Футболни клубове, медийни и работодателски организации възразиха остро срещу внесените

...
Футболни клубове, медийни и работодателски организации възразиха остро срещу внесените
Коментари Харесай

Организации призоваха за преразглеждане на внесените промени в Закона за хазарта

Футболни клубове, медийни и работодателски организации възразиха остро против импортираните в Народното събрание промени в Закона за хазарта.

В свое мнение Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България), която сплотява българския цифров бизнес, декларира, че, в случай че бъде признат в настоящия му вид,

законопроектът ще ускори превъзходството на нашия пазар на огромните интернационалните платформи

като Гугъл и Фейсбук за сметка на българските.

"Макар през последните години пазарът на интернет реклама да бележи растеж, огромните интернационалните платформи като Гугъл и Фейсбук не престават да преобладават на този пазар, като единствено Фейсбук притегля 27% от всички приходите от онлайн реклама през 2017 година, а Гугъл към 23%. Третият огромен състезател е несъмнено Youtubе с 11%.

С дял от приходите повече от 60%, посочените играчи ще имат опция да разгласяват и излъчват реклама на
хазартни игри, без да са лимитирани от националните правила, което няма по какъв начин да се ползва за локалните админи. Ето за какво, за нас е от изключително огромно значение всяко законодателство, регулиращо рекламата да бъде в съгласие и разисквано ", декларират от IAB България и оферират експертна помощ и експертиза за формулиране на ясни текстове в ЗИДЗХ, които няма да дискриминират локалните играчи за сметка на задграничните.

От IAB България декларират още, че съблюдават Етичния кодекс и Етичните правила за реклама и комерсиална връзка на
хазартни игри и са учудени за какво тази работеща наредба се анулира. В документите, съпътстващи законопроекта на процедура липсват претекстове за това.

Според тях текстовете в законопроекта се нуждаят от съществено прецизиране, с цел да могат да бъдат предпазени ползите на всички страни – жителите, рекламодателите, пъблишърите и админите. Това може да бъде реализирано в случай че бъде спазена законовата процедура по публични съвещания, преди приемането. По този метод ще се даде опция на бизнеса да взе участие при решаването на стратегически въпроси от голяма важност за бранша на електронните онлайн медии, показват от организацията.

Срещу предлаганите законови промени се разгласи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Подобни промени са в несъгласие с европейските модели на правна уредба

на игралната промишленост в страните от Европейския съюз, декларират от КРИБ и означават, че в Европейския съюз този бранш е най-силно контролиран, настоящите сега в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които страната е лицензирала за тази активност, са прецизно следени от данъчните органи и работят на ярко.

"Ако бъде признат новият законопроект за промени в Закона за
хазарта, импортиран от депутати от НФСБ, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива. В целият свят една от ограниченията в битката с незаконния хазарт е предоставяне на опция на легалните, плащащи налози хазартни оператори да се популяризират посредством средствата за всеобща информация. Забраната за реклама на легалните хазартни оператори ще понижи доста приходите в бюджета от налози ", стимулират се от КРИБ.

Те означават, че по публични данни на Държавната Комисия по Хазарта

към 2012 година данъкът, заплатен от хазартните оператори, е под 20 млн. лева, а за предходната 2017 година година е над 200 млн. лева

Компаниите, които провеждат лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничението на тяхната активност ще докара до съществени загуби за държавния бюджет, а оттова и за обществото, които се мерят в десетки и стотици милиони годишно, показват от КРИБ.

Готвените промени в закона биха довели и до

тежки последствия за голям брой дребни търговци,

които разчитат доста на продажбите на лотарийни билети, с цел да развиват своя бизнес. През 2017 година над 70 млн. лв. са изплатени под формата на комисиони на разпространителите на лотарийни билети. Ако предлаганите промени станат факт, това на процедура ще значи и разпродажба на доста работни места, декларират от КРИБ.

Конфедерацията възразява "срещу порочния законодателен метод да се афишират промени, които засягат необятен кръг бизнесмени и жители, без да е осъществена изискуемата предварителна оценка за тяхното влияние и да са оценени фискалните резултати от възможното им използване ".

КРИБ декларира готовността си да отбрани българската промишленост и представлявания от тях бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети директно или индиректно в игралния бранш, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни настройки и неразбираеми ползи.

Асоциацията на радио и телевизионните оператори (АБРО) настоя текстовете да се подложат на социална полемика

с бизнеса, специалисти, медии и с всички, които имат отношение по тематиката. Прибързаното приемане на неразбираема редакция на закона няма да докара до изгоди за обществото, считат от АБРО.

Българският футболен съюз (БФС) и футболни клубове приканиха вносителите да отдръпват законопроекта

В отворено писмо, оповестено в уеб страницата на БФС, те акцентират поддръжката, която фирмите в бранша оказват на българския спорт.

"Обръщаме се към ръководещите – апелирам, оттеглете тези оферти! Не съсипвайте едни от дребното стопански субекти, които генерират устойчиви и солидни доходи в държавния бюджет и дружно с това действително подкрепят спорта и българския футбол, който по този начин или другояче няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със лични запаси ", се споделя в отвореното писмо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР