Френското списание „Поан“ разкритикува кампания на „тормоз“, насочена срещу последния

...
Френското списание „Поан“ разкритикува кампания на „тормоз“, насочена срещу последния
Коментари Харесай

Заплахи и обиди заради корица с Ердоган

Френското списание „ Поан “ разкритикува акция на „ тормоз “, ориентирана против последния му брой, след отправяне на закани в Южна Франция по отношение на корицата на списанието, представяща турския президент Реджеп Тайип Ердоган като „ деспот “, съобщи БНР.

След една седмица на тормоз, обиди, заплашване, антисемитски хули и закани по наш адрес в обществените мрежи, не щеш ли пристигна моментът, когато симпатизантите на Партията на справедливостта и развиването нападат знаците на свободата на изложение и на многообразието на печата, уточни „ Поан " в материал, оповестен в неговия уебсайт.

В петък в предградие на Авиньон продавач в павилион за вестници се е наложило да махне от витрините на павилиона въпросната корица под натиска на група деятели, подкрепящи президента Ердоган.

„ Група турци, подкрепящи Ердоган, заплаши шефа на павилиона, ситуиран на централен площад в Понте, с цел да му подреди да смъкна плаката с тази корица, изясни Ксавие Манен, шеф на канцеларията на кмета от Национален фронт Жорис Ебрар. Фирмата, отговаряща за рекламните пространства, е изпратила чиновник, който да смъкна плаката с корицата, на която е показан портрет на Ердоган под заглавие „ Диктаторът. Докъде ще стигне Ердоган? “.

Кметът на предградието е изискал в събота сутринта от компанията да върне плаката, което е било направено към 16 часа. Това е провокирало идването на към двадесет последователи на Ердоган, а жандармерията е изпратила свои чиновници, с цел да се резервира редът. В неделя корицата на списанието още веднъж е била скрита с други плакати в поддръжка на Ердоган. „ Поан “ показва, че афиш с корицата на списанието е бил свален и от павилион във Валанс, на 100 километра северно от Понте.

„ Това е необикновено! Те считат, че може да ползват своята цензура във Франция “, показал шефът на „ Поан “ Етиен Жернел. Според ръководителя на „ Репортери без граници “ Кристоф Делоар „ тези прояви са изолирани, само че имат мощно алегорично значение “. „ Те нападат продавачи на вестници, като се пробват да сплашат цялата индустриална верига на печата. И те се борят в поддръжка на един водач, който е заличил плурализма в своята страна “, споделил той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР