Френското правителство ще привика турския посланик в Париж заради определените

...
Френското правителство ще привика турския посланик в Париж заради определените
Коментари Харесай

Ердоган попита Макрон дали страда от мозъчна смърт, Париж привика турския посланик

Френското държавно управление ще привика турския дипломат в Париж поради избраните от Париж като „ обиди “ думи на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който попита саркастично Еманюел Макрон дали страда от " мозъчна гибел ".



Ердоган повтори израз, който Макрон употребява, тогава с цел да опише ситуацията в НАТО, за да отвърне на френския водач поради рецензиите му против офанзивата на Турция  против кюрдските сили в Северна Сирия, написа БГНЕС.
 
'Are you brain dead?' Turkey's Erdogan asks Macron before NATO summit
— Reuters (@Reuters)

" Това не е изказване, това са обиди ", съобщи чиновник на Елисейския замък и добави: " Посланикът ще бъде извикан във външното министерство, с цел да изясни нещата. " Официалният представител добави, че Франция няма „ никакъв коментар за тези обиди “.

Макрон е един от най-гласните критици на офанзивата на Анкара против кюрдската милиция , която водеше борбата против Ислямска страна (ИД) в Сирия, с поддръжката на антиджихадистката коалиция, ръководена от Съединени американски щати.

По време на конференция, дружно с шефа на НАТО Йенс Столтенберг в Париж в четвъртък, Макрон съобщи, че Анкара е сложила „ пред приключен факт “ своите съдружници в НАТО като започва военна интервенция, „ която заплашва дейностите на антиджихадистката обединението “.-->

Коментарите на Макрон провокираха огледално неодобрение от Ердоган по време на телевизионна тирада в петък.

" Проверете личната си мозъчна гибел. Тези изказвания са подобаващи единствено за хора като вас, които са в положение на мозъчна гибел ", сподели Ердоган.

" Знаете по какъв начин да парадирате, само че даже не можете да плащате както би трябвало за НАТО. Вие сте дилетант ", добави той.

Словесната война евентуално ще докара до изява на прищявки по време на срещата на върха на НАТО край Лондон през идната седмица, в която ще вземат участие както Макрон и Ердоган, по този начин и американският президент Доналд Тръмп.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР