Футболните национали завършиха квалификациите за Евро 2020 с победа, след

...
Футболните национали завършиха квалификациите за Евро 2020 с победа, след
Коментари Харесай

Футболните национали победиха Чехия за първи успех от 13 месеца

Футболните национали приключиха квалификациите за Евро 2020 с победа, откакто надделяха Чехия с 1:0. Срещата, която постави завършек на квалификациите и годината за представителния тим, се игра пред празни трибуни поради наказването от мача с Англия, белязан от расистки възгласи.

Единственото попадение в дуела означи Васил Божиков, който беше прецизен в 55-ата минута.

Победата постави завършек на серия от 12 следващи срещи без триумф за България. За последно отборът беше победил Кипър на 13 октомври 2018 година, след което записа седем загуби и пет равенства. Това беше и втората най-дълга серия без победа в историята на националния тим.

В мача за финален път с екипа на България игра Ивелин Попов, който ден по-рано разгласи, че се оотказва от представителния отбор. В 90-ия си мач капитанът беше един от най-активните на терена.

С триумфа България събра шест точки и приключва квалификациите на четвърто място в група А. Зад отбора остава Черна гора с три. Чехия е втори с 15 точки. В другата среща в групата Англия победи Косово с 4:0 за седмата си победа.

Селекционерът Георги Дерменджиев направи три промени от състава, който три дни по-рано загуби от Парагвай в другарски мач. Кирил Десподов, Петър Занев и Васил Божиков започнаха вместо Тодор Неделев, Иван Горанов и Божидар Чорбаджийски. На вратата още веднъж беше Георги Георгиев, който дебютира за отбора против Парагвай.

Чешкият състав, който към този момент си беше обезпечил класиране на Евро 2020, излезе с няколко футболисти, които играят по-рядко.

Бъллгарските футболисти действаха по-организирано от срещата с Парагвай и с бяха с една концепция по-агресивни, пробвайки се да държат самодейността. В няколко момента България съумя да сътвори положения пред чешката врата, само че последното подаване се оказваше неопределено.

 Футболните национали победиха Чехия за първи триумф от 13 месеца
© Reuters

За 45 минути България насочи един прецизен удар, само че най-хубавото състояние пристигна след контраофанзива, при която обаче Кирил Десподов не откри Ивелин Попов.

От своя страна Чехия стигна до няколко разбърквания след корнер, а в 36-ата минута Георги Георгиев трябваше да се намесва след мощен удар на Сучек.

В началото на второто полувреме Чехия опита да бъде по-активния отбор и да управлява играта. Гостите държаха повече топката, само че България съумя да открие резултата.

В 55-ата минута Кирил Десподов центрира остро т директен свободен удар, Васил Божиков избяга от бранителите на Чехия и осъществя с глава в мрежата на гостите - 1:0.

 Футболните национали победиха Чехия за първи триумф от 13 месеца
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР