- Г-жо Караянчева, Вашият коментар на изявлението на президента Радев,

...
- Г-жо Караянчева, Вашият коментар на изявлението на президента Радев,
Коментари Харесай

Караянчева ексклузивно пред БЛИЦ TV: Недопустимо е Радев да зове за бунт! Президентът стартира предизборната си кампания!

- Г-жо Караянчева, Вашият коментар на изказването на президента Радев, че смъква доверието си от българското държавно управление?
- Президентът не дава доверие, с цел да го снема.

Доверието го дават българските жители. Ние сме парламентарна република. Мнозинството гласоподава държавното управление. Правителството е определено с волята на българските жители и в действителност президентът прави някакви заявления, които нямат значение.

- Смятате ли, че думите на Радев съответстват инцидентно с изявлението на американския дипломат у нас Херо Мустафа по Нова телевизия?
- Нека не търсим конспирации на такова надълбоко равнище. Аз виждам какво се случва на повърхността. Президентът си разрешава да приказва едни и същи неща, без да влиза в конкретика.


Радев приказва с лозунги, декларативно. Да, в този момент споделя, че смъква доверието си от държавното управление, чакам по-късно да смъкна доверието си и от Народното събрание, тъй като знаете, че на доста актове, които Народно събрание гласоподава, той постанова несъгласие. Разбира се негово право е, само че да наложиш 19 пъти несъгласие единствено за 3 години, в случай, че в границите на последните два президентски мандата са наложени общо 10 вета, демонстрира какво е отношението му към българския парламент.

Аз, обаче се чудя на нещо друго! Той погазва конституцията по посока на правилото на взаимоотношение на институциите! Радев не е обединител на нацията, подобен какъвто би трябвало да бъде по конституция.

Друго нещо, което ме озадачава е, че това послание, което направи идва няколко дни, откакто на 30 януари по време на среща с дипломатическия корпус, Радев сподели, че "България е предсказуем и благонадежден сътрудник. България води политика на непоклатимост и сигурност ".

Кое от двете му изказвания е вярното?

- Мислите ли, че президентът се пробва да отклони огъня от прокуратурата към него с офанзиви към държавното управление?
- Той постоянно се е опитвал да прави това във връзка с държавното управление. Но в този момент, когато призоваваш за повече светлина и прожекторът огрее и твоя двор мисля, че не трябва да се подскача като опарен.

Правителството единствено преди няколко месеца мина през два избора. Кабинетът на ГЕРБ и Обединени патриоти беше препотвърдено с изборната победа на ГЕРБ. Партията беше определена за кой ли път за първа политическа мощ.

Имаше и избор на съмнение. Този избор не съумя.

Какво тъкмо е направил за тези 3 години президентът Радев?


- Борисов разгласи, че сред него и Радев няма пресечни точки. Какво е Вашето мнение?
- На този стадий, по този начин както президентът сложи нещата, аз също мисля, че няма пресечни точки. Не бива да се прави подобен разлом сред институциите. Не бива президентът намерено да зове за протест, тъй като България е демократична парламентарна република.

Всеки ден има хора, които стачкуват и имат претенции. Те биват чути и изслушвани дали в Народното събрание или в Министерския съвет. Води се непрестанен разговор и това е обикновено. Това е демокрацията - хората свободно да показват своето мнение.

- Опасявате ли се, че протестните дейности в петък могат да прераснат в провокации и опит за дестабилизация на кабинета?
- Надявам се, че митингите ще бъдат мирни - такива каквито би трябвало да бъдат всички митинги, които имат аргументирани претенции в интерес на българските жители.

Надявам се, че президентът призовавайки за протест не поддържа тези, които бият служители на реда и вършат погроми по институциите, и такива които си разрешават да поругават монументи.

- Не смятате ли, обаче че българските политици са в дълг към българските жители. Виждаме, че здравната промяна зацикля, битовите условия постоянно са проблем, а престъпността ескалира...
- Разбира се, че имаме проблеми, само че никога не можем да кажем, че сме в рецесия.

Да, има проблеми в разнообразни браншове, само че държавното управление желае да ги реши.

Къде беше министър председателят, когато президента даваше изказването си? Борисов беше в Мало Бучино, на терена. По същия метод се работи, когато някой има потребност от помощ.

Оказва се, че държавното управление е на всички български жители, а президентът е президент единствено на Българска социалистическа партия. Защото министър председателят взема решение проблемите на всички българи, там където е належащо той е там и работи с кметовете, без значение от коя политическа мощ са излъчени.

Вие виждате по какъв начин добре си партнират Борисов с кмета от Българска социалистическа партия Владимиров. Така се прави в името на жители. Нека си спомним наводнението в Цар Калоян преди няколко години. Имаше ли такава реакция от страна на страната в оня миг?

Нека си спомним какво се случи при наводнението в Аспарухово при ръководството на Орешарски! Тогава кметът Портних звънеше три пъти на Орешарски, само че не можеше да го откри! Трябваше кметът самичък да се оправя с бедственото състояние.

Времената са нови! И хората усещат, че държавното управление има отношение към тях и желае да реши проблемите им.

Ние не сме споделили, че няма проблеми, ние не си заравяме главата в пясъка. Но когато кажеш А, би трябвало да кажеш и Б. Когато има проблем, би трябвало да предложиш по какъв начин да го решиш. Трябва да попиташ какво мислите вие, дайте да се съберем.

- Безмислени ли са съвещанията на Консултативния съвет по национална сигурност, както през вчерашния ден съобщи Бойко Борисов?
- Да. Аз вземам участие в тези консултативни препоръки. Не може да се прави съвещателен съвет единствено, с цел да използваш медиите за персонален пиар!

Не може да правиш сбирки единствено и само по заглавията на вестниците и откакто направиш изказването по тази тематика по която се заседава, по-късно да не произтече нищо.

Видяхте ли през последните 3 години президентът да предложи нещо градивно, с изключение на да приказва общи приказки, че сме в рецесия, че сме в тресавище, че няма светлина? Светлина има!

Дайте конкретика! Имате ли задоволително тематики, по които имате информация, че някой е подкупен, че някой не си е приключил работата, че някъде има проблеми... Ние сме с отворени порти и българските жители чакат разговор сред институциите, а не това, което се случи през вчерашния ден.

- Ще премисли ли президентът своето държание и ще протегне ръка към премиера и Народното събрание?
- Точно по това време предходната година споделих, че на Радев му е отеснял костюма на президент. Той мисли за нещо друго. Президентът през вчерашния ден започва предизборната си акция, съгласно мен.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР