-Г-жо Христова, в готовност ли са варненските училища да посрещнат

...
-Г-жо Христова, в готовност ли са варненските училища да посрещнат
Коментари Харесай

Лилия Христова: Родителите да са спокойни, училищата и детските градини имат ресурс да се справят в условията на Covid-19


- Г-жо Христова, в подготвеност ли са варненските учебни заведения да посрещнат новата образователна година?

-Да, новата образователна година във всички общински учебни заведения и детски градини бе открита умерено при съблюдаване на насоките на МОН. Организацията на новата образователна година стана въз основа на създадените от министерството насоки за работа на системата на учебното обучение през образователната 2020-2021 година в изискванията на COVID-19, както и заповедите на министъра на опазването на здравето. Училищата създадоха правила, отразяващи спецификата на обособената просветителна институция. Тези правила са гласувани на Педагогически съвет и признати на Общо заседание на колектива.

 

- Родители имат терзания да пуснат децата си на учебно заведение, поради ковид. Какво бихте им споделили?



-Да бъдат търпеливи и спокойни, тъй като и детските градини и учебните заведения по време на епидемиологичната конюнктура от COVID-19 през изтеклата 2019-2020 образователна година демонстрираха, че имат запас и потенциал да се оправят. Важно е да се работи с по-малко напрежение от страна на родителите, тъй като те имат опция съгласно новите текстове в Закона да заявят предпочитание за електронно образование на децата от разстояние. Очакваме обявяване на закона. Спазването на ограниченията в учебните заведения е значимо, само че то няма да бъде за сметка на учебно-възпитателния развой и това е по този начин от първия образователен ден.

 

- Как бихте коментирали мнението на на доцент Атанас Мангъров, че ограниченията в учебните заведения са ненужни?

-Не е правилно да разясняваме мнение, изразено от медицински експерт. В насоките, създадени от МОН ясно са избрани разпоредбите и на този стадий това са корективите за работа в учебно заведение.

 

- Притеснени ли са шефовете на учебни заведения за образователната година? Кои са най-често задаваните въпроси, които ги вълнуват?



- Естествено е да има терзания, заради особеностите на тази образователна година. Най-често обсъжданите въпроси са свързани с разнообразните питания от страна на родителите, които касаят присъственото образование и опциите за електронно образование от разстояние, вътрешната организация за начало и завършек на образователните занятия, придвижването в междучасията, храненето, организирането на наставнически срещи, събирания на Обществени препоръки и учебни настоятелства, ограничението на достъпа на външни лица в учебните дворове. Мненията на родителите са от време на време радикално противоположни и по тази причина е значимо управленията да намерят решения, които оптимално да защитят ползите на децата и учениците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР