Френското ротационно председателство е готово да включи българските изисквания в

...
Френското ротационно председателство е готово да включи българските изисквания в
Коментари Харесай

Френското предложение: ЕС става гарант за изпълнението на българските изисквания към Скопие

Френското ротационно председателство е готово да включи българските условия в преговорната рамка на Северна Македония и Европейски Съюз да стане поръчител за осъществяването им, като се чака тя да бъде утвърдена от останалите страни членки макар запасите, че двустранни въпроси се изнасят на европейско равнище, с цел да може Западните Балкани да се придвижат към Европейски Съюз, оповестиха дипломати, с които беседва Mediapool.

Kъм момента никой не е виждал черно на бяло предлагането, само че Франция ще изпрати плана на новата преговорна рамка на Северна Македония до България и останалите страни-членки.

Тя е била доказана в границите на последните дипломатически на комисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи и представители на френското председателство в София, до момента в който " ИТН " (ИТН) развива

Проектът на новата рамка би трябвало да бъде получен във Външно министерство, което се води от министъра в оставка Теодора Генчовска (ИТН).

Преди ден, в опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония Министерският съвет реши Народното събрание да взема решение всички въпроси по тематиката с Република Северна Македония, в това число дали да отпадне или не ветото за начало на договаряния на Скопие с Европейския съюз.

" Всяко предложение от страна на френското председателство, на Европейски Съюз, от страна членка или от Европейска комисия, обвързвано с одобрение на началото на договарянията за участие в Европейския съюз на РСМ и Република Албания, направена в границите на подготовката или при осъществяване на съвещанието в Комитета на непрекъснатите представители, или на Съвета " Общи въпроси ", което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 година, да се изпраща неотложно от Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз на комисията по външна политика на Народното събрание ".

Съгласно това решение предлагането за новата преговорна рамка на Северна Македония за Европейски Съюз ще би трябвало да влезе в Народното събрание.

България от години упорства Европейски Съюз да стане поръчител за осъществяването на българските условия, само че до момента не срещаше схващане от европейските си сътрудници.

Според неофициална информация в този момент това се е трансформирало.

До вторник идната седмица, когато е планувано съвещанието на Съвета по общи въпроси, България ще би трябвало да има позиция по френското предложение. Два дни по-късно стартира срещата на водачите на Европейски Съюз.

Премиерът Кирил Петков неколкократно изясни, че всяко едно решение по тематиката ще бъде взето от Народното събрание.

В четвъртък македонският президент се срещна с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и разяснява, че " в Скопие не сме видели френското предложение за решение на разногласието ни с България ".

Шарл Мишел от своя страна сподели: и съм уверен, че доста скоро ще имаме позитивно развиване, което сигурно ще бъде доста значимо за вашата страна и за целия район “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР