Футболистите остават без отличия в тунела на Васил Левски16 години

...
Футболистите остават без отличия в тунела на Васил Левски16 години
Коментари Харесай

През 1984 г.: Отнемат криминално бронзовите медали на Спартак

Футболистите остават без оценки в тунела на „ Васил Левски ”

16 години по-късно си ги получават на гала край Варна

Автор: Недко Петров, " Народно дело "

Сега Спартак (Варна) е на футболното дъно и тези, които същински го обичат, са тотално обезверени. Но има и светли дати в историята на клуба, които постоянно ще припомнят за оня мощен Спартак, който играеше футбол за окото, побеждаваше, постигаше триумфи и радваше своите последователи.

Една от тези незабравими дати е 2 юни 1984 година, когато Спартак приключва трети в „ А ” група и футболистите му отиват на стадион „ Васил Левски ”, с цел да си получат бронзовите медали.

Кой тогава от тях да предоложи, че ще би трябвало да изчакат цели 16 години, с цел да им връчат оценките.

„ Народно дело ” се връща 36 години, обратно, с цел да напомни фарса в тунела на Националния стадион. Тогава в действителност пламва и един от най-големите кавги в родния футбол.

Минути преди награждаването на първите три тима в „ А ” група на бронзовите медалисти от ЖСК-Спартак (Варна) е обявено да не излизат на терена на стадион „ Васил Левски ”, защото Сливен е подал контестация след загубата във Враца с 1:2. Единствен от Спартак се появява Красимир Зафиров, с цел да получи купата за най-хубав вратар в шампионата. Часове по-късно той и съотборниците му се прибират във Варна с последния аероплан от София.

Вместо плануваното публично посрещане, на аерогарата ги чакат единствено няколко ентусиасти с цветя. След четири дни от Българската федерация по футбол осведомят, че на Сливен се присъжда служебна победа с 3:0 за срещата във Враца. Сливенци получават по длъжностен път бронзовите медали и вземат участие в Европа.
„ Съблякохме се по екипи в един салон на Националния стадион и таман се наредихме в тунела, когато Ангел Шишков ни сподели да не излизаме. Последваха разправии и сълзи в очите ни. До този миг никой не знаеше, че има контестация от страна на Сливен. Немският рефер Дитер Паули, свирил преди този момент Левски – ЦСКА (3:1), също се хвана за главата, разбирайки за фарса ”, спомня си приживе за „ Народно дело ” Живко Господинов.



По-късно се схваща, че Сливен е протестирал против Бойко Краев, който е играл непозволено в Ботев, тъй като не е изтърпял наказване за насъбрани картони от „ В ” група. Според Господинов обаче това е прахуляк в очите на наивниците. Той е уверен, че контестация въобще не е имало, а всичко е решено в интерес на Сливен с разпореждане на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Още повече че Георги Йорданов, един от най-видните партийци по това време, е родом от Сливен.
Ден преди гаврата ЖСК-Спартак прави 3:3 като посетител на Локомотив в мач от последния кръг в Пловдив. С хеттрика си Ераносян става голмайстор на „ А ” група, а равният изпраща пловдивското Юве в „ Б ” група, защото Локомотив (Сф) поляга на Славия с 1:2.
„ В Пловдив ни стигаше една точка, с цел да запазим третото място. Но в случай че знаехме за жалбата на Сливен, щяхме да бием Локо. Научавайки какви ги прави Локо (Сф) против Славия, треньорът на пловдивчани Христо Бонев съжаляваше, че не ни пуснали да ги бием. Дори с 10:3 ”, спомня си Господинов, който не играе в мача поради наказване.

В знак на митинг против гаврата с ЖСК-Спартак той отхвърля да облече екипа на националния тим в контролата с Дания след четири дни. По телефона ръководителят на БФФ Димитър Николов го заплашва, че ще го изключи от физкултурното придвижване, в случай че не анулира протеста. „ Станеше ли това, щяха да ми забранят да върша гимнастика на терасата ”, прецизира Господинов. Той, естествено, държи на своето, само че след известно време е поканен за инспекцията на националите с Кувейт. На лагер-сбора оферират на Живко да се извини на Димитър Николов. Следва отвод и Господинов е санкциониран с 300 лв.. Успокояват го, че ще му върнат парите, в случай че размишления и се извини. „ По-добре ни върнете медалите, а не парите ми. ”, отвърна Жиката, който добавя: Фактите несъмнено демонстрират, че поколението на Спартак в интервала 1982/1984 е най-успешното в историята на клуба. За два сезона играхме край за купата, стигнахме 1/8-финал в европейски шампионат и завършихме трети в „ А “ група. Когато обстоятелствата приказват, и боговете мълчат. Тези мигове са влезнали в историята и са моите най-приятни мемоари в Спартак. ”
 

16 години по-късно – на 19 юни 2000 година, отнетите медали са връчени на спартаклии на празненство край Варна. Отличията са раздадени от изпълнителния шеф на БФС Иван Вуцов. Присъстват треньорът Людмил Горанов, помощникът му Благой Калфов и част от футболистите, които заслужиха бронза с изявите си на терена – Живко Господинов, Красимир Зафиров, Румен Димов, Стефан Найденов, Сашо Борисов, Ради Радомиров, Асен Михайлов, Стефан Симеонов и Тодор Попов. Заради задължения в чужбина и у нас церемонията пропущат Пламен Казаков, който е показан от татко си, Борислав Гьорев, Ниазим Исмаилов, Владимир Николчев, Стефан Стефанов, Емил Личев, Георги Алексиев, Светослав Маринов, Милен Янков и Желязко Желязков, а Красен Кръстев и Красимир Венков към този момент са умряли. Техните медали получават надлежно брачната половинка на Красен и синът на Джанито.


„ Много съм благополучен, че справедливостта спечелва. Тук е вярна поговорката „ по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ”. През 1984 година медалите бяха отнети по разпореждане от горната страна. Сега умерено мога да кажа на един от ръководителите на Спартак: „ Другарю Славов, ето ви медалите. ” Това закъсняло самопризнание още веднъж потвърждава, че в тежки и сложни моменти варненският футбол постоянно е бил в крайник и унисон с най-хубавите у нас ”, споделя тогава Иван Вуцов, който напусна този свят на 18 януари 2019 година.


Бившият президент на Спартак Николай Ишков пък си спомня, че през 1984 година като разпален последовател на спартаклии е претърпял тежко болежка и обидата. „ Бях на стадион „ Васил Левски ” и си пожелах тази несправедливост да бъде заличена. Като студент не можах да видя любимците си с медали, само че най-малко ги видях като президент ”, декларира Ишков. Звездата Живко Господинов пък прибавя: „ За мен беше все едно дали ще ни върнат медалите, тъй като аз постоянно съм се чувствал бронзов медалист. ”


С медали са наградени също админът Кирил Пандов, лекарят Мирослав Купенов и масажистът Румен Стефанов, както и ръководители от 1984 година и деятели – Иван Славов, Вълкан Стоянов, Петър Милушев, Димчо Карачобанов, Петър Циментаров, Нейчо Нейчев, Тодор Димов и Стефан Василев. По молба на играчите и Людмил Горанов с бронз се окичва и Иван Петров, който бе част от оня тим, само че през 1984 година изтърпява наказване.

Пред „ Народно дело ” към драмата на „ Васил Левски ” на 2 юни 1984 година се връщат също треньорът Людмил Горанов и капитанът Красимир Зафиров.

Людмил Горанов - старши треньор на спартаклии:

„ Малко преди края на шампионата бихме постоянния Етър във Велико Търново и това ни приближи до бронза. В последния кръг направихме еднакъв с Локо в Пловдив и завършихме трети. На другия ден в София предстоеше награждаването, което щеше да е след мача Левски - ЦСКА. Момчетата бяха в еуфория от добре свършената работа, вълнуваха се и към този момент бяха съблечени по екипи, когато човек от футболния съюз ни сподели да не излизаме. Това бе голяма неправда, която мощно ни нарани. Румен Димов не устоя и ритна в задните елементи проф. Ангел Шишков. По-късно разбрахме, че трети е станал Сливен, защото е подал контестация за мача във Враца и му е присъдена служебна победа с 3:0. Аз зная кой е индивидът, който ни лиши това, което постигнахме с голям труд на терена, и за какво го направи. Макар че ни скроиха лицемерен номер, аз и момчетата постоянно сме се чувствали трети в България през 1984-та. 16 години по-късно несправедливостта бе поправена и си получихме медалите. Третото място тогава бе връх на едно доста сполучливо потомство на Спартак, което година по-рано стигна край за купата и 1/8-финал в КНК, където отпадна почтено от Манчестър Юнайтед. По-младите би трябвало да знаят, че третото ни място бе еднакво на купа, защото по това време първите две места бяха непокътнати за Левски и ЦСКА. ”

 

Красимир Зафиров - вратар и капитан на Спартак:

„ Бяхме седнали на третия или четвъртия ред под козирката на „ Васил Левски “ и гледахме Левски – ЦСКА, като нямахме самообладание дуелът да приключи и да ни наградят с бронзовите оценки. Към края на срещата пристигна човек от БФС и ни сподели: „ Не се събличайте, няма да ви наградят. “ Чудехме се какво става и започнаха разпалени мнения. След края на дуела, който Левски завоюва с 3:1 и стана първенец, слязохме в тунела и не знаехме какво да вършим. Наско Сираков ни окуражи: „ Как по този начин няма да се събличате, Вие сте трети. “ Отидохме в съблекалнята, съблякохме се по екипи и когато тръгвахме към тунела, ни върнаха назад. Не мога да ви опиша какъв брой унизени се почувствахме. Аз излязох на терена, с цел да си получа купата за най-хубав вратар на шампионата. Бях се наредил финален до играчите на ЦСКА и този, който ги награждаваше, ме намерения за техен футболист и потегли да ми връчва среброто. Казах му да не го прави, тъй като моят тим е в съблекалнята. Оказа се, че са създали Сливен трети, тъй като е спечелил служебно във Враца с 3:0. Уважили са му контестацията, защото футболистът на домакините Бойко Краев е играл през есента във „ В “ група и бил осъден за първите два кръга от пролетния полусезон. Но за какво тази контестация е прикривана 2 месеца, откакто мачът Враца – Сливен беше във втория пролетен кръг? След това имаше още 13 кръга и в случай че знаехме за жалбата, можехме да бием Локо в Пловдив в последния кръг и тогава изфабрикуваната служебна победа на сливенци нямаше да им е задоволителна. Добре че 16 години по-късно правдата спечелва и ни връчиха медалите. Но през това време аз и моите съотборници постоянно сме се чувствали бронзови медалисти. Нашето потомство бе сполучливо и мощно, само че не мога да кажа, че е номер 1 в историята на клуба ни. Преди нас поколението на Илия Кирчев също приключи на трето място в „ А “ група и взе участие в евротурнир. ”

 

 

Съставът на Спартак, който стана трети в България през 1984 година:

Вратари:  Красимир Зафиров, Стефан Симеонов

Защитници:  Ниазим Исмаилов, Асен Михайлов, Сашо Борисов, Владимир Николчев, Румен Димов, Ради Радомиров, Тодор Попов

Халфове:  Красимир Венков, Борислав Гьорев, Живко Господинов, Стефан Найденов, Милен Янков

Нападатели:  Пламен Казаков, Емил Личев, Георги Алексиев, Стефан Стефанов, Желязко Желязков

Старши треньор : Людмил Горанов, помощник-треньор: Благой Калфов.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрират
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР