- Г-жо Ченалова, КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, публикува декларациите

...
- Г-жо Ченалова, КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, публикува декларациите
Коментари Харесай

Румяна Ченалова пред Фрог: Докато Октоподът диша, словото ще бъде само шепот

- Г-жо Ченалова, КПКОНПИ, ръководена от Сотир Цацаров, разгласява декларациите на депутатите от 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно заседание. Някои от оповестените данни са меко казано смущаващи. Оказва се, че доста от националните избраници са необикновено богати. В това няма неприятно, само че допустимо ли е ситият у нас, освен да повярва на гладния, само че и да се погрижи за него?

- От оповестените заявления ми направи усещане, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е придобил къща с РЗП 352 кв. м в София за 852 евро/кв. м и обща стойност съвсем 600 000 лева Даниел Митов от ГЕРБ пък е придобил през 2020г. апартамент от 140 квадрата в София за съвсем 225 000 лева Десислава Атанасова, също от ГЕРБ, е заявила апартамент от 350 кв. м за 87 хил.лв., добит през 2014 година и вила от 1269 кв. м. за 50 хиляди лева, добит предходната година. Има и автомобил, добит против 72 хиляди лева и влог с няколко стотин хиляди., показва във фейсбук журналистката Миролюба Бенатова. Бившият зам.-министър на районното развиване Николай Нанков е заявил добит през 2020г. апартамент от 159 кв. м в София при цена 1234 евро/кв. м, и гараж от 33 квадрата. Общата стойност на добитото имущество е малко под 410 000 лева Очевидно престоят във властта трансформира опциите, а от там и критериите за стандарт. Би трябвало нашите политици да се замислят по какъв начин наподобява това необяснимо добито с депутатска заплата благосъстояние в очите на гласоподавателите им, по – огромната част от които едвам оцеляват и задоволяването на най- нужните потребности е ежедневна цел.

- Нали знаете, че у нас благосъстоянието постоянно е добито законно?

- Вероятно те имат своите пояснения и доказателства, които обаче нито прокуратурата, нито КПКОНПИ имат желание да погледнат. Помним по какъв начин компанията на брачна половинка на Десислава Атанасова „ Декра строй “ печелеше всеобщо публични поръчки в Русенска и Врачанска област, множеството от които за поправки на учебни заведения, лечебни заведения и градежи на пътища, като по този метод в джоба на семейство Атанасови са влезнали над милион и половина лв. за три години. Още до момента в който Атанасова оглавява здравното ведомство, компанията на брачна половинка й печели още няколко публични поръчки с разнообразни държавни институции. Сред тях е ремонт на болничното заведение в Русе на стойност 600 хиляди лева и строителство на психодиспансер за близо 300 000 лева Красимир Атанасов беше спечелил социална поръчка без конкурс за 400 хиляди лв. общински средства за повишение енергийната успеваемост в Полски Тръмбеш. Разследване на вестник „ Сега “ през 2014г. разкри, че фрагменти, свързани главно с Движение за права и свободи, са изхарчили огромна част от средствата за возила като „ Рейндж роувър “, „ Мерцедес ", „ Вранглер “, което стана причина за изказване на Европейска комисия че няма да признаят разноските по Програмата за развиването на селските региони (ПРСР), защото огромна част от отпуснатите суми за основаване на микропредприятия, да вземем за пример, били изхарчени за първокласни джипове и яхти.

- Не смятате ли, че подаването на заявления е единствено една реплика за битка с престъпността по високите етажи на властта?

- Подаването на заявления не е задоволително. Нужна е интензивност на контролните органи и най-много КПКОНПИ. Настоящата комисия е избор точно на политиците с необяснимо благосъстояние, насъбрано при ръководството на Борисов. От тази Комисия не може да се чака нищо. Нужно е цялостно преструктуриране, напълно нов състав и неуморна работа.

- Компанията „ Еврохолд” е предявила против ”Биволъ” за вреди на стойност един милион лв. поради обява на уеб страницата за скрита благосъстоятелност в компанията. Без да споделяме кой е крив и прав, не смятате ли, че с сходен рекорден иск може да се цели медията да бъде унищожена?

- Разбира се, изказванията на „ Еврохолд” по отношение на обстоятелството на породените вреди, както и тяхната стойност подлежат на доказване в съда. Но исковото произвеждане е всекидневно дълго, обвързвано е с доста разноски и опция за поръчителство посредством запори на парични суми, вземания, възбрани и други Всичко това е в положение да убие една дребна медия, която се устоя главно от дарения.



- Преди да се стигне до решението на съда, самото дело също е тестване.

- Дори при удобен за „ Биволъ “ излаз, времето през което ще търпи ограничавания, разноските, които би трябвало да направи, не на последно място работата по делото и страстите по отношение на това, освен ще донесат негативи, само че и са в положение да спрат и даже прекратят активността на дребното проверяващи публицисти, които водят война за истината и правото на всеки български жител да бъде осведомен. За момент не се колебая, че изнесената информация е вярна, неведнъж тествана и справедлива – това е стандарта на работа на тази медия. Ударът с този голям иск е типичен прийом за заличаване на свободното слово в България в последните години от ръководството на ГЕРБ. Другият способ е посредством прокуратурата. Малко останаха медиите, които не продадоха достолепието си за златен самун, омесен от пипалата на олигархично- мафиотския октопод. Докато този октопод диша, свободното слово ще бъде единствено шепот. За това е нужно разклащане и изхвърляне от властта на всеки доближен до този модел, промяна на хората и в правосъдната система, в Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, Съвет за електронни медии, закон за печата и така нататък

Въпроси на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР