Футболът е спортът, от който българите се интересуват най-много, но

...
Футболът е спортът, от който българите се интересуват най-много, но
Коментари Харесай

Какъв е футболът в очите на българина: много интересен, но с лош имидж

Футболът е спортът, от който българите се интересуват най-вече, само че е и спорт с неприятен имидж. Това демонстрира изследване на БФС, което е финансирано от УЕФА.

" Потърсихме подпомагане и от социологията и благодарение на УЕФА и Kantar Media организирахме евентуално най-мащабното изследване за ситуацията на обичаната игра у нас. Резултатите от него, комбинирани с насъбрания от нас опит, ни демонстрираха насоката, в която да насочим напъните си ", пишат от БФС в тактиката си за 2018-2022 година, в която са оповестени резултатите от проучването.

В него са взели участие 1002-ма души (49% мъже, 51% жени) от цялата страна от всички възрастови групи. Проучването е извършено онлайн на български.

Целта му е била да покаже аргументите за сегашния статус на футбола в България, с цел да могат да се приготвят тактики за възстановяване на облика му в бъдеще. Другата задача е била да се види къде стои той по отношение на останалите спортове.

Ах, този футбол

Резултатите демонстрират, че футболът е безапелационно на върха като спорт, от който българите се интересуват най-вече. Общо 32% о хората са го сложили преди всичко в своя топ 3, 11% са го сложили на второ място, а 6% - на трето. В класацията следват волейбол, тенис, моторни спортове и гимнастика.

 Футболът е посочен като спорта, който най-лесно се преобразува от
© LAP.bg

Футболът е посочен като спорта, който най-лесно се преобразува от " забавен " в " обичан " за хората.

Футболът е посочен и като спорта, който най-лесно се преобразува от " забавен " в " обичан " за хората .

На база на имиджа си обаче футболът е едвам на 16-о място от общо 17 посочени спорта - 81% от интервюираните виждат в него " позитивен облик ", а 11% - " негативен ". В тази рубрика на върха е волейболът с 98% позитивен и 1% отрицателен имидж, а челото се добавя от гимнастиката и тениса със сходни индикатори.

" БФС би трябвало да работи транспарантно, с цел да възвърне своя имидж ", означават от БФС в тактиката си.

Хората, които не се интересуват от футбол (422 души), показват като съществена причина за това неприятното показване на националния тим (41%). В тройката следват отговори като " Намирам го за отегчителен " и " Слабо вътрешно състезание ".

Българи юнаци

Проучването включва и въпроси, свързани с националните тимове и интереса към тях. " Сред възрастните известността на мъжкия народен тим е извънредно висока, като половината от популацията се интересува от него ", се споделя в разбора.

Общо 94% от участниците са показали, че са осведомени за националния тим, а 57% са заинтригувани. Повече от 60% са споделили, че националният тим за тях е по-голям от обичания им клубен тим. " Това се дължи на първостепенното схващане за горделивост и неспокойствие от националния тим и е прелестна причина за БФС. Футболните почитатели имат прочувствена съгласуваност с националния тим, който е разграничен от визията им за БФС ", означават от футболния съюз.

Голяма част от интервюираните, които са дали отговор, че не вървят на мачове на националния тим, показват като причина отдалечеността от мястото, където живеят. Слабото качество на футбола и високите цени на билетите са различен мотив. Липсата на фамилна атмосфера и потреблението на афектиран език на стадиона също са напред в класацията.

 Какъв е футболът в очите на българина: доста забавен, само че с неприятен имидж
© LAP.bg

Най-посетеният домашен мач на националния тим за последните два квалификационни цикъла е против Хърватия. Срещата на 10 октомври 2014 година е събрала 25 166 фенове и е най-доходоносната за този интервал с близо 440 хиляди лв..

След това България игра с Франция, Швеция и Холандия, само че нито един път не съумя да притегли повече от 20 хиляди фенове на " Васил Левски ". Най-слабо посетеният мач за това време е против Малта - 3199 души, а най-ниските доходи са от дуела с Азербайджан - 1895 лв..

В своята тактика до 2022 година БФС проучва компликациите и си слага за цел класиране за Евро 2020. " Единственият вид да се мисли за класиране на огромно състезание е да увеличим съществено броя на записаните футболисти ", пишат от БФС във " Визия за бъдещето ".

А играят ли

В изследването има и въпроси за това дали и какъв брой интервюираните спортуват. Сред възрастните футболът се подрежда на четвърто място след правенето на извършения, колоездене и плуване. При децата футболът е отпред с 23%, следван от плуване и колоездене.

Най-често възрастните се отхвърлят да играят футбол поради неналичието на време (43%), поради това, че приятелите им не играят (24%) или поради травма (16%).

" Сред възрастните има наклонност към присъединяване в самостоятелни спортове. Футболът е отборният спорт, който е най-предпочитан, като главните участници са мъже. Ключова роля за БФС би трябвало да бъде организацията на съревнование, което не задължава участниците към постоянно присъединяване, състезание или тим, а дава опция за гъвкаво осъществяване на мачовете и социализиране. Това е опция за БФС за наново свързване на почитателите посредством обществен метод за всички възрасти ", пишат в разбора си от футболния съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР