Френското предложение е най-добрата възможност за евроинтеграция на Северна Македония.

...
Френското предложение е най-добрата възможност за евроинтеграция на Северна Македония.
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Скопие: Топката е в ъгъла на РСМ

Френското предложение е най-хубавата опция за евроинтеграция на Северна Македония. Възможността за промени в преговорната рамка е подправена вест.


Това съобщи американският дипломат в РСМ, Анджела Агелер, в изявление за телевизия " Канал 5 ".

Разбирам, че има компликации, само че договарянията сред Македония и България са от двустранен темперамент и би трябвало да бъдат такива "

По отношение на метода на решение на разногласието сред България и Северна Македония, т.е. приемането на така наречен френско предложение, дипломат Агелер съобщи, че след диалози с политиците, които са взели участие в договарянията, това е „ най-хубавото за страната “.

" Лидерите на двете страни би трябвало да могат да продължат напред. Това е в най-хубавия интерес на страната, да се решат взаимните разлики, да се изпълнят отговорностите, поети през предишното лято.

Разговарях освен с американската страна, само че и с водачите тук, които бяха част от договарянията, и те се усещаха доста уверени, че позициите, които бяха препоръчани, са най-хубавото нещо за страната (РСМ), с цел да продължи договарянията.

„ Ето за какво в този момент въпросът е по какъв начин да продължим към Европейски Съюз, тъй като там се намират източниците на всички благоприятни условия за стопански напредък на тази страна, от които съгласно мен тя се нуждае и желае. Затова се надявам, че ще спрем да гледаме към предишното и от историческа позиция ще престанем да се тревожим за обидите и компромисите от предишното, а ще погледнем към бъдещето “, акцентира американският дипломат.

По отношение на вероятността на връзките сред двете страни дипломат Агелер сподели:

" От моя позиция значимото е какво прави Северна Македония и нейното управление в този момент, а не какво се случва в София. И вярата ми още веднъж е, че ще гледаме към бъдещето, а не към предишното. И никакви недоволства, дано се съсредоточим върху това, което би трябвало да се свърши, както споделяме в Съединени американски щати, с цялото ми почитание към политическия и историческия подтекст, топката е във вашия ъгъл “.

Кометирайки изказванията на някои политици, че Споразумението за добросъседство с България може да бъде предоговорено, Агелер бе безапелационна, че „ Европейски Съюз е пределно явен по отношение на условията за напредъка по пътя към евроинтеграцията и пълноправното участие в евроатлантическата общественост “.

„ Това ще бъде реализирано посредством осъществяване на отговорностите по съглашението, реализирано през предишното лято, и по този метод ще се придвижи напред през другите процеси на присъединение “, добави тя.

Фалшивата вест е, че някой може да предоговори предлагането, реализирано предходната година. Фалшива вест е и това, че е допустима по-добра договорка.

„ Посланикът на Европейски Съюз тук, в Скопие Дейвид Гир, само че и Брюксел бяха доста ясни, че това са условията за реализиране на прогрес. Задължение на политиците е да работят в полза на жителите, които са ги избрали, тъй че да водят страната към Европейски Съюз. Именно там съществуват благоприятни условия за стопански напредък, обучение, обществени, търговски и доста други благоприятни условия. И аз в действителност откровено се надявам, че те ще вземат сложните решения ", безапелационна е Агелер.

Що се отнася до изказванията на опозицията, че конституционните промени няма да бъдат гласувани, американският дипломат има вяра, че политическите партии ще разпознаят този основен миг за европейската вероятност на Скопие.

" Не мога да приказвам вместо Мицкоски. Тази страна може да извлече и ще извлече голяма изгода от участието си в Европейски Съюз и в по-широката трансатлантическа общественост. И това е главната цел за тази страни, а съвсем 80% от жителите в тази страна желаят да бъдат част от Европейски Съюз. Пътят напред е доста явен и още веднъж се надявам, че водачите и депутатите, които бяха определени да извършат същинската работа за положителното на своите жители, да създадат тежкия избор в този момент и да тласнат своята страна напред към по-голяма непоклатимост, разцвет и благоприятни условия “, заключи посланикът на Съединени американски щати в РСМ, Анджела Агелер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР