Fujitsu прогнозира влиянието на технологиите през 2019 годинаКрасотата на дигиталните

...
Fujitsu прогнозира влиянието на технологиите през 2019 годинаКрасотата на дигиталните
Коментари Харесай

Облак, блокчейн и изкуствен интелект променят живота ни

Fujitsu предвижда въздействието на технологиите през 2019 година

Красотата на цифровите технологии е, че разрешават на индустриалното произвеждане да употребява мощта на данните, с цел да промени процеси и взаимоотношения (източник: Fujitsu)

Дали са облак или блокчейн, софтуерните нововъведения ще трансформират метода ни на живот и ще са главен фактор в развиването на значими за стопанската система промишлености, сочи прогноза на експерти от японския софтуерен колос Fujitsu.

Докладът показва виждане за развиването на технологиите и тяхното въздействие върху значими за публичния живот браншове през годината – банки, финанси и обезпечаване, публичен бранш, промишленост и произвеждане, превоз и автомобилостроене и търговия на дребно.

Публичен бранш

Докато в предишното бяхме щастливи даже когато получим противоположна връзка от управляващите, цифровите услуги през 2019 година към този момент са необятно публикувани и ще бъдат налични и през мобилни устройства. Голямото предизвикателство пред бранша е, че жителите към този момент чакат качество и експедитивност на услугите както в частния бранш и ръководещите ще би трябвало по-скоро да мислят като мениджъри на компании от бранша на услугите, да вземем за пример. Fujitsu планува, че изкуственият разсъдък да бъде технологията, която ще понижи разликата сред предстоящи и действителни услуги през 2019 година.

Друг метод, употребен към този момент от някои, е организирането на услугите от позиция на живота на жителите. Целта е цифровите обществени услуги да бъдат по-близо до метода, по който жителите възприемат потребностите си в всекидневието, в сравнение с да бъдат проведени по отношение на структурите на администрацията.

От позиция на технологиите, облак, блокчейн и изкуствен интелект ще играят все по-голяма роля за възстановяване на обществените услуги и понижаване на разноските, изключително в опазването на здравето. Въпреки сериозното нахлуване на облачните технологии, методът доста ще зависи от сложността и размера на обществения бранш като по-малките страни да вкарват обществен облак, до момента в който огромните ще употребяват хибрид от голям брой облачни решения.

През 2019 година ще забележим по-сериозно нахлуване на технологиите за изкуствен интелект, като страни като Естония към този момент работят в тенденция да открият изкуствения разсъдък като част от правния мир. Очаква се съществено съкращаване на здравните разноски, още веднъж като резултат от въвеждането на изкуствения разсъдък. Други нововъведения в бранша ще бъдат отдалечено опазване на здравето и виртуализирани болнични услуги, опосредствани от технологиите.

И не на последно място, всеобщите закани от киберпрестъпност и новите регулации в Европейски Съюз ще донесат нови провокации по връзки на сигурността в обществения бранш. Fujitsu планува, че фокусът ще бъде ориентиран към превантивност и изкуственият разсъдък ще играя и тук все по-голяма роля при идентифицирането на закани и намирането на способи за тяхното противопоставяне.

Финанси и обезпечаване

Облак. Според последните изследвания, съвсем 30% от софтуерните шефове възнамеряват да понижат вложенията си в центрове за данни и софтуерна инфраструктура, като това ще докара до още по-бързо въвеждане на облачните технологии като желан сурогат на обичайните хардуер и програмен продукт.

В допълнение, банките ще стартират още по-усилено да употребяват API (приложно-програмен интерфейс) в облака, който ще им разреши въвеждането на модулно банкиране и елиминиране на скъпите технологии от предишното.

Глад за експерти. Както в доста промишлености, с увеличение на търсенето на софтуерни експерти, за финансовите институции ще бъде все по-трудно да притеглят и задържат висококвалифицираните в области като изкуствен интелект, облак и блокчейн.

Пробив с блокчейн. През 2019 година ще виждаме изгодите от въвеждането на блокчейн, откакто технологията в основата на криптовалутите и децентрализираните записи към този момент доближава равнище на зрялост. Fujitsu чака голям брой пилотни планове през годината, употребявани в началото за вътрешноорганизационни цели, M2M заплащания и нови концепции за цифрови портфейли.

IoT в застраховането. Застрахователната промишленост ще сложи началото на своята промяна. Очакват се забавни приложения на IoT (интернет на нещата), което съгласно тях ще докара до намален риск и усъвършенствана норма на облага. В същото време, банките ще продължат да изпитват усложнения при въвеждането на IoT.

Увеличена неприкритост. Движени от потребителските упования за безпроблемно и незабелязано преживяване, ще стартираме да виждаме въвеждането на „ отворено банкиране “. И до момента в който това ще донесе благоприятни условия за едни банки, други ще изпитват компликации – Fujitsu чака обичайните институции да изпитват проблеми при реализиране на диференциация във все по-разнообразните екосистеми. Тази отвореност ще навлезе и в застрахователната промишленост, където брокерите ще почнат да споделят информация с други екосистеми.

Индустриално произвеждане

Безграничната фабрика – в предишното заводите бяха като кутии, в които са създавани неща. Днес това са неусетни потоци от данни и процеси, които минават от мястото на произвеждане до дома на потребителите. Това разкрива неограничени благоприятни условия, които индустриалните компании би трябвало да развият през 2019 година Те би трябвало да престанат да одобряват заводите си за свършващи при портала и да мислят в подтекста на цялата верига на добавена стойност.

Пред индустриалните компании има неограничени благоприятни условия (източник: Fujitsu)

Красотата на цифровите технологии е, че разрешават на индустриалното произвеждане да употребява мощта на данните, с цел да промени процеси и взаимоотношения, тъй че да усъвършенства ефикасността, продуктивността, разноските и взаимоотношенията с клиентите.

Масовото персонализиране разрешава продуктите да бъдат създавани със скорост и цени на всеобщото произвеждане, само че да бъдат персонализирани за съответния консуматор. „ Свързаното дружество “ прави това допустимо посредством съчетание на директния достъп до потребителите с изцяло цифровизирани индустриални линии.

През 2019 година моделът „ As a service ” (като услуга) ще бъде всеобщо признат. Това ще бъде резултат от Индустрия 4.0 с данни в основата си. Производителят, който мисли от позиция на „ услугата “, ще трансформира ценообразуването си от основано на продукта към основано на резултата – часове във въздуха вместо самолетни двигатели; количества преместени земни маси вместо тежки машини; преминато разстояние вместо брой автомобили; часове на непрекъсната работа вместо асансьори.

Друга наклонност, която ще ускори въздействието си през 2019 година, е „ предсказуемото сервизно обслужване “ – при риск от понижаване на икономическия напредък, производителите би трябвало да усъвършенстват процесите си, с цел да извлекат най-много стойност от тях посредством по-ниски оперативни разноски и по-висока продуктивност. И един от целите през 2019 година ще бъде обезпечаването на „ предсказуемото сервизно обслужване “ – и то не предугаждане за една седмица напред, а даже за години.

Търговия на дребно

Технологиите ще не престават да са в основата на фундаментални промени в търговията на дребно в условия на все по-ожесточена конкуренция сред обичайни и онлайн играчи, повишение на разноски за труд и недвижимости и непрестанно изменящо се потребителско държание. Тези промени ще бъдат в две съществени насоки: усъвършенствано преживяване при извършване на покупки и понижени оперативни разноски.

Ще се появяват нови магазинни концепции и формати. През 2019 година Fujitsu чака доста ритейлъри да преобразуват магазините си с нови, по-привлекателни и ангажиращи формати и да ускорят наклонността за видоизменение на физическите формати с нови изобретателни решения – някои ориентирани към опростено и бързо извършване на покупки, други преобразени в места за въздействащо бранд преживяване, а трети като композиция от меса за извършване на покупки и хранене.

Много ритейлъри ще преобразуват магазините си с нови, по-привлекателни и ангажиращи формати (източник: Fujitsu)

Изкуственият разсъдък от ден на ден навлиза в магазините и трансформира преживяването на потребителите. Днес те са тези, които управляват средата, чакат свързани устройства и одобряват, че ритейлърът ги познава и схваща и употребява това знание, с цел да им предложи персонализирано обслужване.

Нови формати – като „ direct-to-consumer “ – ще оказват помощ на обичайните играчи да се конкурират с онлайн ритейлърите. Примери за такива формати са другите подготвени комплекти за хранене. Все по-активният метод на живот основава благоприятни условия, от които тези модели се възползват освен в търговията на дребно при питателните артикули, само че и в областта на салоните за хубост и модата. Такива физически формати оферират нещо, което цифровият свят към момента не може, възползват се от трафика в магазина и могат да прибавят услуги с по-голям марж.

Пътешествието към автоматизирани магазини към този момент стартира – от ден на ден консуматори ще купуват от магазини без личен състав и от ден на ден решения за самообслужване ще разрешават сканиране и заплащане без очакване на опашки. Тези модели водят и до другата наклонност – освобождение от активи и прекосяване към модел на търговия на дребно „ като услуга “. Все повече търговци на дребно ще се освободят от материални активи или ще преминат към модел на аутсорсинг на некритичните процеси.

Тези решения ще разрешат на търговците на дребно да имат достъп до подготвени за опериране, 24/7 налични обекти за търговия на дребно, които са изцяло оборудвани и предоставяни за прилагане посредством лизингови принадлежности.

Транспорт и автомобилостроене

Транспортният бранш доближава цифрова зрялост. Ако до момента липсваше визия за цифровизация, през 2019 година ще забележим обилни старания от страна на шефовете по осведомителни технологии към осъществяване на изгодите от цифровите технологии.

Един от резултатите ще бъдат новите цифрови платформи, които съгласно Fujitsu ще навлязат в каргосектора. Дигиталните платформи към този момент преобразиха превоза на пасажери посредством Uber, Didi Chuxing, Ola, Grab и Lyft. През 2019 година ще усетим значимото им въздействие и в областта на товарните транспорти.

DB Schenker, да вземем за пример, влага в uShip, с цел да започва цифровата платформа за търговия Drive4Schenker в Европа. Наскоро Amazon започва Amazon Delivery Service Partner, с цел да даде опция на бизнесмени да се включат в предлагането на услуги по доставка при последната миля.

При автомобилното произвеждане се чака ускорение на разделянето на промишлеността на три съществени пласта (източник: Fujitsu)

През 2019 година ще се усили и потреблението на блокчейн за осъществяване на повече резултатност и доверие. Транспортният бранш е извънредно подобаващ за блокчейн с неговия капацитет да увеличи доверието и сигурността сред участниците в огромни вериги на стойност и да автоматизира транзакции и заплащания в тях.

През 2019 година ще забележим агресия на планове за търсене на стойност в блокчейн. SITA, да вземем за пример, набира самолетни компании и регулатори за участие в Aviation Blockchain Sandbox – технология за продан на полетни данни.

И да не забравяме AI и машинното образование – Fujitsu счита, че през 2019 година вложенията в тези основополагащи технологии ще се ускорят, като да вземем за пример в транспортните компании, които употребяват AI в софтуерни роботи.

Друга предстояща наклонност през 2019 година ще бъде потреблението на MaaS (мобилност като услуга) и консолидираното на технологията с обществените транспортни системи, тъй че разнообразни консуматори да могат да оферират мултимодален превоз.

При автомобилопроизводството, експертите на Fujitsu чакат през 2019 година да се форсира разделянето на промишлеността на три съществени пласта. Първият е индустриалната платформа – като електрическата система, на основа на която други компании построяват втория пласт или съответният авто артикул, който обезпечава подвижността – към днешна дата се чака това да бъдат или електрически или водородни самостоятелни коли.

Третият пласт е чистата подвижност, или транспорта от едно място до друго, която сега водещи са компании като Uber и Waymo, само че там ще навлизат доста нови играчи. И актуалните производители на коли ще би трябвало да решат в кой от тези пластове ще вземат участие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР