Г-7 вижда недостиг на пазара на петрол Саудитска Арабия не

...
Г-7 вижда недостиг на пазара на петрол Саудитска Арабия не
Коментари Харесай

Г-7 настоява ОПЕК да увеличи производството, за да успокои пазара на петрол

Г-7 вижда дефицит на пазара на нефт Саудитска Арабия не поддържа концепцията Енергийните министри оповестиха декарбонизиране на електричеството до 2035 година
Енергийните министри на страните от Г-7 приканиха групата на страните производителки на нефт от (ОПЕК) да добива повече нефт, откакто войната в Украйна подвигна цените на суровината до най-високите равнища от десетилетие насам. Призивът беше насочен в заключителното официално съобщение на срещата на министрите на енергетиката и околната среда на Г-7 в Германия, която заема ротационното председателство на групата на развитите индустриални стопански системи.

Министрите обявиха, че войната е провокирала повишение на цените на петрола, газа и въглищата, предизвиквайки скока на инфлацията. Тя от своя страна оказва голямо напрежение върху семействата с ниски приходи, а и върху бизнеса и промишлеността.
Реклама
" Призоваваме страните производителки на нефт и газ да работят по виновен метод и да реагират на стягането на интернационалните пазари, като означаваме, че ОПЕК има основна роля ", споделиха министрите.

Друга тематика, която беше избрана като такава от " особена неотложност ", е Европейският съюз (ЕС) да понижи зависимостта си от съветския природен газ. Министрите подчертаха значимостта на увеличените доставки на полутечен природен газ, като втечненият запас е ключът към " смекчаването на евентуалните спирания на доставките на газ посредством газопровод ".

Въпреки общата позиция на Г-7 по отношение на петрола, към момента не е ясно дали страните производителки на нефт ще се вслушат в апела им за повече продукция. Саудитска Арабия се съпротивлява на западния напън да форсира увеличението на производството, с цел да помогне за понижаване на цените, като повода е убеждението, че няма липса на доставки.

Друг мотив за напрежение е решението на страната да не запълва квоти за членовете на организацията, които имат усложнения с това да възстановят производството до избраното равнище. Това е и една от основните аргументи доста специалисти да са на мнението, че групата е оставила пазара в състояние на дефицит на доставки. Саудитска Арабия също по този начин алармира този месец, че ще застане до Русия като член на ОПЕК+ макар стягането на западните наказания против Москва.
Реклама
Принц Абдулазиз бин Салман, саудитският енергиен министър, сподели, че Рияд се " надява да реализира съглашение с ОПЕК+, която включва Русия ". По неговите думи " светът би трябвало да оцени цената " на съюза на производителите, без значение от геополитическите фактори. Коментарите на бин Салман са изненадващи, откакто Саудитска Арабия се трансформира в един от най-големите съдружници на Съединени американски щати в последните години.
Декарбонизиране на тока
Освен апела за повече продукция на нефт, енергийните министри на седемте страни поеха и ангажимент за декарбонизиране на електричеството до 2035 година Страните се сплотиха към потребността от доста ограничение на потреблението на въглища и други изкопаеми горива в производството на електрическа енергия.

Министрите споделиха, че ще покачат упоритостите си във връзка с възобновимите енергийни източници и " бързо ще разширят нужните технологии и политики за преход към чиста сила ".

За да се случи това, Г-7 се съгласи да приключи финансирането на планове за изкопаеми горива в чужбина до края на годината, с изключения като тези, категоризирани като такива от национална сигурност и геостратегически ползи. Освен това организацията за първи път се сплоти към тезата, че дотациите за изкопаеми горива са несъвместими с задачите на Парижкото съглашение за изменението на климата от 2015 година Това е и повода министрите да заявят, че ще прекратят дотациите за мощно замърсяващи горива до 2025 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Строителство и парцели 3 Транспорт 1 Политика 2 Транспорт 3 Строителство и парцели 1 Политика Реклама class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР