Футболните трансфери бяха катапултирани от спортните страници във водещите новини

...
Футболните трансфери бяха катапултирани от спортните страници във водещите новини
Коментари Харесай

Сделката за Неймар е видимият връх на огромна индустрия

Футболните прехвърляния бяха катапултирани от спортните страници във водещите вести на световните медии тази година, когато през лятото Пари Сен Жермен усъвършенства или съвсем размаза международния връх, с цел да открадне бразилската звезда Неймар от Барселона. Френският клуб заплати умопомрачителните 222 милиона евро (260 милиона $ или 200 милиона брит. лири) за играча - над два пъти повече от предходния връх, подложен, когато Пол Погба се върна в Манчестър Юнайтед от Ювентус за 89 милиона лири през август 2016 година.

Тази прословута договорка обаче бе единствено доста забележимият връх на една голяма промишленост, а точно интернационалната търговия с футболисти, която от ден на ден се трансформира в световен бизнес.

Последните данни от ФИФА - институцията, която ръководи този спорт, сочат, че до момента през тази година е имало 15 291 интернационалните прехвърлянето, за които са били изхарчени рекордните 6 милиарда $ (4,58 милиарда брит. лири).

При интернационалните прехвърляния даден футболист минава от тим от една страна в подобен от друга, за разлика от вътрешните, при които съответният играч сменя клубната си принадлежност в една и съща страна.

Тази рекордна цифра, която надали ще се промени до края на годината, защото трансферните прозорци в най-големите европейски шампионати ще бъдат отворени още веднъж чак в края на януари, съставлява 25% нарастване по отношение на 4,8-те милиарда $, изхарчени през предходната година.

Китай е развързал кесията
" Има два движещи фактора зад огромните разноски ", споделя Хари Филп, специалист по футболните финанси в основаната в Лондон консултантска компания Portland Advisers.



" Първият е появяването на Китай и големите суми за прехвърляния, които те са подготвени да платят, а вторият - парите, които тимовете от Висшата лига на Англия могат да дадат с помощта на техните все по-доходни телевизионни покупко-продажби. Тези фактори покачват цената на световния пазар ".

Наистина, китайските клубове са похарчили големите 451 милиона $ за футболисти предходната година - нарастване от 168%. Това ги сложи на пето място в света след Англия, където тимовете са пръснали 1,37 милиарда $ за световни звезди, Германия, Италия и Испания.

" Бързите темпове на растежа (на китайските разходи) са невиждани ", отбелязва ФИФА. " Една от основните цели, подхранващи трансферната фикс идея в Китай, е да бъде нараснало цялостното ниво на футбола в страната, с цел да може националният й тим да се класира за Световна състезание едвам за повторно в своята история след дебюта си през 2002 година. "

Има голямо нарастване на вложенията в китайския футбол през последните години, което бе задвижено от проектите на президента Си Цзинпин да трансформира Китай в огромна футболна страна - такава, която един ден да може да бъде хазаин и в последна сметка да завоюва Световно състезание.

Път за изплъзване от бедността
Китайските клубове влагат съвсем единствено във футболисти от Европа, само че не безусловно европейци. Мнозина от спечелилите си име в Източна Азия са южноамериканци. Данни на ФИФА сочат, че Бразилия и Аржентина са страните с най-вече прехвърляния в света.



" Независимо от това по какъв начин се показва нейният народен тим, Бразилия продължава да създава млади футболисти за продажба по целия свят ", отбелязва Филп.

" Това е социално-икономически феномен, като футболът към момента е път за изплъзване от фавелите и метод за един младок да поддържа финансово своето многолюдно семейство. "

Бразилия освен ражда надарени играчи за експорт - нейните звезди в този момент “греят” в 118 страни, само че и общата сума, насъбрана от техните прехвърляния през предходната година, е достигнала 594 милиона $ - индикатор, по който страна е преди всичко в света.

Свободни сътрудници
Повечето от прехвърлянията, обсъждани от световните медии, са за крупни суми, само че в действителността единствено дребен дял от всички прехвърляния са против пари. По-голямата част от покупко-продажбите са с футболисти, които са станали свободни сътрудници, преди да си намерят нов тим.



" Трансферите (на играчи) без контракт си остават най-популярният тип интернационален трансфер ", показва ФИФА. Те са още по-разпространени измежду по-възрастните футболисти - през 2016 година над 90% от интернационалните прехвърляния на играчи над 32 години са били със свободни сътрудници. Немалък дял от прехвърлянията се пада на договорите за наем. Има обвинявания против тимове като Челси, и в по-малка степен и против Манчестър Сити, че търсят из цялата планета, с цел да натрупат ресурси от млади гении.

" Те са пращани чартърен, с цел да се види по какъв начин се развиват ", споделя Филп. " Малка част ще влязат в първия тим и останалите могат да бъдат продадени, нормално на облага. Това обезпечава доходи на клубовете, с цел да купят по-късно някоя международна звезда, и също по този начин да им помогне да дават отговор на разпоредбите за финансов феърплей ", изяснява той.

" Тези тимове търгуват с играчи, като практикуват нещо, което аз бих оприличил на " бизнес по ръководство на активи ", обобщава Филп.

" Трансферна полуда "
В един толкоз раздробен пейзаж всичко това значи, че транзакции като с Неймар, при които пари минават от едни ръце в други, са малцинство. " Трансферни суми се заплащат на най-високото ниво ", отбелязва Филп. " Клуб като Пари Сен Жермен харчи толкоз доста пари, че те са сериозен дял от световните доходи от прехвърляния. "



Филп споделя, че откакто е пръснал 220 милиона евро за Неймар, френският тим е на път да даде още 180 милиона евро или долу-горе толкоз следващата година, когато купи за непрекъснато Килиан Мбапе, който в този момент е взел чартърен от Монако. Има подмятания, че парижкият клуб е избрал да вземе Мбапе чартърен тази година, с цел да заобиколи разпоредбите за финансов феърплей.

Те бяха въведени от органа, ръководещ европейския футбол - УЕФА, с цел да бъде обезпечено, че тимовете ще дават крупни суми единствено за огромни звезди от лични доходи, а не посредством заеми или подаяния от богати притежатели.

" Финансовият феърплей е умислен да управлява трансферната полуда ", споделя Филп. " Ако приходите обаче се усилват, било то от телевизионните права за британската Висша лига, било то от катарските вложения в ПСЖ, както и да са структурирани те, тогава трансферните суми и заплатите на футболистите ще продължат да вървят нагоре. "

" Финансовият феърплей към момента е жив и действа, само че със стремителното повишение на приходите нищо не може да спре световната търговия с играчи да продължи по същия метод ", обобщава Филп.

Предвид обстоятелството, че през януари се отваря трансферният прозорец в петте най-големи европейски шампионати, както и в Китай и Бразилия, това значи, че футболисти, клубове и сътрудници към този момент се готвят за един вманиачен интервал на международна търговия, при който разноските могат да скочат още по-нагоре през идната година.

БИЛ УИЛСЪН, “Би Би Си”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР