Френското правителство проучва възможности за премахване на възрастовото ограничение за

...
Френското правителство проучва възможности за премахване на възрастовото ограничение за
Коментари Харесай

Франция дава рамо на Кристалина за шеф на МВФ

Френското държавно управление изследва благоприятни условия за унищожаване на възрастовото ограничаване за претендентите за началник на Международния валутен фонд – промяна, която може да разчисти пътя на основния изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева да се окаже компромисна фигура за поста, написа през днешния ден „ Файненшъл таймс “.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер неофициално е показал името на Георгиева на среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили предходната седмица, съгласно трима европейски източници, като само възрастовото ограничаване е спънка пред кандидатурата ѝ.

Правилата на МВФ са, че ръководещият шеф би трябвало да е под 65-годишна възраст, когато поеме поста, и не може да остане на него, откакто навърши 70 година А Георгиева ще навърши през август 66 години. Италианецът Марио Драги, оттеглящият се от шефския пост в Европейската централна (ЕЦБ) банка италианец пък е на 71 година и също не може да е претендент за пост.

Без да се ангажират с Георгиева, френски публични лица във Вашингтон са предложили смяна във вътрешните правила на МВФ. Ако концепцията получи поддръжка, тя може да бъде показана на борда на фонда още тази седмица.

Името на някогашната българска еврокомисарка се появи, откакто Кристин Лагард бе посочена за идващ началник на ЕЦБ след 8 година отпред на МВФ. Лагард разгласи предходната седмица, че ще подаде оставка от 12 септември, което остава малко време за намирането на неин правоприемник на поста.

Йерун Дейселблум - някогашният холандски ръководител на еврогрупата, бе любимец да оглави МВФ, само че срещна опозиция в лицето на Италия и други южноевропейски страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР