Футболната топка е нещо толкова обикновено, но в същото време,

...
Футболната топка е нещо толкова обикновено, но в същото време,
Коментари Харесай

Футболната топка – пръв приятел на детето

Футболната топка е нещо толкоз нормално, само че в това време, толкоз особено. Нейната история е толкоз забавна и се простира обратно във времето, с цел да се стигне до актуалните модели, с които всички сме привикнали. Но какво е толкоз неповторимото на тези сферични кълба?

Ще стартираме с къса история и еволюция на топката, ще преминем през другите модели и защо са подобаващи те, с цел да стигнем до крайната цел – любовта към футбола на дребни и огромни, мъже и дами, хора по целия свят.

История на футболната топка
Най-вероятно тогава не е била предопределена тъкмо за футбол, а просто за развлечение, само че първичния облик на топката е бил основан от скотски елементи – пикочен мехур, корем, а след това, и кожа. Пълнежът е бил съгласно опциите, като едно от дребното потвърдени изказвания е, че се е пълнила с разнообразни стърготини. Относно здравината и точността на удара няма по какъв начин да съдим, само че надали са били толкоз положителни, имайки поради материала, само че пък заниманието е било най-важно.

Едва през 1838 година се основава футболна топка от вулканизиран каучук, който типично се е употребявал за производството на автомобилни гуми. Това „ трансферира “ топката в напълно нова епоха – резистентност, акуратност на удара и качество.

Към днешна дата, футболните топки се създават от здрави синтетични материали, а покритието варира – синтетична кожа, естествена кожа и така нататък

Видове футболни топки
Най-общо може да се каже, че футболните топки се разграничават по предназначението си – за подготовка по футбол, професионални, за тревна настилка, за игра на асфалт и така нататък Избирането на подобаващата подсигурява резистентност при приложимост и наслаждение от играта.

Моделите от естествена кожа се предлагат за приложимост на тревни настилки, където покритието ще бъде предпазено и няма да се износи бързо. Синтетичните материали, като гумата, са подобаващи за топки за игра навън (асфалт, бетон, учебния двор, улицата и т.н.), защото са по-устойчиви на неравностите по терена.

Формата на футболната топка е от голяма важност за кой вид футбол ще се употребява. Основно – общоприета сферична топка и продълговатата топка за американски футбол.
Разнообразието от дизайни пък задоволява всеки усет и предпочитание, предлагайки от напълно изчистени модели до извънредно ярки и впечатляващи.

Друг доста значим аршин е изборът на подобаващ размер. Най-честите номера, които се виждат върху етикетите (или в описанието при електронните магазини), са от 3 до 5. Те значат за каква възрастова група е подобаваща съответната топка, отличавайки ги съгласно тежестта и диаметъра. Размер 3 – положително решение за децата до 12-годишна възраст и начинаещите; размер 4 – за 12-16-годишните; размер 5 – над тази възраст и възрастни. Може да намерите многообразие от футболни топки, както и футболни порти в Спортен Склад БГ.

И откакто уточнихме произхода на топките за футбол, типовете, размерите, време е да споменем въпреки всичко за какво тази игра толкоз се харесва на децата. Накратко – тъй като е занимателно. По-дългото пояснение се корени в потребността от принадлежност към един тим, идентичните екипи, идентичните цели, работата с общи старания за реализиране на победа и удовлетворението от добре свършената работа. Да, даже и децата имат потребност от сходни усеща и непоклатимост, с цел да бъдат щастливи. Още по-хубавото е, че спортът калява духа, тялото и основава другарства за цялостен живот, а футболната топка…, тя е просто метод всичко това да се случи!
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР