Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката Автоматизация на непрекъснатите

...
Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката Автоматизация на непрекъснатите
Коментари Харесай

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката „ Автоматизация на непрекъснатите производства “ в Професионалната гимназия по електротехника „ А. С. Попов “ в гр. Девин? Кога е основана, какви са задачите на програмата, какъв брой деца е обучавала и за какво е била прекъсната?

До 2003 година в учебното заведение се учи специалността „ Автоматизация на производството “.  Поради понижаване интереса от страна на учениците специалността е заменена с „ Компютърна техника и технологии “ и доста години не е заявявана за образование. През 2018 година при  среща с представители на бизнеса в община Девин се показа нуждата от профилирани фрагменти за автоматизираните производства и породи концепцията да обновим приема по тази компетентност за 2019-2020 образователна година. Преминахме през всички стадии – заявяване на специалност и компетентност от работодателите, представянето им от учебното заведение за одобряване и реализацията на план-приема. Дълга и продължителна работа, увенчана с триумф. Целта е да се приготвят фрагменти, нужни на бизнеса в региона, и да се задържи учебното заведение като единственото професионално учебно заведение в три общини.

 

През последните години се вижда понижаване броя на учениците в професионалните гимназии. В някои общини даже се стигна до закриване на такива учебни заведения. Министерство на образованието предприе политика за увеличение приема в интерес на професионалното обучение, защото в цялата страна се вижда дефицит на изпълнителни фрагменти в индустрията. Проблемът се следи и при нас и бе подложен за разискване на всички равнища от община Девин. Съвместната ни работа с работодателите на локално равнище ни докара до извода, че с цел да засилим интереса към професионалното обучение, би трябвало да предлагаме проучването на специалности, които ще приготвят фрагменти, нужни за развиването на предприятията и компаниите в региона. Те от своя страна ще обезпечат база за образование и работни места на приключилите. По предложение на „ Девин “ ЕАД и „ Михалково “ АД в план-приема бе заложена специалността „ Автоматизация на непрекъснатите производства “. Това е една от специалностите с дефицит на фрагменти на пазара на труда. Или както се назовават в резюме „ предпазени специалности “. Специалността е настояща и съвременна и към нея демонстрираха интерес възпитаници на общината. Приемът се реализира още на първо класиране на претендентите. За страдание не всички седмокласници можаха да оценят преимуществата на препоръчаната компетентност и на професионалното обучение макар осведомителната акция, извършена дружно с „ Девин “ ЕАД.

 

Как мина първата образователна година от възобновяване на паралелката? Колко деца бяха обучавани, каква е противоположната връзка от тях?

По традиция на първия образователен ден с изключение на ръководителите на общината, родители и жители участваха и представители на работодателите от „ Девин “ ЕАД и „ Михалково “ АД. Обучението стартира за осем възпитаници. Въпреки компликациите на профилираните предмети, с които се сблъскват за първи път, те демонстрират добър триумф в процеса на образование. Стремят се да придобият и положителни умения за работа с електронни устройства и с електротехниката. Полагат старания и демонстрират ученолюбивост, най-много в образователните предмети по специалността. Въпреки необикновените условия около електронното образование учениците работят интензивно и се показват добре. Като част от образованието учениците посетиха завода на „ Девин “ ЕАД. Положителните усещания от видяното и чутото те описаха в презентациите „ Моята специалност “, която всеки от тях показа по случай патронния празник на учебното заведение. Те виждат предприятието като опция за бъдещата им реализация.

 

Какво значи предпазена паралелка? Какви са преимуществата за децата?

„ Защитена компетентност от специалност “ е компетентност, неповторима по своето наличие, и за образованието по нея има декларирана нужда от министерства и работодателски организации. Липсва обаче интерес от страна на учениците или той е по-нисък, макар че на национално и регионално равнище съществува нужда от готови квалифицирани експерти по тази компетентност. „ Защитени специалности “ са и тези от специалност, по която е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда, само че е от голяма важност за икономическото развиване на страната и на региона, и за която може да се предвижда предстоящ дефицит на квалифицирани фрагменти. Защитените от страната специалности от специалности се дефинират с разпореждане на Министерски съвет за всяка образователна година. Съобразявайки се с дефицита на фрагменти за бизнеса, Министерски съвет приема лист със предпазени специалности и лист със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда. Включването в двата листата разрешава по тези специалности да се образуват маломерни паралелки, като за издръжката им се обезпечава в допълнение финансиране и стипендии. Работодателите също всеки месец дават стипендия на тези възпитаници. Получават и трети тип стипендия, която е за всички учебни заведения в страната за възпитаници в гимназиалния стадий на обучение, отговарящи на избрани условия. Обучението на дребен брой възпитаници в класа има доста преимущества, само че най-голямото от тях е, че учителят всеки час може да обърне внимание на всеки възпитаник и образованието им е по-ефективно.

 

Кои са мощните страни на просветителния развой в тази паралелка? Какви познания и умения овладяват учениците?

Специалистите по автоматизация на непрекъснатите производства намират необятно поле за изява в разнообразни сфери на индустрията в общината, страната и чужбина и солидна подготовка за ефикасна реализация във ВУЗ. Специфичната професионална подготовка е ориентирана към асимилиране на познания за а втоматизацията и ръководството на непрекъснатите производства, автоматизация на електрозадвижванията, планиране на системи за автоматизация.

 

Какво практическо образование се организира?

Практическото образование е ориентирано към създаване, проучване и употреба на разнообразни по трудност механически средства и системи за автоматизирано ръководство, основаване на механически умения и привички у учениците. Залагаме на съдействието с „ Девин “ ЕАД и „ Михалково “ АД за осъществяване на образователната и индустриалната процедура на учениците в действителна работна среда. За в бъдеще може да се намерения и за дуално образование (обучение посредством работа) в тези предприятия.

 

Каква е реализацията на приключилите в паралелката?

Както означих нагоре, те намират необятно поле на изява в разнообразни сфери на индустрията в общината, страната и чужбина. Получавайки документ за трета степен на професионална подготовка, със знанията и уменията по определената специалност и компетентност, всички приключили професионалната гимназия са търсена работна ръка на пазара на труда. Автоматизацията е към този момент във всеки офис и във всеки дом, а това е залог за положително бъдеще и вероятности пред нашите възпитаници.

 

Кои компании поддържат самодейността и по какъв начин? Каква е тяхната роля? Как оценявате помощта от бизнеса?

Поставихме доста добра основа на съдействие с „ Девин “ ЕАД и „ Михалково “ АД. С тяхна помощ успяхме да осъществяваме осведомителната акция за образователната 2019-2020 година Необичайната конюнктура в страната ни попречи в този момент да организираме визити на учебните заведения в трите общини Девин, Борино и Доспат, както направихме предходната година, с цел да представим специалностите за новата образователна година. Продължаваме обаче взаимно да осведомяваме и да разпространяваме професионалното обучение, като доближаваме до родителите и учениците посредством електронните системи за информация. Забелязва се засилен интерес към приема за идната образователна година. Заедно с бизнеса сме по-силни. Надяваме се да успеем и да продължим поставеното положително начало и през 2020-2021 образователна година да образоваме още възпитаници по специалността.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР