Фурор на първата премиера на Макбет“ във Варна! Днес, 12

...
Фурор на първата премиера на Макбет“ във Варна! Днес, 12
Коментари Харесай

Фурор на първата премиера на Макбет“ във Варна

 Фурор на първата премиера на " Макбет “ във Варна! Днес, 12 август, е втората премиера с Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет.

Заедно с превъзходната оперна дива театър на международно равнище сервираха баритонът Кирил Манолов, който се превъплъти в един надълбоко трагичен Макбет, брилянтният тенор Иван Момиров като Макдъф и басът Деян Вачков като Банко.

Маестро Найден Тодоров изведе Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна на равнището на високото предизвикателство, а стилната сценография и костюмография хвърлиха естетски мост към епохата.

" Макбет “ – оперният театър, претрупан с най-големи очаквания от фестивалната аудитория във Варна това лято, се трансформира в величествен триумф за Държавна опера – Варна и за фестивалите " Опера в Летния спектакъл “ и ММФ " Варненско лято “, оповестиха от пресцентъра на културната институция.

Всички билети за първата премиера на 10 август бяха изкупени, към момента могат да се намерят билети за втората премиера на 12 август. А публиката, която пристигна в Летния спектакъл със своите очаквания за случването на огромно събитие, беше от всички възрастови групи – и обичайни фенове на музикалната класика, и младежи, търсещи своята музика в разнообразни жанрове. Но всички тези разнолики фенове на музиката още след първичното притихване осъзнаха, че стават очевидци на театър, заслужен за сцената на всеки огромен европейски оперен спектакъл. Визуалната среда, основана със средствата на 3D мапинга като част от театрално оформление на Кузман Попов и безапелационната геометрия на костюмите, работа на Ася Стоименова, нарисуваха основата, на която изгряха блестящите звезди на солистите.

Оперната дива Александрина Пендачанска се появи като тотална владетелка на сцената, а гласът й в емблематичните арии на Лейди Макбет покори всички в Летния спектакъл. Да изпее тази партия в България е нейна сбъдната фантазия и тя пристъпваше с решително величие към всяко от провокациите на ролята. Достоен сътрудник на Пендачанска беше баритонът Кирил Манолов, чието могъщо театрално наличие насити с драматизъм спектакъла, а кадифеният му глас не знаеше лимит. Превъзходно белкантово пеене в най-хубавите италиански обичаи показва тенорът Иван Момиров в ролята на Макдъф. Проникновено и с експресивен театрален жест беше наличието на баса Деян Вачков като Банко.

Страховитата примес от световете на Шекспир и Верди беше обживяна измежду живописния натурален фон на Летния спектакъл от солистите и хора на Варненската опера, а Симфоничният оркестър на Варненската опера направи чудеса под палката на огромния маестро Найден Тодоров. Маестро Тодоров тази година записва втори извънреден триумф на тази сцена след концерта за откриването на Музикалния фестивал " Варненско лято “ през юли, който беше огромното завръщане на фестивалната музика във Варна.

Аплаузите бяха бурни, виковете " Браво! “ задържаха дълго на сцената солистите дружно с режисьорите Кузман Попов и Сребрина Соколова. Публиката си потегли като от празник. Защото " Макбет “ стана същинският празник, който българското музикално изпълнителско изкуство очакваше и заслужаваше.

С неспокойствие шефът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова показа след спектакъла: " Блестящата премиера на " Макбет " довечера подвигна на крайници публиката. С бурни овации бяха възнаградени постановъчния екип - диригент Маестро Найден Тодоров, постановка и театрално оформление - Кузман Попов, костюми - Ася Стоименова. Солистичният състав е фантазия за всеки първокачествен спектакъл - магнетичната и съвършена вокално и театрално Александрина Пендачанска; Кирил Манолов - владеещ всички нюанси на гласа и пренасящ фена в нови светове; Иван Момиров и Деян Вачков - безапелационни вокално с красиви тембри и театрално построени облици! Поздравления за отличното показване на хора с диригент Цветан Крумов и оркестъра на Държавна опера Варна, който впечатли с нюанси и искра под магичната палка на Найден Тодоров. Присъствахме на огромен музикален празник и поисквам на добър час на идната вечер с " Макбет " на 12 август! “

Спектакълът на 12 август е също от 21:00 в Летния спектакъл на морския град.

БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лева

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ - ВАРНА, пл. " Независимост " 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.

Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на:

EVENTIM: https://www.eventim.bg

ФКЦ:https://fccvarna.bg

Повече информация за програмата на " Опера в Летния спектакъл “ открийте в уеб страницата:

www.operavarna.bg и Facebook страницата на Държавна опера – Варна: Държавна опера Варна / State Opera Varna
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР