Фурорът около войната Израел-Хамас достигна чак до Биробиджан в Далечния

...
Фурорът около войната Израел-Хамас достигна чак до Биробиджан в Далечния
Коментари Харесай

Раздорът около войната между Израел и Хамас избухва в отдалечения автономен еврейски регион Биробиджан

Фурорът към войната Израел-Хамас доближи чак до Биробиджан в Далечния изток на Русия, единствената самостоятелна еврейска територия отвън Израел, откакто локален вестник разгласява поддръжката си за палестинската идея. FRANCE 24 преглежда историята на този далечен район – който в доста връзки е „ еврейски “ и „ самостоятелен “ единствено по име – и по какъв начин е зародил.

В малко известния район на Русия Биробиджан предходната седмица локалният вестник Nabat разгласява онлайн банер, който гласи: „ Не на експанзията на израелската войска против линията Газа! Свобода за народа на Палестина! “

Реакцията беше бърза и заплашителна.

„ Премахнете неотложно този банер или ние – които сме родени в Биробиджан – ще ви накараме да платите “, заплашва един коментар. „ Няколко някогашни членове на израелските специфични сили ще дойдат с мен, с цел да ви покажат на какво е способна израелската войска “, гласи различен.

' Първият дом, умислен за евреите хора '

„ Това, което ме изненада, беше, че тези известия бяха цялостни с ненавист и по никакъв начин не градивни “, споделя Владимир Сахаровски, главен редактор на Nabat и член на районната Дума (законодателен орган).

Сахаровски иска да стане ясно, че нито той, нито неговият вестник поддържат Хамас, палестинското ислямистко придвижване, което стартира офанзивата на 7 октомври на израелска земя, убивайки минимум 1400 души и отвличайки стотици от другите. Неговият вестник „ не поддържа терористичните актове и това, което се случи на 7 октомври “, споделя той, като вместо това упорства, че просто повтаря позицията на съветския президент Владимир Путин, „ който твърди, че би трябвало да мислим първо за хората “.

Като социалистическа обява, Сахаровски споделя, „ би трябвало да подкрепим цивилните на първо място “.

Но мнозина считат, че публикуването на банер, показващ някой носещ традиционна палестинска забрадка кефия, размахващ палестинското знаме и правещ знака „ V “ за победа е неподходящо за един от главните (и малко) вестници в Биробиджан, прочут също като еврейската самостоятелна област.

За някои автономната област е провал и исторически абсурд. Той даже се характеризира като „ еврейски Дисниленд “, като единствено дребен % от международното еврейско население живее там. Но за други той остава значима част от еврейската история.

Как един руснак избяга от войната в Украйна, единствено с цел да откри различен в Израел

Това беше „ първият дом, умислен за еврейският народ, много преди основаването на Израел “, споделя Алесандро Витале, експерт по съветска история в университета в Милано, който писа за Биробиджан и го посети няколко пъти.

Съветският деспот Йосиф Сталин основава провинцията през 1928 година Известен като „ дребния татко на народите “ заради дребния си растеж, Сталин желае да осъществя проекта на Ленин за основаване на самостоятелни социалистически народи за етническите малцинства в Съветския съюз, споделя Джеф Хоун, експерт по Русия и съветник на New Lines Institute, американски център за геополитически проучвания.

Но Сталин имаше друга концепция в мозъка, когато предложи руските евреи да се реалокират в тази провинция, която е малко по-малка от Холандия. Той искаше да откри съветско наличие в този далечен регион, тъй като се опасяваше, че китайците, корейците или даже „ белите руснаци “ (руснаци с царски или антисъветски благосклонности в интервала след Руската гражданска война от 1917 г.) ще се опитат да го завладяват, обяснява Стивън Хол, експерт по съветска политика в университета в Бат.

Освен това тази политика за заселване позволи „ казуса с евреите “, които – в очите на някои руски водачи, в това число Сталин – бяха обвинени, че не са задоволително лоялни към новия комунистически режим, споделя Хол.

Биробиджан беше обсъждан като опция на ционисткия проект за презаселването им в палестинските територии и затова като печелившо решение – с изключение на евреите. Всъщност Хоун споделя, че концепцията е Биробиджан да се трансформира в селскостопанска провинция, само че евреите, които отиват там, постоянно нямат опит в земеделието и земята в района не е в действителност подобаваща за развъждане на култури.

Алберт Айнщайн, почетен президент  

Части от еврейския свят бяха въодушевени от този план „ Сибирски Цион “. Американски асоциации като Американския Биробиджански комитет – на който Алберт Айнщайн беше почетен президент – „ направиха обилни финансови приноси за основаването на този район “, написа Витале в една от публикациите си за историята на провинцията.

Точно след Втората международна война Биробиджан изглеждаше кротичък парадайс за европейските евреи. Хол казва изчислено е, че през 1948 година еврейското население е достигнало своя пик и е представлявало близо 25% от жителите на района, заедно с православните руснаци, китайци и корейци.

„ Русия печели от войната в Близкия изток “: Министърът на външните работи на Украйна Кулеба

Но краят на ръководството на Сталин, белязан от гневен антисемитизъм, алармира за началото на упадъка на еврейското наличие в Биробиджан. Редица поданици на провинцията са били жертви на чистката, организирана срещу заговора на „ белите престилки “, афера, изфабрикувана от сталинистката агитация през 1952 г., обвиняваща лекари, съвсем всички от които евреи, в опит за ликвидиране на руски чиновници. Впоследствие Сталин декларира, че всеки ционист е „ сътрудник “ на американските разследващи служби.

Това беше травматично прекарване за руските евреи, доста от които решиха да изоставен Съюз на съветските социалистически републики, вместо да се открият в един от най-отдалечените райони на страната.

И краят на Съветския съюз през 1991 година единствено форсира това придвижване. „ Много евреи от района направиха алия [емигрираха в Израел] през 90-те години “, споделя Сахаровски.

Още по-малобройна малцинствена група 

Някои експерти – включително Хоун и Сахаровски – вярват, че в този момент евреите съставляват единствено 0,5 или 0,7% от 170 000 поданици на района, до момента в който по-оптимистичните такива, като Витале, пресмятат, че до 2% от популацията към момента претендира за еврейско завещание. Нещо повече, в региона има единствено една синагога.

Всички са съгласни, че този район е еврейски и самостоятелен единствено по име. Това, което отличава региона на Биробиджан, съгласно Хоун, е, че има два публични езика, съветски и идиш.

Това е и малко, и доста. „ Еврейският автономен регион в Русия остава водещият международен център за запазване и разпространение на културата на идиш “, споделя Витале. Има библиотеки на идиш, имената на улиците към момента се пишат на идиш и в училище „ децата, без значение дали са евреи или не, имат уроци по история на идиш “, написа той. Един от последните останали ежедневници на идиш, Birobidzhaner Shtern, е учреден там през 1930 година  

Друга неповторима характерност е мирното общуване сред другите етнически групи и религии, които живеят там, изключително сред евреи и мюсюлмани, които се заселват там във все по-голям брой от 2008 година насам, споделя Витале.

Това спокойно общуване в този момент е в заплаха да бъде подкопано от настоящия прилив на принуждение в Близкия изток, споделя той.

Не всички евреи в Биробиджан абсолютно поддържат Израел. Провинцията има комплицирани връзки с Израел, защото е обичайно антиционистка, съгласно Сахаровски. Освен това еврейската страна постоянно е гледала на провинцията с съмнение, като че ли е съперник, споделя Витале.

Войната сред Израел и Хамас разпали още веднъж някои от старите негодувания. В последната си публицистична публикация за спора Nabat казва, че тези, които критикуват неговата позиция, са същите хора, които „ размениха фантазиите за Далечния изток с тези за Близкия изток в търсенето на парадайса “.

„ Повечето от известията с ненавист, които получаваме, са от евреи, които живеят в Израел, само че идват отсам “, споделя Сахаровски, добавяйки, че те са се отказали от правото си да подлагат на критика Биробиджан, когато са решили да изоставен.

Тази публикация е превод на оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР