Футболът предизвика ръст в икономиката на Хърватия с 10%Хърватската стопанска

...
Футболът предизвика ръст в икономиката на Хърватия с 10%Хърватската стопанска
Коментари Харесай

Футболът предизвика ръст в икономиката на Хърватия с 10%
Хърв

Футболът провокира растеж в стопанската система на Хърватия с 10%
Хърватската стопанска камара (ХГК) заяви, че огромните спортни надпревари, изключително европейското и международното футболни шампионати, са довели до растеж на стопанската система в страната от към 10%.

„ В деня на посрещането на футболистите, в третия понеделник на юли, заведенията за хранене и кафенетата в Загреб са спечелили 54,5 милиона куни (един милион евро), което е с 2% повече от третия понеделник през юли предходната година “, заяви ХГК, въз основа на информация от фискалната система.

От друга страна, огромен брой хора от Загреб и техните посетители три дни са били с часове по улиците на Загреб, а не в кафенета и заведения за хранене. Поради този факт огромен брой магазини този ден са работили на ненапълно работно време или въобще не са работили. Затова оборотът в търговията на дребно възлиза на съвсем 300 милиона куни (5,7 милиона евро), т.е. с 4% по-малко спрямо миналата година.

По-рано Хърватската стопанска камара заяви, че от всички мачове връх в потреблението е донесъл полуфиналния дуел против Англия на 11 юли. На този ден 312,5 милиона куни (5,9 милиона евро) са били изхарчени в магазините, което е с 3,12% повече от същия ден предходната година.

Кафенетата и заведенията за хранене на този ден са отчели оборот от 28,7 млн. куни (540 000 евро), което е със 17% повече от предходната година. В деня, в който се игра финалът, оборотът е повишен с 13%.

На 15 юли, когато се игра финалът и на 16 юли, в деня на посрещането на футболистите, броят на туристите се е нараснал с 27%, а броят на нощувките с 25% в съпоставяне със същия ден предходната година, заяви туристическия отрасъл в Загреб.

В столицата са участвали освен туристи, само че и медии от 20 страни освен в Европа.

„ Така че можем да кажем, че целият свят беше в Загреб и Загреб беше на всички места по света “, съобщи Мартина Биненфелд, шеф на туристическата общественост в Загреб. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР