Футболистът на Берое - Димитър Пиргов - сподели пред Мач

...
Футболистът на Берое - Димитър Пиргов - сподели пред Мач
Коментари Харесай

Димитър Пиргов: Който е минал през Левски, няма как да не е почувствал любовта

Футболистът на Берое - Димитър Пиргов - показа пред " Мач Телеграф ", че не е удовлетворен от това, което отборът сподели през есента. Той съобщи и повода, която му е попречила да играе зад граница, както и че в съблекалнята на отбора няма никакви проблеми и неприятното финансово положение на клуба не въздейства по никакъв метод на играчите и всичко дадено от управлението към тях е изпълнено.

- Доволен ли си от това, което показахте през този първи полусезон?

- Аз персонално не съм удовлетворен. Не имам вяра някой от управлението, щаба и футболистите да е удовлетворен. С оглед на ситуацията, което беше, мисля, че се справихме обичайно, само че има още доста какво да се желае. Мисля, че в този момент след една добра подготовка напролет да подобрим резултатите.

- Как е настроението в съблекалнята, тъй като се натрупаха много неприятни резултати?

- Чета, че настроението в съблекалнята било доста неприятно, че е имало проблеми и така нататък Искам да споделя, че съблекалнята е построена от момчета с доста личностни качества, с изключение на професионални и сме едно огромно семейство. Никога не е имало каквито и да било проблеми вътре и отвън съблекалнята. Стараем се да сме колектив и да демонстрираме оптималните ни благоприятни условия все още. Вътре в тима няма никакви проблеми сред футболистите и управлението.

- В класирането сте на 11-та позиция. Имате ли сили да се борите за 7-то място и бараж за Европа?

- Мисля, че имаме сили. Въпрос е и на селекция, занапред следва тя да се прави. Трябва да се подготвим добре. На мнение съм, че главният проблем през първия полусезон беше, че нямахме задоволително време да се подготвим като тим и да се синхронизираме. Доста футболисти пристигнаха по време на полусезона и в края на подготовката. Липсваше физическата устойчивост. По този метод множеството момчета нямаха опция да покажат максимума от себе си. Сега имаме повече време и се надявам да се подготвим оптимално добре и мисля, че има какво да покажем напролет. Да зарадваме почитателите на Берое и да подобрим резултатите.
 Димитър Пиргов и Серкан Юсеин подписаха с Берое
Димитър Пиргов и Серкан Юсеин подписаха с Берое

Юсеин бе чартърен от Лудогорец

- Мислиш ли, че ще съумеете да надградите?

- Длъжни сме. Имаме качествени футболисти и не отстъпваме на много от тимовете в Първа лига. Въпросът е треньорът да вземе верните решения и да приготви оптимално тима. Трябва да избере верните футболисти и да постите задачите, които са сложени пред него.

- От лятото си в Берое, привикна ли с ситуацията?

- Да, привикнах. Повечето футболисти в Първа лига се познаваме и тимът ме одобри доста добре. Треньор беше Петър Хубчев в оня миг и не съм имал никакви проблеми с акомодацията. Бързо съумях да се впиша в отбора.

- Тежкото финансово положение в клуба отразява ли ви се на вас футболистите по някакъв метод?

- Честно казано не съм усетил да е чак толкоз тежко финансовото положение. Всичко е умерено и каквото са ни дали обещание от управлението, е изпълнено. Вътре в съблекалнята изобщо не можем да приказваме за сходно нещо.

- Как ще коментираш конкуренцията в Първа лига? Доста е сериозна през тази година?

- Това е по този начин и то не е единствено тук. Видяхме и на международното състезание, че силите доста се изравниха. Повече е тактическото надхитряне. Конкретно в България, като изключим Лудогорец, които организационно и чисто спортно-технически са една концепция, а даже и две, по-добре от останалите клубове, другите отбори са на едно равнище. Въпрос на късмет, моментна форма и самочувствие е всеки да победи другия.

- Треньор ви е Николай Киров. Едно от сериозните имена в България. Как се работи с него?

- Той е потвърдено име и всички са осведомени с неговите триумфи. Много елементарно се работи с него. Той е доста придирчив експерт, който желае да изпипва нещата до най-малкия подробност и му прави чест, че пристигна в Берое в сложен миг.

- Някой скъп съвет давал ли ти е?

- Чисто самостоятелен не ми е давал. В тактически аспект ми е подсказвал по кое време мога да се оправя по-добре или ми споделя, когато върша нещо по неверен метод.

- По-различни ли са неговите способи от тези на останалите треньори у нас?

- Може би всеки треньор е друг и има своя позиция. Всеки има разнообразни визии за футбола и идея, която извършва. В тактическо отношение Киров е доста добър експерт. Много добре съумява да разучи съперника и се възползва по отличен метод от неговите недостатъци. Успява също по този начин да приготви своя тим по този начин, че да противодейства на мощните страни на противника. Мисля, че в тактическо отношение е на доста по-добро равнище от много от треньорите в Първа лига.

- Това, че си измежду водачите в Берое и един от играчите със сериозен опит в елита на страната, тежи ли ти по някакъв метод?

- Не. Аз даже не се и усещам като водач. Аз съм един от всички останали в тима. Опитвам се да оказвам помощ всеки ден и да давам всичко от себе си. Гледам да оказвам помощ и на по-младите, в случай че се наложи и има с какво. Ако някой се допита до мен и желае да черпи от моя опит и знания постоянно съм подготвен да му обърна внимание. В тима всеки дава максимума от себе си и се пробва да се развива. Все отново футболът е групов спорт.

- До момента не си играл в чужбина. Защо по този начин се случи?

- Причината е чисто физиологична, тъй като растежът ми не дава отговор на стандартите в чужбина. Имал съм диалози с няколко тима в това отношение на по-ранен стадий, само че това е главната спънка. Не ми доближава височина, с цел да играя зад граница.

- Имало ли е предложения към теб?

- Да! Имало е. Още като бях в Левски, а преди този момент и в Славия също. Но това беше спънка, която не успяхме да преодолеем тогава.

- В кой тим беше най-щастлив през тези години?

- В много тимове се усещах добре, само че най-топли мемоари вардя от Пирин Гоце Делчев. Може би тъй като това е моето отечество. Първия ми тим в А група, само че там тъй като бях у дома и отношението на хората и уважението към мен беше доста огромно. Гоце Делчев е футболен град и се усещах доста добре, когато бях част от локалния тим.

- Би ли се върнал някой ден още веднъж да играеш в Пирин Групово дело?

- Да, несъмнено. Дай Боже да се върнат в Първа лига. Трудно ще е, само че не е невероятно.

- Беше част и от Левски. Защо се стигна до твоето овакантяване?

- Точно тогава треньор стана Делио Роси, който имаше свое виждане за футбола. Аз не влизах в неговите проекти и най-нормалното нещо беше да се разделим.

- Ще те върна към един твой гол в Ловеч против Монтана с фланелката на Левски. Как реши по този начин да реагираш в тази обстановка и с ножичен удар да отбележиш?

- Просто топката се тупна пред мен и взех това решение за стотни от секундата. Така почувствах, че ще е най-правилно. Нямах различен вид да изиграя обстановката и за мое благополучие се получи и влезе доста хубав гол.

- С какви усеща си потегли от " Георги Аспарухов "?

- Който е минал през Левски няма по какъв начин да не е почувствал любовта на хората. Половин България е " синя ". Имах и положителни, и неприятни моменти, само че постоянно ще запазя единствено хубавите и ще се връщам към тях с усмивка.

- Съжаляваш ли, че не съумя да вдигнеш трофей с Левски?

- Да, несъмнено. Много желаех, само че за жалост не се получи.

- С Ботев Пд имаш изгубен край за Купата на България...

- Да, няма по какъв начин да не скърбя. Това е фантазия на всеки един футболист, който стига до професионално равнище. Да стигнеш до отличие, само че за мое страдание нямах шанса да го направя.

- Вече си на 33 години. Обмислял ли си да слагаш завършек на кариерата си?

- На този стадий не съм. Чувствам се добре и се надявам по този начин да бъде и отсега нататък. Старая се да бъда експерт на терена и отвън него. Докато се усещам добре и тялото ми разрешава ще не преставам. Имам още какво да дам от себе си.

- Какво си пожелаваш за 2023-та година?

- Да съм здрав. Както аз, по този начин и всички хора, тъй като здравето е най-важно. Другото се реализира с труд и неизменност.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР