Френското предложение за прекратяване на спора с България е твърде

...
Френското предложение за прекратяване на спора с България е твърде
Коментари Харесай

Северна Македония принадлежи в ЕС. Шарл Мишел призова Скопие да приеме френското предложение

Френското предложение за преустановяване на разногласието с България е прекомерно значима опция, с цел да бъде пропусната. Това сподели ръководителят на Съвета на Европа Шарл Мишел по време на своята аудиенция в Скопие във вторник.

Неговото посещаване имаше за цел да покаже поддръжка за френското предложение и да удостовери уговорката на Съюза към интеграцията на Северна Македония.

Мишел акцентира, че Северна Македония в никакъв случай не е била толкоз покрай Европейския съюз. „ Македонци, имате историческа опция да кажете – ДА ", добави той. "Наясно сме с опасенията, изразени от някои хора по отношение на вашата национална еднаквост и можете да разчитате на моята цялостна поддръжка като ръководител на Европейския съвет, че систематично ще не отстъпвам вашите законни права “.

Премиерът Димитър Ковачевски повтори позицията на държавното управление, че това е историческа опция и удобно предложение, което пази националните ползи и македонските позиции и настройки.

Той посочи, че след привършване на консултативния развой за френското предложение, двустранното съглашение и още един документ ще бъдат изпратени в Народното събрание, където ще бъдат разисквани. След като законодателите вземат решение, ще могат да възложат на държавното управление да го извърши.

"Парламентът взема решение дали ще вземем решение да стартираме договарянията и с какви заключения - и това би трябвало да обсъдят представителите на политическите партии, те са опитни депутати и като такива би трябвало да дадат на държавното управление да го извърши ", сподели той.

След като държавното управление получи решението на Народното събрание, то ще изпрати публично отговор до Европейски Съюз.

Ковачевски разяснява и против френското предложение, които се организираха в Скопие в три следващи дни. Той сподели, че има информация от Министерство на вътрешните работи, че се готви нещо, което не прилича на член на НАТО и предстоящ член на Европейски Съюз и че е неприемливо да се стачкува с качулки, след случаите в Народното събрание на 27 април.

Тогава последователи на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ нахлуха в Народното събрание.

Ковачевски акцентира също, че ръководещата коалиция е постоянна и по-рано денем се е състоял съдружен съвет.

Т.нар. планува българските условия пред Скопие да се трансфорат в част от уговорките на Северна Македония пред Европейски Съюз. Целта му е да докара до повдигане на ветото, което България наложи върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Българският парламент да утвърди предлагането в края на юни. В петък държавното управление в Северна Македония стартира да се съветва по тематиката с политици и специалисти, а ден по-късно започнаха многохилядни митинги против френското предложение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР