Футболни анонимници от държава, която не съществува, унижиха Реал Мадрид

...
Футболни анонимници от държава, която не съществува, унижиха Реал Мадрид
Коментари Харесай

Ето го клуба на олигарсите от КГБ, унижил Реал Мадрид

" Футболни анонимници от страна, която не съществува, унижиха Реал Мадрид " - това е заглавието, с което Sky News обобщава сензацията от груповата фаза на Шампионската лига. ФК Шериф идва от град Тираспол - столицата на непризнатата Приднестровска молдовска република, чието население е малко под 500 000 души, доминирано от проруски сепаратистки настроения. Създаденият преди 25 години тим съумя да победи " Реал Мадрид " с 2:1 като посетител на стадион " Сантяго Бернабеу " във вторник вечер.

Шериф е дебютант в Шампионската лига - в никакъв случай до момента молдовски тим не е стигал до присъединяване в шампионата. Изненадващото достижение е просто малък подробност от предисторията на притежателите му - история, която надминава даже най-абсурдните политически обрати в Източна Европа след разпадането на руския блок.

Както разяснява някогашен посланик пред Euronews - клубът е знак на " меката мощ на Русия, която продължава да упорства Молдова да признае Приднестровието като част от възможна федерация ".

Неслучайно всяка вест към успеха на " Шериф " е допълвана с коментара, че клубът принадлежи на най-бедната страна в Европа. Средната заплата в Тираспол е сред 250 и 300 $, а пенсията е сред 85 и 90 $, по данни на " Новая газета ". На доктрина - Приднестровието се ръководи от парламент и президент. На процедура се ръководи от " Шериф ". Футболният клуб е единствено дребна част от едноименния холдинг, който управлява целия политически и стопански живот в " републиката ".

Руските медии разказват " Шериф " като " неповторим за Източна Европа супермонопол ". Компаниите в групата управляват " всички типове бизнеси, които носят приходи ".

Създателите му са олигарсите Виктор Гушан и Иля Казмали - някогашни чиновници на руските служби за сигурност, които работят на управителни длъжности в полицията при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Гушан и Казмали стартират да развиват бизнес през 1993 година, когато се облагодетелстват от процеса по приватизацията. Формално " Шериф " дава най-хубавите предложения и гаранции за това, че някогашните държавни предприятия ще продължат да развиват активност.

Зад кулисите - Гушан и Казмали упражняват тежък напън върху всеки, който се опита да се конкурира с тях.

От търговията на цигари, алкохол и горива, двамата силоваци уголемяват мрежата си до великански за района размери.

В момента " Шериф " разполага с десетки супермаркети и хипермаркети, магазини за търговия на дребно, бензиностанции, петролни бази, строителна компания, автомобилни центрове, и други

" Шериф " има най-големия телекомуникационен оператор на Приднестровието " Интерднестрком ", винарната KVINT, телевизионният канал " Телевизията на свободния избор ", най-голямата локална банка " Агропромбанк ", текстилна компания, състезателен комплекс и прословутият футболен клуб.

Според оценката на " Коммерсант ", в структурите на " Шериф " работят към 14 000 души, или над 17% от заетите лица в стопанската система на Приднестровието. Холдингът е най-големият поданик в непризнатата република, като обезпечава над 50% от данъчните ѝ доходи.

Политическият пейзаж е тотално доминиран от " Шериф ". Холдингът разполага и със лична партия на име " Обновление ". На последните парламентарни избори през 2020 година тя печели 29 от общо 33 депутатски мандата в локалния парламент.

23 от тях са определени без конкуренция, споделя " Новая газета ". От останалите четири " свободни " места - трима новоизбрани депутати са предприемачи, които работят в тясно съдействие с " Шериф ". Последният мандат е за " политолог, който симпатизира на " Шериф ".

Предсказуемият резултат е повода, заради която по-малко от 30% от хората с право на глас вземат участие в изборите.

Президентът на Приднестровието Вадим Красноселски е водачът на " Обновление ", и той е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Предшественикът му Евгений Шевчук е свален от власт, откакто си разрешава да подлага на критика управлението на холдинга.

Значителен дял от стопанската система на Приднестровието се добавя от сивия бранш - районът е един от маршрутите на контрабандата на цигари и други артикули, като се възползва от скица на мним безмитен импорт през пристанището на Одеса.

Докато районът губи от ден на ден от младите си хора, откъсването от съветската орбита наподобява невероятно. На референдум през 2006 година 97% от гласоподавателите гласоподават, че биха желали да се причислят към Руската федерация.

Приднестровието е в действителност спътник на Москва - употребява безвъзмездни доставки на природен газ, охранява се от съветски контингент от към 1500 души, символиката на някогашния Съюз на съветските социалистически републики към момента стои по улиците на Тираспол.

Описват столицата като " тематичен парк на Съветския съюз със скулптури на Ленин и знамена със сърп и чук ".

Опитите на молдовското държавно управление да позволи териториалния спор се провалят. " Шериф " не желае смяна - статуквото устройва холдинга.

От 2014 година Молдова се употребява от безвизов режим във връзка с пътуванията до страни от Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР