Френското правосъдие окончателно потвърди, че бившият президент Никола Саркози ще

...
Френското правосъдие окончателно потвърди, че бившият президент Никола Саркози ще
Коментари Харесай

Съдят Никола Саркози за подкупване на висш магистрат

Френското правораздаване дефинитивно удостовери, че някогашният президент Никола Саркози ще бъде съден за корупция на върховен магистрат от Касационния съд - спекулация, разкрита посредством телефонно подслушване, съобщи Франс прес, като се базира на няколко разнообразни източника.
Касационният съд отхвърли през вчерашния ден последните апелации, импортирани от експрезидента, юриста му Тиери Ерзог и някогашния върховен магистрат Жилбер Азибер, с цел да бъде избягнат правосъден развой за корупция и търговия с въздействие. Делото ще бъде гледано в Париж в околните месеци.
Това е първият развой за корупция против някогашен президент в историята на Петата република. Саркози е отвън политиката от края на 2016 година Той е обвинен, че при започване на 2014 година, посредством своя юрист Ерзог, се е опитал да получи поверителна информация от Жилбер Азибер при процедура за конфискуване на бележниците му от аферата Бетанкур (за дарения, направени на някогашната дясна партия Съюз за национално придвижване на Саркози от богатата наследница на групата "Л'Ореал " Лилиан Бетанкур) - която през 2013 година беше прекъсната - в подмяна на помощ за приемане на влиятелен пост в Монако.
След следствието, белязано от многочислени обжалвания, на 26 март 2018 година френските съдии подредиха против тримата да бъде възбудено дело за корупция и търговия с въздействие в сходство с настояването на националната финансова прокуратура от октомври 2017 година Ерзог и Азибер ще бъдат съдени също за нарушение на професионалната загадка.
Вчера Касационният съд отхвърли апелация на Саркози и Ерзог против настояването на финансовата прокуратура и удостовери делото против Азибер.
Аферата потегли от телефонни подслушвания на някогашния президент при друго следствие - по обвинявания за либийско финансиране на акцията му през 2007 година При тези подслушвания френските следователи забелязали, че експрезидентът и юристът му поддържат връзка по мобилни телефони, купени под подправена идентичност. Името, употребявано от Саркози, било Пол Бисмут.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР