Футболната война е краткотраен военен конфликт между държавите от Латинска

...
Футболната война е краткотраен военен конфликт между държавите от Латинска
Коментари Харесай

Футболът разпали война между Салвадор и Хондурас преди половин век

Футболната война е временен боен спор сред страните от Латинска Америка Салвадор и Хондурас през 1969 година.

Названието "Футболна война " идва от публикуваното от медиите мнение, че причина за войната е загубата на хондураския народен тим по футбол от тима на Салвадор по време на интернационалния мач, състоял се на 15 юни 1969 година, като част от квалификациите за международното състезание през 1970 година в Мексико.

По-вероятната причина за войната е основаното доста преди този момент погранично напрежение, а самият мач се оказва негова кулминационна точка, връхна точка на завладяващия двете страни шовинизъм и на процедура става фиктивен мотив за започване на тази война.

Всъщност една от основните аргументи на спора е самоволното заемане на селскостопански земи в граничните региони на Хондурас от безимотни салвадорски селяни. Хондураският режим се пробва да ги принуди да изоставен територията на страната. На тази политика обаче се оказва отпор от страна на властта в Салвадор, която се притеснява, че връщането в страната на огромен брой небогати и безимотни селяни ще наложи провеждането на земеделска промяна за оземляването им за сметка на едрите притежатели и евентуална партизанска война против властта в страната.

Същевременно атмосферата се нажежава от медиите в двете страни. След загубата на хондураския футболен тим в Сан салвадор националното хондураско радио насочва зов за прогонване на салвадорските селяни от хондураска територия. Като отговор на този зов в Салвадор се организират всеобщи антихондураски демонстрации. Следват погранични произшествия, което довежда до разкъсване на дипломатическите връзки сред двете страни.

На 14 юли салвадорската войска навлиза в хондураска територия и за малко време военните дейности вземат към три хиляди жертви. Войната е прекратена на 18 юли с посредничеството на Организацията на емиреканските страни, която сплотява всички 35 самостоятелни страни от Северна и Южна Америка. Напрежението сред двете страни, изразявало се в погранични произшествия, обаче трае до 1972 година.

Войната сред Хондурас и Салвадор завършва официално със подписване на кротичък контракт на 30 октомври 1980 година.

Салвадор (на испански: El Salvador, Ел Салвадор ), публично Република Ел Салвадор , е страна в Централна Америка. Има население от 6. 290 000 души и повърхност от 21 040 кв.километра. Столица на страната и максимален град е Сан Салвадор. Страната граничи с Гватемала на север-северозапад и с Хондурас на север-североизток. На югоизток е разграничена от залив с Некарагуа.

Салвадор е най-малката страна в континентална Америка. На територията на страната текат над 300 реки, по-големите от които се вливат в Тихия океан. Само реката Лемпа, извираща в Хондурас и пресичаща Салвадор, е плавателна. Интересно за дребната страна е това, че е единствената в Централна Америка, която няма изход на Карибско море. Най-високата точка на страната е висока 2370 м и е ситуирана на границата с Хондурас.

Южната от двете планински вериги е формирана от над 20 вулкана. Изригванията обаче са необичайност, и единствено два от тези вулкани са дейни. Това са Сан Мигел и Исалко, като последният е именуван " Фарът на Тихия океан ", защото изригванията му са можели да се видят в океана от стотици километри. Земетресенията са чести заради обстоятелството, че в Салвадор се намира пресечната точка на три тектонични плочи. Страната е ситуирана в един от най-активните в сеизмологично отношение райони на Земята, в резултат на което столицата Сан Салвадор е била сривана от трусове през 1756, 1854, 1919, 1982 и 1986година. Равнината, ситуирана в центъра на Салвадор, съставлява едвам 25% от площта, само че там са ситуирани най-големите градове. Средната ѝ надморска височина е към 600 метра.

Климатът е, с добре изразени изсъхнал (летен) и дъждовен (зимен) сезон. Сухият трае от ноември до април, а влажният - от май до октомври. Температурите са релативно непрекъснати, като в Тихоокеанската равнина са високи, а в планинските райони – по-умерени. Валежите могат да доближат 2000 мм по южните планински скатове. Салвадор от време на време претърпява провали и от урагани.

Националният тим по футбол на Ел Салвдора (на испански: Selección de fútbol de El Salvador) е взел участие два пъти на Световно състезание по футбол, в това число през 1970 година, и през 1982 година. La Selecta („ Избрани “) обаче не съумяват да прескочат груповата фаза.

Република Хондурас (на испански: República de Honduras, Репу̀блика де Онду̀рас, букв. "дълбини ") е страна в Централна Америка. Девизът й е "Свободен, суверен и самостоятелен ". Населението на Хондурас е 8 326 496 души, от които 90% са метиси (потомците на смесени бракове на европейци и американски индианци). Почти 100% от популацията са хриситяни.

Тегусигалпа (на испански: Tegucigalpa) е столица и максимален град в Хондурас. Разположен е на надморска височина от 940 метра. Името на града идва от езика нахуатъл и значи "сребърни хълмове " (Teguz-galpa).

Официалният език в Хондурас е испанският. Страната е една от най-бедните страни в света. повече от 50% от популацията живее под прага на бедността.

Бананите и кафето са съществени експортни артикули (близо 50% от целият износ), морските артикули (омари и скариди) заемат третото място.

Своята роля в стопанската система на страната оказва и туризмът. Секторът се развива най-вече на карибския остров Роатан, който е съществена туристическа дестинация и спирка на круиз корабите в Карибско море. Основни вложители и притежатели на хотелските комплекси на острова са няколко италиански компании.

Националният тим по футбол на Хондурас взе участие за първи път на на Световно състезание по футбол през 1982 година в Испания, като е отстранен в още в групова фаза. Класира се и за международното състезание в ЮАР през 2010 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР