Футболистите и спортно-техническият щаб на световния вицешампион Хърватия направиха изключителен

...
Футболистите и спортно-техническият щаб на световния вицешампион Хърватия направиха изключителен
Коментари Харесай

Хърватите дариха печалбата си от Мондиала на деца в неравностойно положение

Футболистите и спортно-техническият щаб на международния вицешампион Хърватия направиха извънреден жест към деца в неравностойно състояние.

Селекционерът Златко Далич, Лука Модрич, Иван Ракитич и останалите играчи подариха всички 23 милиона евро, които завоюваха от Мондиала в Русия на фондация.
Снимка: Reuters
Далич излезе с трогателно обръщение в обществените мрежи, което бе оповестено на формалната страница на хърватската федерация във " Facebook ":

" Световното състезание в Русия сподели, че в света на футбола имаме равни шансове с най-големите. Имаме надарено потомство от велики футболисти, които са подготвени да работят крепко, с цел да съумеят. Те могат да съумеят, когато имат цялата помощ и поддръжка, които да ги водят към върховете. Това потомство реализира доста, доближи до върха на света. Защото са огромни футболисти, само че и огромни персони. Тук не става дума за числеността на нацията, нито за бюджета ни, нито за стадионите, нито за околната среда. Просто това потомство хърватски футболисти може да стигне до международната купа.

И въпреки всичко аз не пиша тези редове за тима. Пиша за сложната обстановка в Хърватия.

Днес Хърватия е най-бедната страна в Европейския съюз. Държава, която се ръководи от неприятни хора, които са членове на незаконни организации. Хората в Хърватия са на прага на бедността и мизерията. През последните 20 години милиони хървати напуснаха рамките на родината. Днес пенсионерите в Хърватия не могат да си разрешат даже главните потребности, правосъдната власт е корумпирана и пази богатите, опазването на здравето е в колапс, младите не могат да си платят образованието. Въпрос на време е държавната система да се разпадне, а обстановката към този момент е нетърпима.

Искам да кажа на всички политици и представители на управляващите, които доведоха моите сънародници до пъкъла на мизерията, безнадежността и бедността, да не се приближават до националния тим по футбол. Не сте добре пристигнали в съблекалнята, не желаеме да се снимаме с вас, не желаеме да ви стискаме ръцете. Вие сте тъкмо тези, които направиха хърватите най-бедните хора в Европа. Вие създадохте невъзможни условия за живот.

Най-важните представители на Хърватия са децата. А в Хърватия има деца, които не са виждали морето. Хърватия има хиляди километри брегова линия, а тези деца даже не са я виждали. Имаме заболели деца и такива, които гладуват, тъй като родителите им са безработни и не могат да си разрешат да купят даже храна. Имаме хиляди декари пуста земя.

Хората, които направиха това не са добре пристигнали при нас, при националния тим. Искаме да уважите решението ни и да не обличате екипи на националния тим, да не си приписвате заслуги към националния тим. Не желаеме хората в Хърватия да свързват този тим с вас.

Всички футболисти, както и треньорския щаб, ще дарим всички доходи от Мондиала в Русия на специфичен фонд за децата на Хърватия. Фондът ще финансира празници, ще води деца на море. Хърватските футболисти са част от народа на Хърватия и ще създадат всичко, което е по силите им, с цел да създадат по-добър живота в страната. Искаме всички деца да имат опция да прекарат по една седмица на хърватското крайбрежие. И това е най-малкото, което можем да създадем.

Обещаваме пред всички хървати, че ще създадем всичко допустимо националният тим да стане международен първенец. С ваша помощ и с вашата поддръжка.

Да живее Хърватия! ", написа треньорът на “шахматистите”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР