Френското предложение не ни води към членство в ЕС. Искаме

...
Френското предложение не ни води към членство в ЕС. Искаме
Коментари Харесай

Бившият външен министър на РСМ: Френското предложение не ни води към членство в ЕС

Френското предложение не ни води към участие в Европейски Съюз. Искаме да стартираме договаряния или желаеме да приключим договарянията и да се присъединим към Европейски Съюз, тъй като това ни води в една тясна пътека, която е извънредно комплицирана, натоварена с настояванията на България, създаваща прецеденти за други страни-кандидатки, които ще ни последват “, споделя някогашният вицепремиер по евроинтеграцията и някогашен външен министър Никола Димитров.

В изказване пред медиите той оцени, че предлагането минава македонските позиции и червени линии и вкарва двустранни въпроси в Преговорната рамка. Димитров добави, че тази отстъпка е направена доста елементарно, без да се желае от България да отстрани едностранната декларация от македонския език, и трансферира отговорността на държавното управление.

„ Ние в Северна Македония не можем да включим българската общественост в Конституцията по искане на България, а България за болшинството, за македонския народ, който приказва македонски, към момента не е наясно с македонската еднаквост. Не я молим да признае езика ни. Държавите не признават езици, а имат задължението да зачитат правото на самоизразяване и самоопределяне на македонския народ. Както направи Гърция с Преспанското съглашение. Проблемът на това предложение е първо, че то не взема решение македонско-българския проблем, тъй като отричането към момента съществува.

Докато България не се откаже от този дневен ред да отрезви нас, македонците, този проблем няма да бъде решен и не можем да затворим македонския въпрос с последната страна, която има проблем с това - това е България “, сподели Димитров.

Според него разширението би трябвало да бъде обвързано с промени, тъй като в случай че се вмъкне двустранно предпочитание, се унищожава цялата същина.

„ След всичко, през което преминахме като народ и нация “, добави Димитров, „ ние заслужаваме европейска Преговорна рамка, развой, в който ще се конкурираме с другите на Западните Балкани и даже с България във връзка с демокрацията, свободата на медиите, стопанската система ". /БГНЕС
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР