Футболната легенда Стилиян Петров, който е част от екипа на

...
Футболната легенда Стилиян Петров, който е част от екипа на
Коментари Харесай

Стилиян Петров: Българският футбол се управлява старомодно

Футболната легенда Стилиян Петров, който е част от екипа на претендента за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов. Стенли приказва по настоящи тематики от родния футбол.

" Битката продължава! През последната година и четири месеца преминахме през доста като екип. Димитър Бербатов стана много по-опитен в това по какъв начин да води екип и и да взима верните решения. Познавам Димитър Бербатов доста овреме. Знам кои са позитивите му и негативите му.

Видях един преклонен Димитър Бербатов, само че сега той е по-близко до хората. Поел съм самодейността да оказвам помощ и да бъда компактно до Димитър Бербатов – със знанията си, с опита си и с връзката си. Той желае незабавно да стартира да работи, когато влезе, а това ще стане доста скоро.

Водим тази борба и към този момент тя се води напълно в съда, което е най-неприятното нещо. Това е последната борба, която искахме да водим ние. Искаме да водим борба с разговор и метод на работа. Всичко минава през нападки и през медиите. Защо не се направи един спор сред Димитър Бербатов и Борислав Михайлов.

В момента мисленето на българския футбол е доста старомодно. Това, което екипът ни желае да промени, е, когато има претендент президент, той да изкаже своята теза. Искаме да създадем смяната по друг метод. Начало, което да бъде транспарантно. Знаем, че водим доста тежка борба. Ние станахме адвокати. Знаем правосъдните закони и какво следва. За страдание, системата е основана по този метод.

Не мисля, че сме сбъркали с някои дейности. Беше ни ясно по какъв начин е основана цялата система. За нас е доста значимо търпението и да сме синхронизирани. Това ли е методът да управляваме българския футбол? Защо бягаш от Конгрес? Ако си сигурен, че вършиш работа и работиш за българския футбол, за какво се притесняваш? Конгресът беше призован от БФС, не е наш Конгрес. Там бяха клубове, които съумяха да си излъчат делегати. Ние бяхме там като екип на Димитър Бербатов. Той сподели, че ще свика Конгрес, в който ще вземат участие безусловно всички клубове. Не мисля, че е неточност, че участвахме в този Конгрес през март.

Сега чакаме решението на съда. Това, което стана на този Конгрес, цирк или не, след него бяха осъдени хиляди деца, а клубове бяха изключени. Ние ще се борим за тези хора.

Когато една федерация приказва, че развива и се грижи за българския футбол, по-късно тя изключи хиляди деца. Един водач се застъпва за ДЮШ. Искаме тези деца да се развиват, само че те бяха изключени безскрупулно. Знаем какви са проблемите, само че дебатите липсват ", съобщи Стилиян Петров.

" Системата и ръководството на българския футбол е основана по този метод и тя би трябвало да се промени. Когато това се промени, няма да има борби в съда, а пред вас, хората. Това е методът българският футбол да върви напред. Димитър Бербатов сподели, че той желае да чуе оферти от клубовете за хора, които те считат, че би трябвало да бъдат в Изпълкома. Накрая трябваше да прибавим две имена, тъй като имахме 13. В последните няколко часа добавихме имена, които трябваше да прибавим, с цел да се сътвори цялостният Изпълком от 15 души.

Много по-силни сме, уравновесени и анализиращи цялостната обстановка. Виждам един необикновен прогрес на един преклонен водач. Комуникацията му с хората е уязвимост, само че той работи в последните няколко месеца да бъде измежду хората. Той към този момент схваща същинското водачество. Това той го загатва на всяка среща – че ще бъде част от всички на всяко едно равнище.

" Аз съм от екипа на Димитър Бербатов. Анализирах цялостната обстановка. Трябваше да премеря кои са позитивните и отрицателните неща. Стигнах до заключението, че аз не съм верният човек за претендент за президент на БФС.

Разбира се, че имаше вид. Имам цели и когато си поставиш цели, би трябвало да си сигурен, че можеш да ги постигнеш. Много е мъчно да се откаже такава позиция, не ме разбирайте неправилно. За мен беше значимо да се откри вярното решение и верният човек. Аз се съгласих да бъда дясната ръка на Бербатов и да му оказвам помощ с това, с което мога. Всеки един от нас знае каква е неговата работа и какво ще се изисква от него. Тогава е доста по-лесно.

Понякога ние сами би трябвало да си преглътнем егото. Хората се трансформират и желаят смяна. Те желаят да са част от нещо, което ще бъде продуктивно и ще успее. В момента БФС упреква клубовете, клубовете упрекват БФС. Вече стигнахме до такава фаза, че нашите компаси се разминават тотално. Нито ние, нито те ще седнем на масата. До това се стигна поради системата и методът на ръководство. Бербатов сподели, че е подготвен да работи с всеки един. Много от настоящето управление споделят, че той е изменник и че ще бъдат изгонени, в случай че Бербатов вземе властта. Как ще изгониш някого? Той е подготвен да работи с хора, подготвени на надграждат. Когато започнаха всички тези неща, Борислав Михайлов беше в оставка. Битката стана след завръщането на Михайлов. Аз в никакъв случай не съм имал проблеми с него. Винаги съм имал добра връзка. Въпросът е, че нещата започнаха оттова. При връщането на Борислав Михайлов нещата загрубяха. Когато плюят по теб и те удрят, обикновено е да се защитаваш ", сподели още именитият полузащитник.

" Ролята на страната е доста значима, само че те нямат право да се бъркат в това нещо. ФИФА и УЕФА имат доста строги правила. Сезирали сме ги и за решенията на съда. Търсим поддръжка за планове от страната. Когато си президент на БФС, ти би трябвало да имаш тази връзка с страната. Тя изиска от БФС да показват план за финансиране на българския футбол, само че те не го направиха. Защо не, за какво бягате? Виждате по какъв начин се развива Унгария.

Без страната е доста мъчно. Говорим си с Румъния. Какво става, по какъв начин се развиват, по какъв начин поддържа страната? За да се развиваме, ни би трябвало да сме покрай тези трендове. Запознати ли сте с отнемането на лиценз на дадена федерация? Ние в никакъв случай нямаше да го позволим това нещо.

Отнемането на лиценз на една федерация е доста мъчно. За да водиш една акция, би трябвало да си интелигентен. Отнет ли е лицензът? В момента БФС си има лиценз. Бербатов постоянно е споделял, че това е концепция, която той няма да поддържа, тъй като това ще бъде в ущърб за българския футбол.

Единственото, което чуваме от БФС, е, че провеждат пътувания. Те имат доста по-голяма отговорност. Казах, че сме мазохисти. Пътували добре, хранили се добре. Знаеш ли какъв брой туристически организации има в България, които могат да правят същото. Много родители ми звънят, тъй като не виждат бъдеще за децата им в българския футбол. В идващия месец ще има много решения по някои от делата. Казах тъкмо какво ще се случи с националния тим. Искам да се знаят какви са тъкмо критериите за предопределение на селекционер. Ние употребихме всички треньори. Не може всички да не стават. Видя се подемът на Петър Хубчев с тима. Изведнъж го махаме и идва различен. Един ден Петър Хубчев да излезе и да каже за какво се махна от националния тим. Ние нямаме жанр на игра. Технически имаме доста готови футболисти, само че би трябвало да работим. Дали ще загубим с един гол, дали ще вземем точка е добре за нас. Това сега е мнението на всички нас. Когато непрекъснато излизат и споделят, че толкоз си можем и няма други, е доста мъчно. Нямам наблюдения върху сръбския треньор. В момента го изследваме, което е доста значимо за нас. Според нас наложително би трябвало да бъде българин националния селекционер. В Англия гледат с въпроси и отчаяние на футбола ни ", продължи някогашната звездата на ЦСКА, Селтик и Астън Вила.

Проблемът не е в професионалния футбол, а в зародиша. Как ние приготвяме гениите? Навсякъде по света се намира баланс. Аз съм бил чужденец, както и Бербатов. Трябваше да съм три пъти по-добър от техните футболисти. Те обаче почитат тяхното. В момента, когато искаш трансфер на български футболист от различен български тим, чуваш - той не коства толкоз. За сметка на това чужденецът коства повече. В Славия има доста хубави млади футболисти. Останах удивен от тима на Септември. Тези момчета демонстрират, че не ги е боязън да играят футбол. Надяваме се, че по този модел те още веднъж ще получат късмет и ще станат идоли на нашите деца. Красимир Балъков беше един от моите идоли и аз желаех да последвам неговия път.

Черното тото е един доста огромен и противен проблем за българския футбол. Особено след тези неща, които излязоха в медийното пространство. Не забравяй, че бях част от този мач на националния тим. Тогава влязох в огромен проблем с Астън Вила. Имах проблеми и преди този момент, и по-късно. Мачът беше в Анталия. Получих позвъняване от Лотар Матеус, че се прави някаква контрола в Анталия. Буквално играх с Блекпул в неделя, в сряда играх с Естония. Там организация ни беше ужасна. Съдиите бяха без никакви публични фланелки.

Това ми сътвори проблеми в клуба, тъй като мачът беше изработен доста бързо. Прибрах се по-късно и треньорът ми не ме пусна да играя. Ако погледнете състава, момчетата бяха много млади. Матеус искаше наложително да съм там. Този мач сътвори доста проблеми на доста от нас поради метода, по който беше проведен. Ще си има комисия и хора, които ще дават отговор за тези неща. Съвсем обикновено е Борислав Михайлов да има положителни контакти. Той е бил президент на федерация от доста години ", добави пред Спортал Стенли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР