Футболната асоциация на Шотландия смята да забрани играта с глава

...
Футболната асоциация на Шотландия смята да забрани играта с глава
Коментари Харесай

Шотландия забранява играта с глава при децата

Футболната асоциация на Шотландия счита да забрани играта с глава в детския футбол поради заплахата от деменция. Идеята е по време на тренировки играчите до 12 години да нямат право да удрят топката с глава.

Според " Би Би Си " възбраната ще влезе в действие до един месец.

Темата за връзката сред футбола и деменцията се повдига все по-често. В Съединени американски щати от 2015 година съществуват ограничавания, а Шотландия може да стане първата страна в Европа, подхванала превантивни ограничения.

Решението е повлияно от отчет на Университета в Глазгоу, който открива, че някогашни професионални футболисти са три и половина пъти по-предразположени към насърчаване на деменция.

В основата на акцията в Шотландия е Доун Асъл - щерка на някогашния футболист на " Уест Бромич " Джеф Асъл, който умря през 2002 година от заболяване, за което се счита, че е повлияно и от ударите с глава по топката.

Тя приветства дейностите на футболната федерация с думите " положителен стъпка " и се надява и други организации също да погледнат по-сериозно на казуса и да вземат ограничения.

В края на 2016 година Асоциацията на професионалните футболисти в Англия изиска да бъде въведена възбрана за игра с глава на децата до 10 години, базирайки се на изследване на Университета в Стърлинг, съгласно което играта с глава може да провокира проблеми с паметта в идващите 24 часа.

Тогава бе извършен и опит - група футболисти са правили по 20 отигравания с глава на топка, изстреляна от машина за симулации на ъглови удари. Резултатите от проучването са посочили, че успеваемостта на паметта на въпросните играчи е спаднала с сред 41% и 67%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР