Френското външно министерство заяви в понеделник, че осем държави от

...
Френското външно министерство заяви в понеделник, че осем държави от
Коментари Харесай

Европейски кораби ще патрулират в Ормузкия пролив

Френското външно министерство съобщи в понеделник, че осем страни от Европейския съюз са подкрепили нов военноморски патрул, който да помогне да се избегнат евентуални спорове в Ормузкия проток, стратегически значимия вход в Персийския залив.
Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Португалия поддържаха новата мощ, макар че министерството не сподели какъв брой кораби ще бъдат включени или по кое време ще стартират да работят.
Този ход става на фона на ескалиращото напрежение в района, изключително сред Иран и Съединените щати, което провокира офанзиви против танкери и други спорове в решаваща зона за международното мореплаване и снабдяването с нефт.
" От месеци тази обстановка заплашва свободата на корабоплаването и сигурността както на европейски, по този начин и на задгранични кораби и екипажи ", се споделя в известие на френското дипломатическо ведомство.
Инициативата на Европейски Съюз също акцентира задачата на блока да работи настрана от Съединени американски щати.
Франция и нейните европейски съдружници се надяват да се дистанцират от президента на САЩ Доналд Тръмп, с цел да спасят договорката от 2015 година с Техеран, която лимитира нуклеарната стратегия на Иран.
Тръмп едностранно се отхвърли от съглашението през 2018 година и наложи смазващи стопански наказания против  Иран, което още веднъж разпали спор.
Франция, Дания, Гърция и Холандия към този момент потвърдиха, че ще допринесат за патрулите, които ще бъдат основани в Обединените арабски емирства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР