Футболната лига на Италия реши да сложи на стадионите, на

...
Футболната лига на Италия реши да сложи на стадионите, на
Коментари Харесай

В Серия А решиха да се борят с расизма по уникален начин

Футболната лига на Италия реши да постави на стадионите, на които се играят мачовете от Серия А, рисунки на маймуни. Рисунките са част от акция против расизма, след поредност от расистки кавги в италианския футбол, осведоми БГНЕС, базирайки се на Reuters.
Те ще бъдат изложени непрекъснато, на централните входове на стадионите.
Рисунките са дело на Симоне Фугацото, който е прочут с това, че рисува най-вече шимпанзета. Авторът казwa, че концепцията му пристигнала, откакто гледал мач сред Интер и Наполи в Милано и чул по какъв начин наскърбяват сенегалския състезател на гостите Калиду Кулибали.
" Много се ядосах. Тогава ми пристигна тази концепция. Защо да не престанем да цензурираме думата " маймуна " във футбол, а да я превърнем в една идея. В края на краищата, всички сме маймуни ", споделя Фугацото.
" Дали сме човешки същества, маймуни, преродени души, сила от извънземни - кой го е грижа? Важното е да се чуе концепцията, че сме равни, че сме братя ", добавя художникът.
От Италианската футболна лига споделиха, че излагат рисунките на маймуните, " с цел да подчертаят решимостта на света на футбола да се бори с всички форми на дискриминация ".
Италианският футбол беше разтресен от редица расистки кавги в последно време. Нападателите на Интер и Бреша Ромелу Лукаку и Марио Балотели бяха обект на расистки обиди от почитатели по време на мачове.
Известен ефирен публицист беше махнат от неделно дискусионно студио за футбол, откакто сподели, че Лукаку може да бъде спрян " единствено в случай че му дадеш да яде банан ". Президентът на Бреша пък съобщи, че казусът на Балотели е че е черен, който се пробва " да стане по-бял ". И двамата обясниха по-късно, че мненията им са били направени на смешка.
Преди няколко дни италианската спортна библия Corriere dello Sport излезе със заглавие " Черен петък " и фотография на тъмнокожите Ромелу Лукаку и Крис Смолинг, като превю на дербито сред Интер и Рома. Въпреки вълната от рецензии, от вестника са безапелационни, че стоят зад заглавието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР