Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи на

...
Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи на
Коментари Харесай

Прогнозират 25% ръст на контузиите при подновяването на Висшата лига

Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи на травми след подновяването на шампионата, сочи изследване на платформата Zone7, която се занимава с прогнозирането на риска от контузии. Тя работи с над 30 професионални футболни отбора по света.

Проучването демонстрира, че при изиграването на осем мача за интервал от 30 дни рискът от травми се усилва с 25% спрямо графика, при който се изиграват по четири или пет дуела за същия този интервал.

8 мача за 30 дни не е нещо нетипично за отборите от елита на Острова, само че данните сочат, че в естествени условия едвам 4% от футболистите са подложени на сходно натоварване.

За момента оптимистичните прогнози за подновяването на Висшата лига са свързани с датата 19 юни. Освен натоварения график от мачове, различен проблем за играчите ще е акомодацията след дългия интервал на изолираност, в който въпреки и да са поддържали форма, интензивността на натоварвания е била извънредно ниска. Поради тази причина още с подновяването на интензивните контактни тренировки, което ще се случи този четвъртък, може да бъдат регистрирани травми.

За образец се дава Бундеслигата, където тимовете упражняваха на цялостни обороти единствено десетина дни преди рестарта. В първия ден от подновяването на шампионата - 16 май, 8 играчи са получили травми в шестте изиграни мача. Този % е много над нормата. Именно поради това съгласно платформата е нужна нормалната предсезонна подготовка, продължаваща в границите на 30 дни. За това упорстват и огромна част от мениджърите във Висшата лига.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР