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия.   Корнелия Нинова взе участие в " Панорама " вечерта, откакто обявихте за разбора, но тематиката със скандалния запис въобще не бе повдигната.

- От страна на ГЕРБ Валентин Радев пита за какво би трябвало да даваме публичност на американския разбор, преди да е излязъл анализът на българската прокуратура. Прокуратурата каза, че в случай че бъде проучен записът, ще се ревизира дали е правен с регламентирани средства и до каква степен има или няма монтаж. Няма никакво значение, както от политическа, по този начин и от правна гледна точка с какви средства е изработен записът, а е значимо дали е гласът на Борисов и дали има монтаж. 

Не знам защо БСП не потърси независими специалисти за аудиозаписа. Миналия петък разгласих констатациите на американската лаборатория. Защо госпожа Нинова не е сложила тематиката, не мога да кажа.

За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групата на Българска социалистическа партия гласоподаваха за него. И темата  въобще не беше повдигната или разисквана - защо тези депутати са подкрепили избора му. Част от депутатите са в ръководството на партията. И още са там. Ще припомня, че г-н Цацаров е главният инструмент, който ГЕРБ употребява за по този начин наречената борба с корупцията. Значи поддръжката за Сотир Цацаров е и поддръжка за начина, по който ГЕРБ се борят с корупцията. Това е изводът, който може да се направи.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР