Г-жо Цонева, големият въпрос стои с пълна сила: как ние

...
Г-жо Цонева, големият въпрос стои с пълна сила: как ние
Коментари Харесай

Ще принудим партиите на статуквото да приемат нашия дневен ред

Г-жо Цонева, огромният въпрос стои с цялостна мощ: по какъв начин ние като жители да вържем ръцете на изборните фокусници?

По два метода – първо с интензивно гласоподаване и второ, като станем пазители на вота. Нужно e да отделим 4 часа като покровители в изборния ден, с цел да се преборим за 4 години почтено ръководство.

Призивът звучи добре, само че действителностите нормално са по-грубички. Шашмите в гласуването имат три съставки: манипулиран, платен и следен избор. Чрез видеонаблюдението вие можете да повлияете единствено на операциите във вота. Все отново ще бъде ли позволено поданството да откри надзор върху процеса посредством видеонаблюдение?

Няма да бъде позволено. Но ние ще призовем покровителите си да работят през платформата „ Ти броиш “. Твърденията на ръководителя на ЦИК, че щял да настъпи безпорядък са нерелевантни.

Когато тъмното се освети, по принцип настава безпорядък.

Той счита, че хаосът ще настъпи от присъединяване на жителите, а не от осветяването на тъмното пространство.

Експертът Цветозар Томов счита, че откакто видеонаблюдението не е категорично неразрешено, то би могло да се практикува и без особено позволение.

Съгласна съм, само че е доста по-добре това да бъде записано в закона, с цел да не остава крайното решение в ръководителите на секционните комисии, които по указания на ръководещите ще гонят всеки, който включи камерата на телефона си.

Дори видеонаблюдението да сработи, то няма да е задоволително, с цел да имаме почтени избори. Къде остават тогава купеният и следеният избор и пътят на протоколите от секционните до районните изборни комисии?

Застъпници и наблюдаващи могат да участват и в РИК-овете. По проблематично е това, което се случва преди изборния ден – купените и следените гласове. И се случва със съучастието и безразличието на Министерство на вътрешните работи. Всичко за покупко-продажбата на гласове авансово се знае, знаят се и търговците, множеството от които са с престъпни регистрации. Дори да има хванати, в никакъв случай не се стига до върховете на веригите, а става дума за големи пари, които са излезли от нечии чекмеджета. Контролираният избор се случва с напън върху ниските обществени пластове.

Г-н Цветанов на няколко пъти означи, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са „ скачени съдове “ и че с цел да има някаква смяна в изборния развой, шефовете на Министерство на вътрешните работи по места би трябвало да бъдат разместени преди вота. Как разглеждате тези предизвестия?

Идеята за ротация на регионалните МВР-шефове не е нова, само че в никакъв случай не е била осъществена, тъй като от тях зависи дали да бъде пусната или спряна една или друга скица за пазаруване на гласове. Цветанов знае доста повече от това, което към този момент споделя. Връзката сред ГЕРБ и Движение за права и свободи не минава единствено през изборните процеси, това са дълготрайни връзки, построени доста високо.

Ротация на Министерство на вътрешните работи началници е допустима единствено при длъжностен кабинет, когато властта към този момент не е в до неотдавна управлявалите.

И при служебно държавно управление не се е случвала тази ротация. Местните Министерство на вътрешните работи шефове имат голяма власт да спускат чадъри над едни схеми и да нападат мрежите на конкуренцията. Да, има преливане на гласове сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, преди имаше и сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. В България има най-малко 500 секции, в които гласът на гласоподавателите се сменя блоково от една към друга партия – един път за ГЕРБ, различен път за Движение за права и свободи. Което няма по какъв начин да се случи, в случай че този избор не е следен.

Излиза, че статуквото още веднъж ще организира едни удобни за себе си избори?

Битката с конгломерата ГЕРБ – Движение за права и свободи би трябвало да се води лице в лице.

При състояние, че този конгломерат се резервира, бихте ли могли да сътрудничите с Българска социалистическа партия за смяна на статуквото?

С Българска социалистическа партия не можем да сътрудничим!

Ген. Атанасов не го изключва, при избрани условия.

Нито с ГЕРб, нито с Българска социалистическа партия, нито с Движение за права и свободи можем да имаме работа.

Погледнато математически, без помощта на Българска социалистическа партия смяна в статуквото не може да се случи.

С партиите на статуквото – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, Демократична България не може да влезе в коалиция. Това е нашето политическо решение. Погледнете Българска социалистическа партия какви хора изпрати във Висш съдебен съвет, кой избраха за началник на КПКОНПИ.

Така те ще продължат да ги изпращат необезпокоявани и статуквото се увековечава – тези три партии ще съставляват голяма част и от бъдещия парламент и в случай че Българска социалистическа партия не бъде въвлечена в демократичните процеси, шансът за смяна клони към нула.

Напротив. Към момента нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия демонстрират, че ги интересуват демократични процеси.

Вашият съдружен сътрудник ген. Атанасов сподели друго – че при мандат, връчен на Демократична България, ще се разчита на поддръжка и от Българска социалистическа партия.

Ген. Атанасов сподели, че когато ние внесем плана с оферти за смяна на конституцията, с което ще се обезпечи опция за смяна в мандата на Гешев и Висш съдебен съвет, тогава ще молим за поддръжка не към ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а към всеки един български народен представител.

Вярвате ли, че ще има такива депутати, които макар партийните си решения, без да пита ще ви поддържат?

Ние желаеме мандат за ръководство.

Прости калкулации демонстрират, че това няма по какъв начин да се случи, без присъединяване на Българска социалистическа партия, ГЕРБ или Движение за права и свободи.

В момента приказваме за безспорни хипотези.

Говорим с езика на математиката. Без присъединяване на най-малко една от тези три партии, болшинство в сегашната обстановка е невероятно.

Тогава ще отидем на нови избори.

Докато смалите задоволително ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и ги изкарате по едно и също време отвън властта?

Докато се образува болшинство за смяна. Дайте да не плашим хората с избори. Ако няма болшинство, което да осъществя нашия проект за премахване на статуквото, отиваме на нови избори.

Не смятате ли, че по този метод бетонирате статуквото?

Не считам.

Избори могат да се вършат и през месец, само че за какво смятате, че те ще доведат до коренно нови резултати?

Трябва да накараме партиите на статуквото да одобряват нашия дневен ред.

Не е ли наивно това?

Ние бяхме упреквани в доверчивост и когато твърдяхме, че главният проблем на България е безконтролната власт на основния прокурор и нереформираната правосъдна система. После се оказа, че 70% от хората поддържаха това мнение.

Да разбирам ли, че оставките на Гешев и Висш съдебен съвет са задоволителни за рухване на статуквото?

Дадох образец по какъв начин едно политическо искане може след това да бъде необятно подкрепено. Така се реализира смяна. Промяната ще пристигна от мощно радикална опозиционна настройка. Ние сме най-радикалното крило на митинга.

В „ Студио Банкеръ “ постоянно работим по тематиката за културата на компромиса и коалициологията. Какво мислите за догматизма в българския политически живот?

Има ли просвета на компромиса сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия?

По-скоро просвета на интереса.

Когато се направи разлика сред ползите в ущърб на обществото и политическите ползи, тогава може би хората ще одобряват умерено всевъзможни съдружни взаимоотношения. В момента българите са отвратени от съдружните формати. Това са обединения на разпределението.

Адв. Хаджигенов е събрал 2 + 2 и е безапелационен, че без съдействието на Българска социалистическа партия, смяна в идващия парламент не е допустима.

Не съм на това мнение. Не знам по какъв начин звучат думите на адв. Хаджигенов в ушите на неговите гласоподаватели, само че нашите гласоподаватели не желаят да чуят това, Българска социалистическа партия е партия на статуквото. Ние между другото сме коалиция.

Както споделят англичаните, политиката е изкуство на вероятното, не на мечтаното.

Политиката е на първо място отговорност, необятните разлики отблъскват гласоподавателите.

Да кажем ли тогава честито на статуквото?

Няма да приема тази оценка. Демократична България няма да направи триковете на „ Реформаторския блок “.

Разговора води Емил Янев

Антоанета Цонева е член на Изпълнителния съвет на „ Да, България “, специалист по избирателен развой и гражданско присъединяване в ръководството.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР