Г-20 не е многополюсен форум, но все пак може да

...
Г-20 не е многополюсен форум, но все пак може да
Коментари Харесай

Г-20 и проблемите на неоколониализма

Г-20 не е многополюсен конгрес, само че въпреки всичко може да бъде платформа за отбрана на ползите на Русия

Проточилата се конспирация дали съветският президент Владимир Путин ще отиде на идната среща на върха на неофициалната Г-20 в Индонезия завърши предходната седмица с публично известие, че визитата на първото лице няма да се състои, а съветската делегация ще бъде показана от Сергей Лавров. Към това беше добавено, че Русия ще разгласи предложение за образуване на нов енергиен газотранспортен хъб, който се възнамерява да бъде осъществен взаимно с Турция. Ще има и двустранни срещи и изявления.

Паралелно с това беше публикувана информация, че представители на западни страни ще се опитат да бойкотират и блокират срещи с присъединяване на съветската делегация. Трудно е да се каже по какъв начин ще съумеят, тъй като хазаин на срещата е Индонезия, а не някоя от страните от Г-7. Въпреки че би трябвало да се признае, че представителите на съветската делегация би трябвало да бъдат готови за всевъзможни провокации.

Провокации на западни разследващи служби, в това число вероятно нападение против президента на Русия, е една от версиите за какво визитата няма да се състои. Въпреки че това най-вероятно няма доста общо с действителността.

Причината се вижда в това, че съветският външен министър Сергей Лавров ще се оправи съвършено с поставените задания и няма потребност висшият главнокомандващ да участва на срещата. Първо, в този момент е по-важно да се занимаваме с проблемите на националната сигурност, в това число изхвърлянето на вражеските сили от територията на Руската федерация в Херсонска област (както и в нови прилежащи региони).

Второ, има доста други въпроси, свързани с вътрешната суверенна политика. Трето, самият клуб Г-20 е много неразбираема асоциация, която носи ехото на колониализма и явните опити от страна на Запада да подчини дневния ред на тази група.

Въпреки че е малко евентуално това да бъде направено, ние въпреки всичко ще разгледаме по-подробно историята и структурата на тази група. Г-20 се появи като реакция на международната икономическа рецесия от края на 90-те години.

Тази рецесия беше директно обвързвана с актуалната капиталистическа система и нейните спекулативни форми, като фондовите тържища и обменните курсове. Както знаем, това беше последвано от нова финансова рецесия през 2008 година, която също беше обвързвана със спекулации с рейтинг. Г-20 се събра от страните с най-силни стопански системи, с цел да се оправим взаимно с последствията от рецесията.

Но за какво самият Запад, бидейки причина за тази рецесия (както и през 2008 година по-късно), не можа и не искаше самичък да възвърне реда в международната финансова система?

Причините за това са няколко. Първата е засилената причинност на доста страни заради процесите на глобализация (и още веднъж виждаме измислената западна скица за употреба на други страни и изсмукване на естествени запаси от тях и паразитиране върху евтина работна ръка).

Второто е опит за мимикрия под прикритието на равнопоставеност с незападните страни, с цел да има Западът въздействие върху тях. Това въздействие постоянно минава не директно, а косвено, през такива структури като Световната банка, Международният валутен фонд и Световната комерсиална организация. Неслучайно в срещите на Г-20 постоянно вземат участие представители на тези транснационални организации с хрумвания за глобализма.

Заедно със Съединени американски щати, Англия, Канада, Япония, Италия, Германия, Франция, Австралия, Южна Корея, Япония и Европейски Съюз те се пробват да наложат своята визия за по-нататъшното развиване на международната стопанска система. И като се има поради, че доста други страни от Г-20 са подвластни от Световната банка и МВФ, за тях става по-трудно да следват по-независима политика.

Така виждаме, че структурата на Г-20 е разграничена по „ правилото на Хънтингтън ” – Запад и други Тези други са Русия, Китай, Аржентина, Бразилия, Мексико, Индия, Индонезия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция. С изключение на Русия и Турция, всички други страни в този лист са били колонии на западните сили.

И по време на интервала на глобализация от 90-те години някои от тях, същата Индонезия, да вземем за пример, се трансфораха в изпотителни и монтажни заводи на Запада. И заради редица фактори това продължава да е по този начин и през днешния ден.

Тази дихотомия е значима. Въпреки че, несъмнено, на Запад те схващат и усещат известна взаимозависимост от незападния блок, както във връзка с ресурсите, по този начин и във връзка с вероятностите за по-нататъшно развиване (същият Китай през 90-те години самичък по себе си беше западен клиент, само че в този момент води изцяло самостоятелна политика).

Интересът на Запада е да продължи да ангажира незападните страни в общия си дневен ред, като в същото време не изоставя опитите за уединяване на обособени страни, в случай че те намерено се опълчват на западната надмощие (какъвто е казусът с Русия сега).

За незападните страни остава въпросът - нужен ли е въобще този формат и в случай че е по този начин, по какъв начин да го употребявате? Теоретично платформата може да бъде потребна за двустранни срещи сред тях за инспекция на проектите и разширение на съдействието. Може да се употребява и за ситуационна информираност за премерване на държанието на западните страни и за проучване на желанията на техните водачи.

Въпреки че не би трябвало да се вършат илюзии по отношение на адекватността на тяхното мислене (по отношение на политиката, властта и сферите на интереси), както и по отношение на опцията за другарски връзки. Следователно, сходно на Организация на обединените нации, Г-20 може да остане към този момент място за постоянни срещи.

Но в това време би трябвало да се положат повече старания за основаване и подсилване на незападни формати, като ЕАЕС и БРИКС, където желаят да членуват други страни, принадлежащи към незападните сили. Такива асоциации и клубове ще бъдат доста по-продуктивни във връзка с реализирането на световния контрахегемонистичен план.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР