Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е

...
Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е
Коментари Харесай

Футболът е огледало на състоянието на държавата, смята президентът

Футболът е огледало на положението на страната. Каквото ни е ръководството на страната, такова е ръководството и на българския футбол. Така президентът Румен Радев разяснява пред публицисти абсурдът с расистките обиди по време на мача България - Англия, оставката на президента на футболния съюз Борислав Михайлов и обиските в централата на БФС. Държавният глава направи коментара, откакто се включи в гала по отбелязване на празника на авиацията и Военновъздушните сили пред паметника на българския авиатор до Народното събрание.

Както е известно, националният тим по футбол загуби с 6:0, а мачът беше пресечен на няколко пъти, поради расистки викания от трибуните, като УЕФА проверява случая, а станалото провокира сериозен отзив в целия свят. След гледище от спортния министър и премиера президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, а малко по-късно през вчерашния ден чиновници на Главната дирекция за битка с проведената престъпност (ГДБОП) и прокуратурата направиха обиски и арестувания в постройката на съюза. Бойко Борисов разгласи, че сред двете събития няма връзка, като интервенцията била планувана няколко дни преди мача.

В изявлението си Радев се застрахова, че не желае да се трансформира в юрист на президента на БФС, само че дефинира като невиждана грубата интервенция на страната в работата на самостоятелна от нея федерация. Президентът означи, че това е станало процедура за доста други институции.

" Освен това мисля, че със самите апели и пояснения, че тази оставка се желае поради расистки изстъпления ръководещите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за държанието си на почитателите ", добави още президентът.

Радев дефинира мотивът за оставка като паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят. Президентът означи също, че не би трябвало да се позволява България да се свързва с расизъм, каквато акция потегли в медиите на Острова.

" Крайно неприятно е България, която избави 50 хиляди евреи, която не позволи нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на гибелта, в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Не би трябвало да позволяваме генерализация на този проблем. Необходимо е страната да приложи драконовски ограничения във връзка с футболното безчинство. Докато политици се изкушават да употребяват футболни агитки в митинги и контрапротести, тези рецидиви ще не престават ", добави още Румен Радев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът след мача България - Англия (2)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР