Футуристичното вече е факт. 2017 г. донесе цяла вълна от

...
Футуристичното вече е факт. 2017 г. донесе цяла вълна от
Коментари Харесай

Откритията и иновациите, които промениха света през 2017 г.


Футуристичното към този момент е реалност. 2017 година донесе цяла вълна от нововъведения във всевъзможни области - от превоза до опазването на здравето, логистиката и развлеченията. Ето част от тях, които под една или друга форма могат да трансформират промишленостите и метода, по който живеем. Независимо дали става дума за другарство с роботи или за битката с изгубването на пчелите, човечеството търси пътеки към новото и потребното.  Чувствителна “кожа ” за роботи На фона на непрестанните статистики какъв брой тъкмо работни места ще бъдат наранени от автоматизацията група от учени се пробва да придаде по-човешки образ на роботите.

За задачата беше основана сензитивна изкуствена “кожа ”, която може да помогне на роботите да усещат досег. Проектът е дело на екипа на доктор Цундзян Ю от Университета на Хюстън. Той е проектирал материала по този начин, че сходно на човешката кожа да усеща напън и температура, а също така може да се разтяга. Екипът, който стои зад изкуствената кожа, твърди, че тя може да има голям брой приложения - от биомедицински импланти до носими технологии и цифровизирано облекло. Онова, което развълнува най-вече научната общественост обаче, е опцията за “обличане ” на роботите, което пък може да ги направи по-близки до хората и да изтрие част от страховете, които имаме сега.

Рехабилитация посредством игри Глобалната промишленост с технологии за опазването на здравето към този момент доближава 400 милиарда $ съгласно Statista. Всичко това се случва с помощта на големите нововъведения в сферата с помощта на налагането на 3D принтирането, изкуствения разсъдък и разбора на огромни размери от данни. Едно от най-впечатляващите изобретения за тази година се оказа Rapael Smart Glove - интелигентна ръкавица, чиято задача е да оказва помощ за рехабилитацията на хора, получили инсулт. Устройството е обвързвано с мобилно устройство, а концепцията е целият развой да бъде трансфорат в игра, тъй че пациентите да се увличат. В ръкавицата са вградени голям брой датчици за придвижване, а игрите изискват осъществяването на ежедневни задания, като рязане на зеленчуци да вземем за пример. В приложението всичко е анимирано, с цел да бъде по-интерактивно.

Но това, което е изключително значимо както за пациента, по този начин и за неговия доктор, са статистиките, които софтуерът предлага по отношение на напредъка на лечението. Тук, несъмнено, още веднъж е забъркан изкуствен интелект. Дронове пчели През последните три години дроновете непрекъснато участват в медийното пространство, като част от все по-невероятни планове. Националният институт за напреднали индустриални науки и технологии в Япония реши, че може да помогне за оправянето с един голям проблем - изгубването на пчелите, употребявайки специфични дронове, с които да се опрашват растения.

Всъщност изобретението разчита на добре познатите ни летателни апарати, към които се прикачват дребни системи, разполагащи с конски косми, посредством които се прави вземането на полен и прехвърлянето му на други растения. Всичко това се случва, без да се нарушава структурата на клетките, което е и главното преимущество. Освен за справяне с казуса с измирането на пчелите, планът може да помогне и в селското стопанство.  Лицевото различаване Тази технология не е по никакъв начин нова, само че американският софтуерен колос Apple се постара да я трансформира в една от най-горещите вести, свързани с нововъведения, за тази година.

След като направи екран, покриващ цялата предница на iPhone X, компанията реши, че активирането на телефона може да стане по метод, който е по едно и също време комфортен и задоволително сигурен. Функцията FaceID несъмнено попадна под светлината на прожекторите през септември. Идеята е, че тя употребява изкуствен интелект и технология за инфрачервено създаване на облици, с цел да сглоби 30 хиляди точки от лицето ви и да сътвори математически модел, посредством който да ви разпознава. Целта на FaceID е да отключва телефона, само че проектите са да служи и за надалеч по-сериозни неща като разплащания.

Източник: Инвестор.бг

 
 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР