Френското правителство представи днес спорния си законопроект за предоставяне на

...
Френското правителство представи днес спорния си законопроект за предоставяне на
Коментари Харесай

Френското правителство предложи по-строги правила за мигрантите

Френското държавно управление показа през днешния ден противоречивия си законопроект за даване на леговище и имиграция. Предвидените в него строги ограничения бяха разкритикувани от левицата и правозащитни организации и провокираха остра реакция даже измежду болшинството на президента Еманюел Макрон, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според държавното управление задачата на законопроекта е да се форсира експулсирането на хора, които не дават отговор на условията за приемане на леговище, и да се подобрят изискванията за тези, които получават право да останат в страната, като им се обезпечат повече занимания по френски език и образование за работа. Предвижда се редуциране на периода за изследване на молбите за леговище от 1 година на 6 месеца.

Една от основните ограничения в законопроекта, целяща да улесни експулсирането, е удвояването на оптималния период на задържане на 90 дни (дори на 135 при положение на противопоставяне). Текстът планува санкция от 3750 евро за тези, които влизат нелегално в шенгенската зона на Европейски Съюз.

Законопроектът беше наименуван " уравновесен " от вътрешния министър Жерар Колон, само че той провокира рецензии и търкания даже в президентската партия - част от депутатите считат, че той е прекомерно наказателен.

" Санкционирани ще бъдат най-уязвимите. Не е неразрешено в законопроектите да има известна човещина ", съобщи в Националното заседание депутатът от партията на президента Еманюел Макрон " Република, напред! " Жан-Мишел Клеман.

Днес се чака стачка на няколко френски организации, защитаващи правата на бежанците и мигрантите.

Според десницата и крайнодесните пък законопроектът е прекомерно търпелив. Той се състои от " дребни технократски разяснения, само че не планува нужната трансформации в имиграционната политика ", отбелязва депутатът от десноцентристката партия " Републиканците " Гийом Лариве.

Миналата година във Франция са регистрирани рекордните над 100 000 молби за леговище, със 17 % повече, в сравнение с пред 2016 година Убежище е предоставено на 36 % от хората, подали молба. Най-много молби за леговище са били подадени от албанци, афганистанци, мигранти от Хаити и Судан. През 2014 година имигрантите в страната са били близо 6 милиона.

През април законопроектът ще бъде разискван в Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР