ФСБ на Русия публикува цифрови копия на разсекретени документи, които

...
ФСБ на Русия публикува цифрови копия на разсекретени документи, които
Коментари Харесай

ФСБ на РФ разсекрети документи за престъпленията на украинските националисти по време на Втората световна война

ФСБ на Русия разгласява цифрови копия на разкрити документи, които описват за съучастието на украински националисти, по-специално членове на Организацията на украинските националисти (ОУН, неразрешена в Руската федерация), към специфичните служби на нацистка Германия по време на Великата отечествена Война от 1941-1945 година Това оповестява ТАСС, базирайки се на данни на ФСБ.

Както се изяснява в известието, тези обстоятелства са станали известни по време на разпита на ръководителите на немското военно разузнаване, тази информация е приложена към материалите на Международния боен арбитражен съд в Нюрнберг.

Украинският националист Мелник в работа на немското разузнаване

И по този начин, на 29 май 1945 година някогашният шеф на отдела за бойкот (Aбвер II) на отдела за немско военно разузнаване и контраразузнаване към Върховното командване на Вермахта, полковник Ервин Щолце, приказва по време на разпит в Берлин за присъединяване на украинските националисти в подривни действия в Полша.

„ За да притеглим необятните маси за подривна активност против поляците, ние вербувахме ръководителя на украинското националистическо придвижване, полковник от армията на Петлюра, белоемигрантът Коновалец, посредством който в Полша в регионите на Западна Украйна се правиха терористични актове, саботажи и тук-там дребни въстания. Аналогична работа се организираше посредством белорусите и литовците “ – споделя той..

По думите на Щолце след гибелта на Коновалец украинското националистическо придвижване се оглавява от полковник Андрий Мелник. който също е бил вербуван да работи за немските разследващи организации. „ Основно мероприятие за Мелник беше установяването на връзки сред украинските националисти, работили в Полша, и националистите от Съветска Украйна за подготовка на въстание, осъществяване на бойкот и шпионаж на територията на Съюз на съветските социалистически републики “, прецизира Щолце.

Ролята на Бандера в националистическата и подривна активност

След края на войната с Полша, Германия интензивно се приготвя за война със Съветския съюз, заради което, отбелязва Щолце, ограниченията, които се организират посредством Мелник и други сътрудници, са незадоволителни. „ За тези цели беше вербуван изтъкнат украински националист Бандера Степан, който по време на войната беше освободен от германците от пандиза, където беше затворен от полските управляващи за присъединяване в терористичен акт против водачите на полското държавно управление “, сподели той.

Щолце приказва и за спора сред Мелник и Бандера, зародил на фона на персонални разлики. След като Мелник отпътува за Италия, посочи полковникът, Бандера „ ръководеше националистическата активност и подривната работа, изключително в регионите на Западна Украйна “.

Щолце означи, че с нападението на Германия против Съветския съюз Бандера ускорява националистическото придвижване в окупираните от германците региони, привличайки на своя страна изключително дейната част от украинските националисти, като по този метод измества Мелник от управлението. Скоро обаче управлението инструктира Столце да приключи връзките си с Бандера, за което се употребява фактът, че той е присвоил средства, отпуснати за активността на основаното незаконно придвижване.

Сведения за другите украински националисти

В допълнение към съдействието с горните националисти, Щолце приказва и за връзката на нацистите със сина на някогашния украински хетман Данило Скоропадски. Щолце акцентира, че Скоропадски персонално е предложил да употребява качествата си в битката против руската власт, само че немското управление е отказало да го финансира заради съмнения, че търси средства за персонални потребности.

Освен това оповестените материали от архива на ръководството на ФСБ за Омска област съдържат информация, която членът на ОУН Александър Пашкевич е дал по време на разпит. Той разказва в детайли по какъв начин е бил вербуван от немското разузнаване, с което, съгласно него, стартира да си сътрудничи от ноември 1939 година

Публикуван е и разказът на различен член на ОУН – Николай Муха. Както означи той, управлението на ОУН дефинира като съществена цел на украинските националисти: „ Честно да служат и да работят за Германия “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР