Футболните рефери имат един инструмент за влияние върху изхода на

...
Футболните рефери имат един инструмент за влияние върху изхода на
Коментари Харесай

Как влияят жълтите и червените картони върху мачовете

Футболните рефери имат един инструмент за въздействие върху изхода на мачовете - картоните. От проучвания, правени още в средата на 90-те години на ХХ век, е известно, че играта в понижен състав въздейства отрицателно на увереността на футболистите и на сплотеността на тима. А съперникът постоянно стартира да играе по-добре, употребявайки численото си предимство.

Сега четирима каталунски откриватели отпред с Лоренс Бадиела задълбават повече в проблематиката и преглеждат в елементи въздействието на жълтите и алените картони върху резултата. Изследването им, оповестено в , стъпва върху данните от 1826 дуела в Топ 5 шампионатите в Европа през сезон 2017/18. За съществена променлива е определен броят голове, а факторите, влияещи върху него, са:

1. Гостува или семейства тимът и в коя лига играе (Испания, Англия, Германия, Италия или Франция);

2. Силата на отбора и възможностите му за победа преди мача (тук учените се облягат на усреднен коефициент на най-големите букмейкърски къщи);

3. Разликата сред осъществените и позволените голове в мача;

4. Броят на жълтите и алените картони (случаите, когато от тим е изпъден повече от един състезател не са в разбора, тъй като са доста редки и това ги прави по-скоро изключение);

5. В коя минута на мача е показан аленият картон.

За да оцени динамичността на изменение на тези индикатори, екипът е разделил мачовете на 20 времеви диапазона - 18 по 5 минути (18х5=90) и два спомагателни, съответстващи на добавените минути за първото и второто полувреме.

 

Обобщени резултати

През 2017/18 в мачовете от Топ 5 шампионатите е имало приблизително по 0.18 изгонвания от игра. 51.5% са директни червени картони, а 48.5% - втори жълти. Средно изгонването е ставало в 67-ата мин. (ако е било втори жълт картон - в 60-ата, а при пряк червен - в 74-тата).

Средно 3.84 играчи на мач са видели жълт картон, като 20% от тях са били сменяни от треньорите си преди края, а 2.3% са получавали и втори картон и са били изгонени от съдиите.

Традицията домакините да са по-резултатни се резервира. На собствен терен тимовете са вкарвали по 1.63 гола през първото полувреме и 1.84 през второто, до момента в който гостите - надлежно 1.27 и 1.44. Вероятността за осъществяване на попадение нараства с към 2% на всеки изиграни 5 минути.

При картоните - гостите са ги получавали по-често. При това разликата е фрапантна през първите полувремена. В I част домакините са получавали 1.8 картона против 2.2 за гостите, а във втората съвсем няма разлика - 2.7 срещу 2.8.

Възможно е това да се дължи на обстоятелството, че гостуващият отбор се усеща некомфортно пред непознати трибуни и нервничи повече, от което следват повече неточности и фаулове. И тъй като първоначално играчите към момента се нагаждат към изискванията, вършат по-груби нарушавания. След почивката към този момент са привикнали, а и треньорът им е дал инструкции в съблекалнята.

При алените картони на процедура няма разлика сред домакини и посетители - 0.15 против 0.1 изгонвания през I полувреме и 0.38 против 0.25 през второто (повечето изгонвания са за домакините).

 

Влиянието на картоните 

Като цяло броят на жълтите картони въздейства едва на резултата, за разлика от алените. И въпреки всичко, в случай че тимът води и доста негови играчи висят с предизвестия, това въздейства негативно на броя на предстоящите голове. А ако двата отбора имат поравно предизвестия, само че единият води с 1-2 гола, резултатността до края пада на 10%.

Но алените картони въздействат изрично. Както бе очебийно, изгонването става приблизително към 67-ата мин. Когато това е футболист от гостите, наклонността тимът хазаин да усили резултатността си скача внезапно - приблизително с 49,4% (от 0,081 до 0,121 гола), а на гостите пада с още повече - с 63,3% (от 0,060 до 0,022 гола).

При изпъждане на състезател от домакините везните се наклоняват назад: резултатността на домакините намалява с 61% (от 0,081 до 0,031 гола), а на гостите скача даже с повече - с 81,7% (от 0,060 до 0,109). Тук има един характерен миг - останал с човек по-малко, домакинстващият отбор по-бързо се приспособява и стартира да играе като еднакъв с съперника.

Изводът на екипа е: Ако изгонят състезател на гостите, домакините имат повече преференциални положения и пред тях има по-малко опасности, до момента в който в обратния случай - гостите би трябвало да опитат да вкарат допустимо най-бързо след аления картон, другояче противникът ще се приспособява и ще стане доста по-трудно.

И още едно значимо изискване - при каква обстановка става изгонването. Това може да е фаул в центъра, който не заплашва вратата, само че може и да следва опасен углавен удар, или даже дузпа, което прави наказването на тима двойно, а вероятността за гол незабавно скача внезапно.

Затова и футболистите би трябвало да са наясно по кое време си коства да вършат тежко нарушаване. Когато играч излиза очи в очи с вратаря, вероятността да вкара е цели 40%. Ако той бъде повален към наказателното поле, шансът да се осъществя наказателният удар е 10-20% (зависи от точната позиция). Да бъде спънат за дузпа обаче не си коства, тъй като от 11 метра вероятността за гол е съвсем 80%, а в това време тимът ще остане и с човек по-малко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР