Френското сатирично списание „Шарли ебдо (Charlie Hebdo) отново публикува карикатурите

...
Френското сатирично списание „Шарли ебдо (Charlie Hebdo) отново публикува карикатурите
Коментари Харесай

„Шарли Ебдо” публикува отново карикатурите за пророка Мохамед

Френското сатирично списание „ Шарли ебдо " (Charlie Hebdo) още веднъж разгласява карикатурите на пророка Мохамед, които провокираха вълна от яд в ислямския свят през 2005 година По този метод френските карикатуристи почитат своите сътрудници, избити на 7 януари 2015 година в нахлуване на радикални ислямисти против редакцията. В сряда в Париж стартира правосъдният развой против участници и съучастници.

„ Никога няма да се снишим. Никога няма да се предадем ", написа на първа страница редакторът Лоран „ Рис " Сурисьо. Карикатурите бяха оповестени първо от датски вестник, а по-късно и в „ Шарли ебдо " през 2006 година Препубликуването им се възприема като отбрана на свободата на словото, само че за някои то още веднъж ще е провокация от издание, което провокира във Франция разнопосочни реакции с позициите си. Опитите да бъдат съдени сатириците за осквернение, засегнатост на вярващите и оповестяване по този метод на всички мюсюлмани за терористи и раздухване на ненавист против тях бяха отхвърлени от френски съд през 2007 година

„ Правото да окарикатуряваш и свободата да не ги харесваш са обезпечени и нищо не оправдава насилието ", написа в „ Туитър " Френският съвет на ислямската религия. В началото на 2015 година въоръжена група, предвождана от братята Саид и Шериф Кауши, нападна редакцията на „ Шали ебдо " и по-късно за 48 часа продължи с други набези и убийства. Накрая братята бяха убити, само че 14 души, упрекнати за техни помощници, най-сетне се изправят на съд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР