ФСС твърди, че е задържала руски гражданин, който е бил

...
ФСС твърди, че е задържала руски гражданин, който е бил
Коментари Харесай

Русия обяви, че е предотвратила атентат срещу ръководителя на Крим

ФСС твърди, че е задържала съветски жител, който е бил нает и подготвен от украинските специфични служби да убие Аксьонов като взриви кортежа му с кола бомба.

" Беше осуетено нападение против ръководителя на Крим Сергей Аксьонов, проведено от украинските спецслужби ", уточни в изказване пресслужбата на ФСС и добави, че арестуваният по отношение на покушението мъж е направил цялостни признания.

Руски жител, роден през 1988 година, беше задържан и упрекнат, че е бил " вербуван от чиновници на Службата за сигурност на Украйна ", уточни ФСС и добави, че въпросният мъж е " минал образование за подривни действия и разузнаване в Украйна, в това число за работа с експлозиви ".

" Атентаторът не е имал време да реализира незаконното си желание, защото е бил задържан, до момента в който е изваждал взривното устройство от тайника ", оповестиха още от Москва.

Руската федерална работа разгласява и клип, който демонстрира залавянето на атентатора и неговото самопризнание.

" Нашите специфични служби работят точно и дейно. Убеден съм, че основателите на това закононарушение ще бъдат открити и осъдени ", написа Аксьонов в Tелеграм, като благодари на ФСС за " предотвратяването на опита за убийството му ".

Това не е първото нападение на украинските спецслужби против Аксьонов, предотвратено от съветската ФСБ. В началото на май ФСБ разгласи потушаването в Крим на активността на разследващата мрежа на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна, която планираше да извърши серия от високопоставени диверсии и терористични актове. Участниците в него са възнамерявали опити за ликвидиране на Аксенов, ръководителя на Народното събрание на Крим Владимир Константинов и кмета на Ялта Янина Павленко. Тогава бяха задържани седем души.

На 26 април бе арестуван в Крим и Денис Петранов. 44-годишният мъж с българско и украинско поданство бе задържан по обвиняване, че е пренасял взривни субстанции за подготовката на терористични актове на териториятаизлизане от Русия на границата с Грузия. След това го упрекнаха, че е бил част от група, пренасяща гърмеж от България през Турция, Грузия и Русия.  И до момента продължава да е в ареста.

От началото на съветската инвазия през февруари 2022 година имаше няколко офанзиви, при които бяха убити или ранени назначени от Русия чиновници в Украйна. Москва упреква Киев за покушенията. Крим беше анексиран от Русия през март 2014 година след интервенция на нейните специфични сили и след референдум, наказан от Киев и Запада.

Полуостровът служи за значима логистична база за съветските сили, които водят война в Южна Украйна, където войските на Киев организират контраатака от няколко седмици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР