Футболистът на германския третодивизионен Кемницер – Костадин Велков даде интервю

...
Футболистът на германския третодивизионен Кемницер – Костадин Велков даде интервю
Коментари Харесай

Костадин Велков: В Германия мерките са доста по-леки, няма паника

Футболистът на немския третодивизионен Кемницер – Костадин Велков даде изявление за предаването „ Домът на футбола “ по DIEMA SPORT . Той бе запитан по какъв начин протича живота в Германия по време на епидемията от ковид, за обстановката в клуба му, по какъв начин е протекло неговото възобновяване от травма и дали следи мачовете от българското състезание и в частност тези на някогашния му тим – Славия.

„ Добре сме, във у дома всички са здрави. Скуката по този начин надвива в нашето всекидневие, само че щом сме дружно и сме здрави, няма нещо по-важно на този стадий “.

„ Тук ограниченията са много по-леки от това, което се прави в България. В непосредственост до у дома има парк, където вървя да упражнявам. Паркът е цялостен, хората са без маски, няма суматоха. Хората не се пазят толкоз доста, не знам дали това се дължи на ниската смъртност поради ковид в Германия или просто хората не са паникьосани. Според мен те малко неглижират обстановката, тъй като виждаме в другите страни какво се случва “.

„ Нямам дадена стратегия от треньорите. Всеки би трябвало да се готви както реши за добре. Хубавото от обстановката сега е, че законът сега разрешава да се излиза на чист въздух и да се спортува към домовете ни. Аз го употребявам, всеки ден вървя да упражнявам. Вкъщи също, само че е несравнимо с това да тренираш с тима и да правиш това, което правиш всеки ден. Опитва ме се да извадим най-хубавото от тази обстановка “.

„ Чух и аз за няколко тима в Бундеслигата, които в действителност не могат да си разрешат да не упражняват. Залогът е доста огромен, парите са доста огромни. Тренират на групи от трима, четирима. Нашият тим, по проект, трябваше да стартира на 20-ти април да упражняваме. До ден сегашен нямаме никакво позвъняване дали това ще се случи или не, за мен по-скоро не. Най-реалистичното е началото на май или средата на май да се стартира да се тренира “.

„ Решихме да помогнем на клуба, тъй като особено в нашата Трета лига в Германия, тимовете извънредно доста разчитат на постъпленията от билети на домакинските мачове. Средната посещаемост в нашия клуб е приблизително по 7, 8 хиляди души на мач. Приходите от един домашен мач са 200-250 хиляди евро. Всеки един клуб от нашата лига разчитат на тези неща. Вчера четох доста забавна публикация за Борусия Дортмунд, че губят сред 2.5 и 2 милиона евро на мач. Тука към този момент излиза наяве за какви мащаби се приказва. Заради тези неща ние футболистите взехме решение да понижим заплатите си, с цел да можем да помогнем на клуба “.

„ Към днешна дата доста мъчно ще се възобновят шампионатите, защото един тим не тренира един месец, би трябвало да се направи една подготовка най-малко от две, три седмици, което съкратява времето. След това идва нов сезон, за който би трябвало да започнеш нова подготовка. Времето минава, не се играят мачове. Това, което се случи в Белгия изцяло го разбирам и съгласно е съответно, макар че УЕФА го осъди по този начин остро. Но съгласно мен има прекомерно доста въпросителни и по този начин хората би трябвало да взимат решение кое най-хубавото за футбола, тъй като в действителност ще има клубове, които няма да устоят при тази обстановка дълго време “.

„ Добре съм, физически здрав съм. Бях в един от най-хубавите възстановителни центрове в цяла Германия, много е прочут. Доста футболисти от Бундеслигата вървят там да се възвръщат. Останах там четири седмици. Изключително удовлетворен съм, невероятни експерти. Възстанових се оптимално добре, макар че на моята възраст това става малко по-бавно, само че съумях да се възстановя и се усещам добре. С неспокойствие очаквам да стартираме да упражняваме, по всяко време това “.

„ Още по време на подготовката се контузих и изпуснах първите два, три месеца от шампионата. След като се възвърнах се смениха хората, треньорския щаб, ръководители. Станаха някакви катаклизми в нашия клуб. Предишното управление много разчиташе на мен. Във футбола обстановката е такава, че един треньор те харесва, различен не чак толкоз. Аз обаче не преставам да се боря и да упражнявам. Не съм ядосан на хората, че не играя, несъмнено не съм удовлетворен, че не играя, само че все още такава е обстановката. Във футбола доста бързо се въртят нещата “.

„ Следя българското състезание. Гледам всеки мач на Славия, когато имам опция, да не го пропущам. Показва се, че когато на се даде повече време и доверие в един треньор рано или късно резултати идват. Трябва да бъде добър треньор. Това е образец по какъв начин в Славия се работи вярно, дава се време на треньора, дава се успокоение. Налагат се млади момчета, проекта на Загорчич работи и работи. Радвам се, че Славия играе по този начин преди този момент да се случи “.

„ Поддържам връзка. За всички е мъчно. До колкото разбрах и те са понижили заплатите си. Когато съм бил в Славия управлението постоянно е седяло зад футболистите и адмирирам подобен жест на момчетата, че са създали подобен жест в интерес на клуба “.

Цялото изявление с Костадин Велков можете да видите във видеото.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР