"Футболът е огледало на състоянието на държавата". Това каза президентът

...
"Футболът е огледало на състоянието на държавата". Това каза президентът
Коментари Харесай

Президентът сравни управлението на държавата с управлението на футбола

"Футболът е огледало на положението на страната ". Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти във връзка напрежението и оставките в БФС. По думите му не би трябвало да съдим за футбола като някакво единично дело и събитие в страната.

"Каквото ни e ръководството на страната, такова е ръководството на българския футбол. Вчерашните дейности са ослепително доказателство за това. Не желая никога да се трансформирам в юрист на президента на БФС, най-малкото поради липса на темперамент на терен и поради самата игра. За мен е невиждано страната да се намесва по недодялан и неприемлив метод в една безусловно самостоятелна от страната Федерация ", уточни Радев.

Според него това е станало процедура за доста други институции. „ Освен това мисля, че със самите апели и пояснения, че тази оставка се желае поради расистки изстъпления, ръководещите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за държанието си на почитателите ", добави още президентът. Той акцентира, че нито една федерация не може да изземе ролята на органите на реда и на страната.

„ Искането за оставка по този мотив е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят ", разяснява още президентът. По думите му не би трябвало да позволяваме генерализация на България като расистка страна.

"Крайно неприятно е България, която избави 50 000 евреи, която не позволи нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на гибелта, в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Не би трябвало да позволяваме генерализация на този проблем. Необходимо е страната да приложи драконовски ограничения във връзка с футболното безчинство. Докато политици се изкушават да употребяват футболни агитки в митинги и контрапротести, тези редициви ще не престават ", уточни Румен Радев.

По мотив вчерашния Съвет за сигурност за обстановката в Сирия, президентът разяснява: "Първо представителите на службите за сигурност ни увериха, че няма директна опасност за сигурността на страната. Трябва да признаем обстоятелството, че при неочакван масиран мигрантски напън, България няма потенциала да се оправи сама. Затова и аз моля, че би трябвало да сме доста дейни и да използваме всички вероятни лостове и механизми на Европейски Съюз. България има потребност от действен проект за групови дейности на Европейски Съюз при положение на внезапно повишаване на мигрантски напън на нашата граница ". Според него би трябвало да е ясно коя страна, с какво, по кое време и къде взе участие.

Във връзка с освобождението на австралиеца Джок Полфриймън, наказан за убийството на студента Андрей Монов и пуснат авансово, Радев съобщи, че като президент няма да си разреши да разяснява правосъдно решение и прикани никой да не се меси в работата на правосъдния състав – било то извън, било вътре от системата.

Държавният глава взе участие в ритуала в София за отбелязване на 107 години от първия военен полет в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР