Фукушима планира да се трансформира в хъб за възобновяема енергия,

...
Фукушима планира да се трансформира в хъб за възобновяема енергия,
Коментари Харесай

Фукушима планира 100% от електроенергията ѝ до 2040-а да е от възобновяема енергия

Фукушима възнамерява да се трансформира в хъб за възобновима сила , съвсем девет години откакто се трансформира в сцена на най-тежката нуклеарна повреда в света от Чернобил насам, написа " Гардиън ".

Префектурата в североизточната част на Япония вечно ще бъде обвързвана с повредата в атомната електроцентрала " Фукушима Даичи " на 11 март 2011 година, само че в упорит план локалното държавно управление даде обещание да електрозахранва района със 100% възобновима сила до 2040 година , спрямо 40% през днешния ден.

Аварията през 2011 година, провокирана от мощно земетресение и цунами, изпрати огромни количества радиация в атмосферата и наложи евакуацията на повече от 150 000 поданици.

Проектът на стойност 300 милиарда йени, измежду чиито спонсори са държавната банка за развиване на Япония и банка Mizuho, ще включва построяването на 11 слънчеви и 10 вятърни електроцентрали в изоставени аграрни земи и в планински региони до края на март 2024 година

80-километрова мрежа ще свързва производството на електрическа енергия във Фукушима с Токио, който в миналото беше мощно подвластен от нуклеарната сила, създадена в двете атомни централи в префектурата. Когато бъде приключен, планът ще генерира до 600 мегавата електрическа енергия, което почти две трети от продукцията на междинна по размери АЕЦ.

Въпреки бедствието във Фукушима консервативното държавно управление на Япония работи за рестартиране на неактивните реактори. То желае нуклеарна енергетика, която генерираше съвсем една трета от електрическата енергия на страната преди Фукушима, да съставлява сред 20 и 22 % от общия енергиен микс на страната до 2030 година, предизвиквайки рецензии от деятели, които настояват, че атомните централи съставляват заплаха поради уязвимостта на страната към трусове и цунами.

Всичките 54 реактора в Япония бяха затворени след повредата във Фукушима. Днес работят девет реактора, минали строги инспекции за сигурност, въведени след бедствието.

Възобновяемите енергийни източници съставляват 17,4% от енергийния микс на Япония през 2018 година, демонстрират данните на Института за устойчива енергийна политика, което е много по-ниско спрямо страните в Европа. Правителството се стреми да усили ВЕИ до сред 22% и 24% до 2030 година, което министър председателят Шиндзо Абе дефинира като амбициозна цел, само че която акции в деятели за климата подлагат на критика като незадоволителна.

Абе упорства, че нуклеарната сила ще помогне на Япония да реализира задачите си за въглеродни излъчвания и да понижи зависимостта си от вносен газ и нефт, само че неотдавна назначеният министър на околната среда Шинджиро Коизуми прикани нуклеарните реактори на страната да бъдат затворени, с цел да се предотврати повтаряне на бедствието във Фукушима.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР