Френското предложение за решение по наложеното от България вето за

...
Френското предложение за решение по наложеното от България вето за
Коментари Харесай

Ето го френското предложение за РС Македония

Френското предложение за решение по наложеното от България несъгласие за започване на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз е изпратено до Комисията по външна политика в Народно събрание.

В документа, изпратен от Френското председателство до ръководителя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че " договарянията за присъединение плануват особено внимание да се обърне на отбраната и недискриминационното отношение към жители от малцинствените групи и общности в Северна Македония ". За да се подсигурява това, напредъкът по този въпрос ще бъде наблюдаван деликатно от Комисията, която ще изготвя отчети за Съвета.



Подчертано е, че Европейски Съюз отбелязва желанията на България и Северна Македония да създадат едностранна декларация по отношение на македонския език.

Наред с условията за използването на значими промени и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като правосъдна промяна и битка против корупцията и проведената престъпност, е сложена и битката против речта на омразата и дискриминирането.

В преговорната рамка е включено условието за реализиране на съответни резултати и добросъвестно използване на двустранни съглашения, в това число Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а.

Северна Македония ще би трябвало да одобри с приобщаващ развой План за деяние, отдаден на отбраната на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, битка против речта на омразата, обучение, основаване на ефикасни ограничения, механизми за докладване и установяване на виновни институции, предава БНР. Прилагането на тази пътна карта и План за деяние ще бъде непрекъснато следено и постоянно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъденияване).

Вчера дипломат Флоранс Рубин организира среща с депутатите от Групата за другарство с Франция в Народното събрание. На тази среща документът е бил обсъждан. Обсъждано е било и дали ръководещите имат нужното болшинство, с цел да го одобряват.

По-късно съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обясни в коридорите на Народното събрание, че за България би било триумф, в случай че Скопие се съгласи да одобри българските условия и Европейски Съюз стане поръчител за осъществяването им.

В сряда Министерският съвет одобри решение всички оферти по проблема със Северна Македония, разнообразни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди седмица точно тази тематика се трансформира в причина за напускането на Има Такъв Народ на ръководещата коалиция, а водачът на партията Слави Трифонов окачестви дейностите на премиера Кирил Петков като национално изменничество.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР